Kış aylarında havaların soğuması ile birlikte çevrenizde özellikle ileri yaştaki insanlardan 'Dizlerim, belim, sırtım ağrıyor' gibi şikayetlerine şahit olmuşsunuzdur. Bu insanlar gerçekten yağmur yağmadan birkaç gün önce kas ya da eklem ağrısı çekmeye başlar. Günler öncesinden hissettikleri ağrılar sızılar, oldukça isabetli hava tahminleri yapmalarını sağlar.
#Hava DurumuHepimizin çevresinde yağmur yağmadan önce dizlerini ovuşturan ya da lodos rüzgârı esince migren ağrıları şiddetlenen birileri vardır. Hatta bu durum eski Türk filmlerine bile konu olmuştur. Meğer insanların hava durumuna göre ağrı çekmesi, bir batıl inanç değilmiş. Bilime göre de yağmur yağmadan önce romatizma ağrıları artabiliyor, rüzgârlı havalardan önce migren ağrıları ortaya çıkabiliyor. Peki bu nasıl oluyor? Hava durumu ağrıları nasıl tetikliyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkDeğerli okurlar... Yazıma başlamadan önce tüm yüreğimle alkışlayarak ve keyiften dört köşe olmuş vaziyette, Avrupa Şampiyonu olarak yurda dönen A Milli Kadın Voleybol Takımı’mızı ve takımın her oyuncusunu ayrı ayrı kutluyor, bize bu haklı gururu yaşattıkları için bir vatandaş olarak kendi adıma teşekkür ediyorum. Emek emek ördükleri bu başarı hikâyesi nesiller boyu anlatılacaktır, bundan zerre şüphem yok. Ayrıca büyüdüğüm eşsiz şehir İzmir’in kurtuluşu 9 Eylül, hepimize kutlu mutlu olsun.
#SonbaharYürüyüş ve koşunun beden ve ruh sağlığımıza faydaları saymakla bitmiyor... Uzmanlar düzenli yapılan bu egzersizlerin hayat kalitemizi arttırdığını, stresimizi azalttığını anlatıyor. Hazır havalar güzelleşmeye başlamışken açık havanın tadını çıkarmanın vakti de geldi.
#SağlıkSoğuklar bağışıklığımızı düşürüyor; nezle, grip gibi pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçen hafta gribin ‘güçlenerek’ geri döndüğü uyarısında bulundu. Biz de uzmanlardan bağışıklığımızı arttırmak için tavsiyeler aldık.
#Dünya Sağlık ÖrgütüKilo vermek isteyen kişilerin genel olarak hareket etmeleri gerektiği söylenmektedir. Bu durumda yürüyüş yapmak isteyen kişiler kilo verip vermeyeceklerini öğrenmek istemektedir. Yürüyüş kilo verdirir mi? Normal, tempolu, temposuz, hızlı, yavaş ve her gün yürümek kilo vermeyi sağlar mı? Yürüyüş yaparak kilo verip veremeyeceğinize dair detayları derledik.
#YürüyüşBenim için kışın en güzel yanlarından biri de karlarda yuvarlanma ihtimali. İşte geldi o bembeyaz günler. Kar haberini duyar duymaz hemen soluğu en yakın karlı bölge olan Kuzuyayla’da aldım. Pek çok yürüyüş ve dağcı grubunun uğrak noktası olan bölge, kar düştüğü an onlarca sporcuyu ağırlıyor. İşte bunlardan biri biziz: Kâşifler40 Trekking grubu...
#HürriyetDoğa yürüyüşleri genelde bahar ve yaz aylarında tercih edilir. Halbuki kışın karla kaplı yollarda yürümenin keyfi bir başka güzel. Hazır yurdun büyük bir bölümü beyaza teslim olmaya başlamışken uzmanlarımıza karda yürüyüş yapılacak en güzel rotaları sorduk. 6 şehirden kolay ve orta zorluk derecesinde 10 rotayı önerdiler.
#SeyahatBu yılbaşına büyük şehirlerin kalabalığı ve gürültüsü eşliğinde değil de doğanın ıssızlığı içerisinde, sevdiklerinizle baş başa girmek istiyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza 'Yeni yılı doğanın içinde karşılayacak en güzel yerler nereler?' diye sorduk. 11 şehirden birbirinden güzel 13 adresi önerdiler.
#SeyahatTarihi dokusu ve doğa manzaralarıyla büyük tatil yörelerinden ayrılan kasaba ve köylerde keşfe çıkmanın şimdi tam zamanı... Uzmanlarımıza kışın en çok yakıştığı, harika manzaralara sahne olan köy ve kasabaları sorduk. 12 şehirden birbirinden güzel fotoğraflar çekip, kışın tadını çıkaracağınız 15 adresi önerdiler.
#SeyahatZihnimiz, etrafımızdaki dünyayı sürekli olarak yorumlama ihtiyacı duyar, olaylara anlam vermeye çalışır. Bazen dünyayı doğru bir şekilde görürüz – gerçekte olduğu gibi-fakat stres anlarında zihnimizin ürünleri olan sahip olduğumuz düşünceler, başımıza gelenleri gerçekçi bir resim ile çizemez. Örneğin, öncesinde yaptığınız bir hatayı hatırlamak, kendi kendinize “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum ve yapamayacağım!” demenize yani aşırı genelleme yapabilmenize sebep olur.
#2021 YKSBu yıl COVID-19 salgınından dolayı kış tatilinin çocuklar için bir hayal kırıklığı olduğu hepimizin malumu. Zaten uzun zamandır düzenli bir şekilde okula gidemiyorlar; gittikleri zaman da okuldaki düzenleri hep alışık oldukları düzen değil. Doğal olarak arkadaşlarını, öğretmenlerini özlüyorlar; onlarla konuşmayı, şakalaşmayı, oynamayı özlüyorlar; hatta sınıfta ders yapmayı bile özlediklerini söyleyebiliriz.
#ÖğrenciKovid-19 pandemisi nedeniyle şehir merkezlerinde yaşayan insanlar, kendilerini doğaya bıraktı. Yapılan yeni bir bilimsel çalışma, Kovid-19 pandemisinin ilk aylarında parkları ziyaret eden insanların yüzde 26’sının önceki yıla göre doğayı nadiren veya hiç ziyaret etmediğini ortaya çıkardı. Özellikle kadınlar ve pandemide işini kaybedenler doğada vakit geçirirken nefes almak, egzersiz yapmak ve huzur bulmak başlıca dış mekan aktiviteleri arasında yer aldı.
#SeyahatCovid -19 pandemisinde yaşanan ölümler tüm dünyada korku yaratsa da, kardiyovasküler hastalıklar hala dünya çapında bir numaralı ölüm nedeni olarak yerini koruyor. Öyle ki küresel ölümlerin tümünün yaklaşık yüzde 30'unu kardiyovasküler hastalıklar oluşturuyor.
#Kalp Hastalıkları27 Haziran Cumartesi ve 28 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek YKS’ye artık çok az zaman kaldı. Bu yıl sınava girecek adaylara eğitim uzmanları neler öneriyor? Sınav öncesi ve sınav sırasında nelere dikkat edilmeli? İşte YKS adaylarının dikkatle gözden geçirmesi gereken birbirinden değerli öneriler:
#Yksİnsanların salgın sürecinde uzun süre evde kalması doğanın kendini az da olsa yenilemesine, nefes almasına yardımcı oldu. İstanbul’dan Uludağ’ın zirvesinin göründüğü haberlerini okuduk medyada. Hoş Uludağ hep oradaydı ve hep görünüyordu ama insanlar farkında değildi.
#BursaSoğuk hava iyice etkisini gösterdi. Kış mevsiminde grip ve nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları artış gösteriyor. Özellikle hamileler durumdan çok daha fazla etkileniyor. Peki, kış aylarında nezle veya grip olan hamileler ne yapmalı? Hamileler kış hastalıklarından nasıl korunmalı? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sibel Malkoç, kış hamilelerine önerilerde bulundu.
#HamileSoğuk havanın iyice etkisini gösterdiği kış mevsimlerinde grip ve nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları da artış gösteriyor. Özellikle hamileler durumdan çok daha fazla etkileniyor. Kış aylarında nezle veya grip olan hamileler ne yapmalı? Kış hastalıklarından nasıl korunmalı? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sibel Malkoç kış hamilelerine önerilerde bulundu.
#Kış HamileleriYoğun çalışma hayatı, bilgisayar başında geçirilen uzun saatler, uzun süre ayakta veya oturarak çalışma gibi nedenlerle bel ağrısından şikayet edenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Bel ağrısı şiddetli olduğu ve uzun sürdüğü zaman hem günlük hayatı hem de iş verimini etkiler, yaşam kalitesini düşürür. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Rıza Azeri bel ağrılarından kurtulmanın yollarını anlattı.
#Bel AğrısıVücudumuzun dış dünyadaki tehlikelere karşı olan savaşındaki en büyük müttefiki bağışıklık sistemidir. Her ne kadar kusursuz bir işleyişte olsa da bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine ihtiyaç vardır. Mükemmel bir mekanizmaya sahip olan bağışıklık sistemini ve güçlendirme yollarını İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vardar anlatıyor.
#SağlıkVücudumuzun dış dünyadaki tehlikelere karşı olan savaşındaki en büyük müttefiki bağışıklık sistemidir. Her ne kadar kusursuz bir işleyişte olsa da bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine ihtiyaç vardır. Mükemmel bir mekanizmaya sahip olan bağışıklık sistemini ve güçlendirme yollarını İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vardar anlatıyor.
#Bağışıklığı GüçlendirmeŞu sıralar havalar kötü olduğundan motosikletle maceralarıma biraz ara vermek zorunda kaldım… Bir süre motosikletsiz yoldayım. “Ne yapmalı, nereye gitmeli?” derken ‘Güzel İzmir’i tekrar keşfederken buldum kendimi… Balçova Teleferik Tesisleri, İzmir Tarihi Asansör, Dario Moreno Sokağı, Kemeraltı ve Kızlarağası… Ne güzel şehirsin sen İzmir! İşte size İzmir gezi rehberi…
#İzmir