Nem oranının yüksek olduğu havasız ortamlarda meydana gelen küf sorunu hem evlerimizde kötü görüntüye neden oluyor hem de her soluk alışımızda sağlığımıza zarar veriyor. Özellikle yatak odaları, banyo ve mutfakta karşımıza çıkan ancak bazen çok da önemsenmeyen bu sorun uzun vadede ölüme kadar giden ciddi sonuçlara neden olabiliyor.
#KüfDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
#TüberkülozBir mantar türü olan küf, suya maruz kaldıktan 24 ila 48 saat sonra bir ortamda büyümeye başlayabilir. Küfe maruz kalmanın neden olduğu sağlık belirtileri soğuk algınlığı ya da yorgunluk gibi belirtiler olduğu için küften kaynaklı olduğu anlaşılmayabilir ancak tedavi edilmezse, küf yaşamı tehdit edebilir. Küf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkıyor, ölümlere bile neden olabiliyor. Peki, küf sorunu sağlığımızı nasıl etkiliyor, küften nasıl kurtuluruz, küf zehirlenmesine maruz kaldığımızı nasıl anlarız? Uzmanlar ne diyor?
#KüfYaz aylarının gelmesiyle birlikte klima kullanımının artması, çocuklarda 'lejyoner hastalığı' olarak bilinen Legionella pneumophila bakterisi kaynaklı zatürre vakalarında da artışa neden oldu. Özellikle otel ve tatil köylerinde klima maruziyetine bağlı hastalıkların arttığını söyleyen Prof. Dr. Şevket Özkaya, çocuklarda COVID-19'a oranla daha fazla zatürreye neden olduğunu ve bu durumun şaşırtıcı ve endişe verici olduğunu ifade etti.
#Legionella Pneumophila“Bak şundan içersen öksürüğün şıp diye kesilir” ya da “Sen şunu bir dene akşama ayağa kalkarsın…"Siz de hastayken etrafınızdakilerden benzer cümleler duymuşsunuzdur. Peki büyüklerimizden miras kalan bu karışımlar; eczaneden aldığımız ilaçlar kadar işe yarıyor mu? Besin Alerji Derneği Başkanı Alerji Uzman Prof. Dr. Ahmet Akçay ile birlikte bu karışımları tek tek mercek altına aldık.
#Şifalı KarışımlarNezle ya da diğer adıyla soğuk algınlığı üst solunum yollarını etkileyen bir rahatsızlık. Sonbahar aylarında artışa geçen nezle hem yetişkin hem de çocuklarda sıklıkla görülüyor. Burun akıntısı, boğaz ağrısı, hapşırma öksürük, hafif ateş ve vücut ağrıları nezle belirtileri olarak gösterilebilir. Peki nezle bulaşıcı m? Grip ve nezlenin farkı nedir? İşte merak edilenler...
#Nezle Bulaşıcı MıAkdeniz defnesi; defnegillerden gelen, her mevsim yeşil renkte kalabilen, güzel kokulu olan ve aynı zamanda da yapraklarının kullanım alanı bir hayli geniş olan bir çalı ya da ağaç türünü ifade etmektedir. Yemeklere büyük ölçüde lezzet kattığı gibi ek olarak da alternatif tıpta pek çok faydası vardır. Bununla birlikte Türkiye'nin tarım ihracatı kapsamında önemli bir paya sahip olmaktadır. Sizin için defne yaprağının fırında nasıl kurutulabileceğini ve defne yaprağının özelliklerini detayları ile derledik.
#Defne YaprağıBA yani Bazofil, lökosit şeklinde adlandırılmasının yanı sıra akyuvar hücresi olarak da tanımlanabilir. Kan testlerinde bazofil oranının yüksek ya da düşük çıkmasının birçok nedenleri olabilir. Bazofil değerlerinin kan testi ile belirleneceğini belirtmek doğru olacaktır. Bazofil değerlerinin normal seviyede olması, insanlar için çok önemlidir. Peki, BA nedir? BA kan değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri hakkında detayları derledik.
#BA NedirBazofil, kandaki beyaz kan hücresi olarak da adlandırılan bir lökosittir. Kan testlerinde düşük veya yüksek bazofil seviyesi görülebilir. Bu durumların nedenleri çok farklı olabilir. Peki BAS nedir? BAS kan değeri ne olmalı? Sizler için detayları derledik.
#BAS NedirKan değerlerinin düşüklüğü ya da yüksekliğine bakılarak vücudumuzdaki pek çok hastalık için tanı konulabilir. Bazofil değerine tahlil sonuçlarında BAS olarak ifade edilir. BAS değerinin yüksek olması kişideki enfeksiyonun yüksek olması anlamına gelebilir. Peki, bazofil nedir? Bazofil normal değeri kaç olmalıdır? Bazofil yüksekliği- düşüklüğü belirtileri
#Bazofil NedirSağlık Bakanlığı, halk arasında "beta" olarak bilinen Strep-A bakterisinin neden olduğu enfeksiyona ilgili kamuoyundaki soru işaretlerinin giderilmesi amacıyla yeni bir duyuru yayımladı. Duyuruda, hastaların antibiyotik tedavisinin 24'üncü saati tamamlanana kadar işe, okula veya kreşe gitmemesi gerektiği bildirildi.
#Strep-ASevgili okurlarım, çocuklarımıza nasıl bir dünya ve gelecek bırakacağız diye düşünürken; aslında belki sormamız gereken başka bir soru “Çocukları nasıl bu hale getirdik, çocukları ne kadar sağlıklı yetişkinler olarak bırakacağız?” olmalı.
#Enver HasanoğluKatar'da düzenlenen FIFA 2022 Dünya Kupası'nda mutlu sona ulaşan taraf Lionel Messi önderliğindeki Arjantin oldu. Kylian Mbappe'nin hat-trick yapmasına rağmen kupaya uzanamadığı geceye damga vuran iddia, İngiliz gazeteci Piers Morgan'dan geldi. Cristiano Ronaldo'ya yakınlığıyla bilinen ve maç öncesinde yaptığı tahminde Messi'nin geceyi ağlayarak noktalayacağını savunan dünyaca ünlü gazeteci, ortalığı karıştıran bir 'kasten zehirleme' iddiası ortaya attı.
#FransaKüf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Günlük hayatın çok içindeki bu sinsi problemin etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkabiliyor. Ölümlere dahi neden olabilen küf sorununu ve sağlığımıza etkilerini 12 soruda mercek altına aldık...
#Sağlık'Bir okul çocuğu, ayda 4-5 kez doktora gidebiliyor' bu sözler Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Binboğa'ya ait. Bu yıl solunum yolu enfeksiyonlarında büyük artış yaşanıyor. Ağırlıklı olarak çocukları etkileyen virüslerin içinde en çok görülen ve hızlı bulaşan ise RSV… Peki en çok kimler için riskli? Belirtileri neler ve nelere dikkat etmek gerekiyor? Neden bu yıl bu kadar arttı? Uzmanlar anlattı.
#RSVYazının başlığını “Nereden çıktı bu üçlü salgın meselesi?” diye de koyabilirdim ama hem sizleri gereğinden fazla korkutmamak hem de “sonbahar-kış virüsü salgınları”nın matematiğini az da olsa bilen bir uzman olarak son günlerdeki bu virüs kaynaklı üst solunum yolu enfeksiyonu sayısındaki artışın pek de şaşırtıcı ya da sürpriz olmadığını söyleyebilirim.
#İnfluenza/Grip40 yaşındaki ABD'li adam koronavirüs sandığı hastalığının bir türlü geçmemesi üzerine gittiği hastanede vadi humması teşhisi aldı. Akciğerine yayılan mantar nedeni ile uzun bir süre tedavi gören ve artık ömür boyu ilaç kullanmak zorunda kalan adam insanları hastalık konusunda dikkatli olmaya çağırdı. Peki vadi humması hastalığı nedir, nasıl bulaşır? İşte dikkat çeken detaylar...
#MantarÜst solunum yollarından geçmekte olan havanın boğazdan geçme esnasında dokunun titremesi ile ortaya çıkan sese horlama adı verilir. Uyku esnasında iken damak, dil kökü ve küçük dil ile boğazın birleştiği nokta daralma gösterir. Bu daralmaya bağlı olarak nefes alıp verme esnasında meydana gelen sesin şiddeti, kişiden kişiye farklılık gösterir. Yetişkinlerde horlama olasılığı %45 kadar bir orana denk gelmektedir. Horlamaya bağlı gelişme gösteren diğer nedenlerin neler olduğunu ve nasıl tedavi edildiğini ayrıntıları ile derledik.
#Kadınlarda HorlamaÇocuklarda öksürük ve yoğun balgam oluşumu aileleri zor durumda bırakmaktadır. Öksürük durumunun sıklık ile görülmesi, çocukların rahat nefes alabilme ve hayat standartlarında düşüş yaşanmasına neden olmaktadır. Çocuklarda balgamlı öksürük neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda balgamlı öksürüğe ne iyi gelir detayları ile derledik.
#ÇocukÜst solunum yolu enfeksiyonları arasında en sık karşılaşılan hastalıklardan birisi de krup hastalığıdır. Genellikle 6 ay ile 5 yaş aralığında görülen krup hastalığı soluk borusunda ve ses tellerinde ödeme sebep olduğu için çocukları oldukça rahatsız etmektedir. Fakat krup hastalığının tedavisi bulunmakta ve çocuklar kısa süre içerisinde bu hastalıktan kurtulabilmektedir. Peki, çocuklarda krup hastalığı nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Krup hastalığı belirtileri ve tedavisi nelerdir? Sizlere çocuklarda görülen krup hastalığı hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
#ÇocukTüm dünyada Omicron’un yeni alt türleri BA.4 ve BA.5 kaynaklı vaka artışları yaşanıyor. Antikorlara karşı daha dirençli ve akciğerleri hedef aldıklarından şüphelenilen iki varyanta şimdi ise BA.2.75 de eklendi. Peki neden bir anda alt varyantlar baskın hale geldi? Kış aylarında küresel pik yaşanabilir mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Prof. Dr. Alper Şener hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsBirtakım hastalıklar neticesinde viral enfeksiyon bebeklerde görülen yaygın durumlardan biridir. Özellikle bu rahatsızlıklar konusunda belirtileri dikkat etmek ve buna göre önlem almak önemli bir yer taşır. Peki bebeklerde viral enfeksiyon nedir, neden olur ve belirtileri nelerdir? Bebekte viral enfeksiyon ne zaman geçer ayrıntıları ile derledik.
#Virel EnfeksiyonMarfan sendromu nedeniyle ileri derece görme sorunu yaşayan Havva Nur Altun’un ameliyatını özel bir ekip gerçekleştirecekti. Ancak küçük kız soğuk alınca onun yerine aynı sendromu yaşayan kardeşi Mert ameliyata alındı. Mert’in sol gözündeki görme sorunu neredeyse tamamen yok oldu. Şimdi sıra Havva’da...
#Marfan Sendromu