Güncelleme Tarihi:
Son yıllarda çocuk doktorlarına yapılan başvuruların sebeplerinden birisi de krup hastalığıdır. Mevsimsel geçişlerde sıklıkla görülen krup çocuklarda öksürüğe yol açmaktadır. Nefes alamamaya kadar gidebilen krup hastalığının tedavi edilmesi sağlık açısından da çok önemlidir.
Çocuklarda Krup Hastalığı Nedir?
Hafif üst solunum yolu enfeksiyonu gibi başlayarak daha şiddetli bir hale gelen ve çocukların nefes almasını zorlayacak duruma kadar ilerleyen enfeksiyona krup hastalığı adı verilmektedir. Özellikle ateş ile belirti gösteren krup bazı çocuklarda farklı belirtiler göstermektedir. Krup hastalığının en öneli sebebi parainfluenza virüsüdür. Bu virüsün bulaşıcı bir özelliği bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle kreş ve okul çağındaki çocuklarda sıklıkla görülmektedir.
Çocuklarda Krup Hastalığı Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Anlaşılır?
Krup hastalığının en net belirtisi seslerde oluşan değişimdir. Çünkü krup şişmiş ses tellerine bağlı olarak seste belirgin değişimlere sebep olmaktadır. Krup basit bir soğuk algınlığı şeklinde başlamaktadır. Fakat kendine has belirtilerinin görülmesi ile soğuk algınlığı olmadığı anlaşılabilmektedir. Bu anlamda ebeveynlerin bu belirtileri iyi gözlemlenmesi ve belirtilerin olması durumunda mutlaka bir doktora başvurması gerekmektedir. Krup hastalığının çocuklardaki belirtileri şunlardır:
- Şiddetli bir şekilde öksürük
- Burun akıntısı
- Ateş
- Yutkunmada zorluk çekme
- Halsizlik
- Boğuk ses çıkması
- Salya akması
- Seste çatallaşma
- Sık sık ağlama nöbetleri
- Suratta mavi veya gri renklerde değişimler görülmesi
- Sesli nefes alma
Çocuklarda Krup Hastalığı Nedenleri Nelerdir?
Kurp hastalığının nedeni virüslerdir. Virüslerin sebep olduğu krup hastalığı gırtlak ve nefes borusunun şişmesi sonucu oluşmaktadır. Özellikle sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde görülen krup hastalığı çocukları oldukça fazla etkilemektedir.
Krup hastalığı öksürme veya hapşırma sonucunda virüsün kapılması sonucu oluşmaktadır. Bulaşıcılığı olan krup hastalığı çoğu zaman hafif geçirilmektedir. 3 veya 4 gün içerisinde tedavi gerektirmeden geçebilmektedir. Viral krup hastalığı geçiren çocuklar genellikle birkaç gün içerisinde sorunsuz bir şekilde atlatmakta ve iyileşmektedir. Ayrıca krup hastalığı kalıcı bir hasar bırakmamaktadır.
Fakat krup hastalığının nasıl seyredeceği çocuktan çocuğa değişebilir. Hafif bir hastalık olarak geçerken birden ağır forma da geçebilmektedir. Kesintisiz ve havlar bir şekilde öksürüğün görülmesi ve çocuklarda nefes alıp vermede zorlanmalar yaşanması durumunda mutlaka uzman bir çocuk doktoruna danışmakta fayda vardır.
Krup Hastalığı Tedavisi
Krup hastalığının tanısında en belirgin ipucu öksürüktür. Şikayetlerin başlaması durumunda uzman doktora danışmak ve gerekli muayenenin yapılması gerekmektedir. Teşhisin konulmasından sonra eğer hastalık hafif geçiriliyor ise evde istirahat yeterli olmaktadır. Birkaç gün dinlenen çocuklar bu hastalığı kolay bir şekilde atlatabilmektedir. Fakat cilt tonunda değişimler veya nefes alıp vermede güçlük yaşanıyor ise doktorlar gerekli tedaviye başlayabilmektedir.
Krup hastalığında görülen ateş sebebiyle ateş düşürücüler kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra ağır seyretmesi halinde buhar tedavisi de yapılabilmektedir. Doktorun fiziksel muayene sonucunda hastalığın seyrine göre tıbbi müdahale ile oksijen desteği veya glukokortikoid tedavisi de uygulanmaktadır. Bu tamamen çocukların hastalığı nasıl geçirdiğine göre değişkenlik göstermektedir.