Ezogelin çorbası, en sevilen çorbaların başında geliyor. Ezo gelin çorbası ilk olarak 1900'lü yılların başında Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde yapılmış, daha sonra tüm Türkiye genelinde bilinen bir lezzet haline gelmiştir. İçerisindeki bulgur, mercimek ve pirinciyle de oldukça besleyici. Eğer et veya tavuk suyu ile hazırlanırsa da lezzetine doyum olmuyor. Peki ezogelin çorbası nasıl yapılır? İşte ayrıntılar...
#Ezogelin Çorbası TarifiŞüphesiz Sarıyer’deki Balıkçı Kahraman ülkedeki en pahalı lokantalardan biri. İçki hariç kişi başına 200 euro’yu (7.500 lira civarı) bulabilirsiniz. Pahalı mı? Hem evet hem de hayır. Evet, çünkü ülkemizdeki gelir düzeyine göre dudak uçuklatan fiyatlar bunlar. Öte yandan kullanılan malzemenin kalitesi ve yaratılan değeri dikkate alırsanız mekânın çektiği fiyat anormal değil. Amiyane tabirle Balıkçı Kahraman iyi fiyat çekiyor ama Allah için adama ‘Kazıkçı’ demek de haksızlık olur.
#BalıkSonbahar havasının keyfini sürmek, doğada vakit geçirmek için ideal zamanlardayız. Parklar, ormanlar koşmak, yürüyüş ve piknik yapmak, bisiklet sürmek isteyenleri bekliyor. Türkiye’nin dört bir köşesinden mevsimin en güzel günlerini değerlendirebileceğimiz alanları derledik.
#DoğaTürkiye’nin doğa harikası Kapadokya, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sıkı korumasında. Kaya mekânlara, peribacalarına zarar verene, adını kazıyana, grafiti çizene 2 milyon TL ceza kesiliyor, kaçak yapılar yıkılıyor. Kapadokya Alan Başkanı Birol İnceciköz, bölgede yürütülen ısrarlı takibi Hürriyet’e anlattı.
#KapadokyaSonbaharın gelmesi ile güz yağmurları da etkili olmaya başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün güncel hava durumu tahmin raporuna göre bazı illerde sağanak bekleniyor. Bu iller arasında İstanbul da var. Yapılan açıklamada İstanbul’un bazı bölgelerinde yerel kuvvetli sağanak beklendiğine yer verildi. Öte yandan yaşanabilecek, ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı gibi tehlikelere dikkat çekildi. CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen ise İstanbul için tarih vererek daha kuvvetli yağışların görüleceğini söyledi. Sağanak yağış İstanbul'da etkili oldu. Yollar göle dönerken, araçlar yağmur suyuyla dolan caddede ilerlemekte güçlük çekti. Boğaz hattında da etkili olan yağıi nedeniyle 15 Temmuz Şehitleri köprüsü görünmez hale gelirken balıkçılar avlanmaya ara vermedi.
#İstanbulSonbaharın gelmesi ile güz yağmurları da etkili olmaya başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün güncel hava durumu tahmin raporuna göre bazı illerde sağanak bekleniyor. Bu iller arasında İstanbul da var. Yapılan açıklamada İstanbul’un bazı bölgelerinde yerel kuvvetli sağanak beklendiğine yer verildi. Öte yandan yaşanabilecek, ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı gibi tehlikelere dikkat çekildi. CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen ise İstanbul için tarih vererek daha kuvvetli yağışların görüleceğini söyledi. Sağanak yağış İstanbul'da etkili oldu. Yollar göle dönerken, araçlar yağmur suyuyla dolan caddede ilerlemekte güçlük çekti. Boğaz hattında da etkili olan yağıi nedeniyle 15 Temmuz Şehitleri köprüsü görünmez hale gelirken balıkçılar avlanmaya ara vermedi.
#Hava DurumuKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, kendine has mutfağı ve özgün tarifleriyle aslında tam bir gastronomi turizmi noktası. Yeme-içme alışkanlıkları coğrafyanın sıcaklığı nedeniyle sebze-meyve-et ağırlıklı olsa da Türkiye’den ortak mirasımız hamurişleri de çok özgün ve lezzetli.
#Kuzey Kıbrıs Türk CumhuriyetiMeze sofrası farklı lezzetleri bir sofrada buluşturmanın, herkese hitap etmenin en pratik yöntemidir. Kimse dışlanmış hissetmez. Veganların da arkadaş gruplarıyla dışarıda yemek yenileceğinde ilk tercihlerinden biri meze sofrası çünkü hayvansal ürünlerden uzak durmak isteyenler için de çok geniş bir seçki sunar.
#MezeYazın her şeyi soğuk yemek istiyoruz. Fazla ağır olmayan, pratik ve az çeşitli yaz sofralarınıza baş tacı edeceğiniz soğuk pilavları denemediyseniz şimdi tam zamanı... İçinde sebzesi de olduğu için tek tabakta tam karın doyurma garantili, zeytinyağlı olduğu için de ılık ya da soğuk yemeye uygun yaz pilavları dosyamızı açalım...
#PilavGeçen hafta yazarımız Vedat Milor’un sosyal medyada paylaştığı videoyla ateşlenen ‘Kahvaltı gerekli bir öğün mü’ tartışmasını masaya yatırdık. Kahvaltı sözcüğünün kültürümüze girişini, bugün ettiğimiz klasik kahvaltının ne zaman başlayıp şekillendiğini ve en sağlıklısının, doğrusunun ne olduğunu işin uzmanlarına sorduk; çeşitli ulusların alışkanlıklarına baktık.
#KahvaltıUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün sıcak hava balonlarında güvenli uçuşa yönelik yaptığı çalışmalar sayesinde balon uçuşlarının yoğunlaştığı 2011 yılından 1 Mayıs 2024 tarihine kadar 310 bin 301 balon uçuşu ile 5 milyon 863 bin 176 yerli-yabancı yolcunun uçurulduğunu söyledi. Bakan Uraloğlu, Türkiye’de şu anda ruhsatlandırılmış 67 balon işletmesi, 6 onaylı eğitim organizasyonu, 434 balon ve 682 balon pilotu bulunduğunu belirterek, “Ticari olarak uçuş yapan yolcu sayısı 2022 yılında rekor düzeye ulaşarak 750 bin olmuştu. 2023 yılında gerçekleşen 27 bin 318 uçuşla 615 bin 63 kişi balon ile uçmuştu. 2024 yılında ise 1 Mayıs itibariyle henüz tatil sezonu başlamamasına rağmen yolcu sayısı 183 bin 574’e ulaştı. Bu rakam bu yıl yeni bir rekora imza atılacağının bir göstergesi." dedi.
#Ulaştırma Ve Altyapı BakanlığıHavalar ısındı, kamp ve piknik sezonu da açıldı. Yemyeşil doğanın ve temiz havanın tadına açık hava etkinlikleriyle varmak isteyenlere 86 Entertainment Group’un koordinatör şefi Altuğ Tezer yeme-içme planlama önerileri verdi. Gastronometro şefleriyse pratik ton balıklı ve sebzeli wrap tarifi paylaştı.
#PiknikBugüne kadar 60’dan fazla filmin yönetmenliğini, sahibi olduğu Erler Film ile de yüzlerce unutulmaz filmin yapımcılığını üstlenen 'Bay Sinema' lakaplı Türker İnanoğlu tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İnanoğlu'nun geçirdiği ani rahatsızlık sonucu hayatını kaybettiğini açıklayarak "Yakınlarına başsağlığı diliyorum. Sevenleri olarak acımız büyük." açıklamasını yaptı...
#Türker İnanoğluÜlkemizin Doğu ve Güney Doğusu yemek kültürü bakımından son derece zengindir. Güneydoğu Bölgesi'nde yer alan Şırnak ili de konumu ve tarihi açısından yemek kültürü oldukça zengin olan illerimizden birisidir. Peki Şırnak yemekleri nelerdir? Şırnak'ta ne yenir ve Şırnak'ın neyi meşhurdur? Şırnak mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? İşte en meşhur Şırnak yemekleri ve tatlılarını derledik.
#Şırnak YemekleriEkranların sevilen yarışma programı MasterChef topik tarifi günün aranan lezzetleri arasında yer alıyor. Bir Ermeni mezesi olan topik yapımı, malzemeleri ve lezzetiyle sofralara renk katıyor. Peki, orjinal topik nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte, topik meze tarifi detayları...
#Topik MezeGünlük hayatta ton balığı olarak bildiğimiz Orkinoslar sürü halinde gezer. Bu balıklar, kendilerinden küçük balıkları yer ve çok hızlı bir şekilde yüzerler. Hazırlanması ve pişirmesi çok kolay olan orkinos balığının da lezzeti çok beğeniliyor. Orkinos Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Yeni bir belediyecilik anlayışı çıktı. Koca koca, milyonlarca nüfus olan şehirlerde, ne yazık ki Cumhuriyet Halk Partili gelen arkadaşların hiçbirisinin, belediyecilik anlayışı, ne yazık ki üzülerek söylüyorum yok. Hizmet tarafında yoklar, temel atmama törenlerinde varlar. Hatta işe takoz olmakta varlar. Ve bir taraftan da öğrendikleri yeni bir şey var, asıl anlamakta güçlük çektiğim de o, algı belediyeciliği. Yalanlarla devam eden bir sanal dünyada kendilerini kahraman gibi gösterme yiğitliğini devam ettiriyorlar” dedi.
#Mehmet ÖzhasekiTaş fırında pişen gevrek lahmacunu ve içliköftesiyle son dönemde büyük bir popülerlik de yakalayan Mahir Lokantası tam 10 yılı geride bıraktı. Güneydoğu Anadolu mutfağını hakkıyla temsil eden, eski usul esnaflığı yaşatan lokantanın kapısında bazı günler sıra oluyor. Kurucusu Mahir Nazlıcan’la yemeklerinin sırrını konuştuk.
#Mahir LokantasıHamuru, bohçasının katlama biçimi, iç harcı, pişirme yöntemi, sosu ve nasıl ikram edildiği yöreden yöreye değişse de değişmeyen tek şey mantının lezzeti. Miktarına bağlı olarak genellikle yapımı imece gerektiren mantı yöresel ve geleneksel Anadolu mutfağının sosyal terapi yemeklerinden de biri.
#Nilhan ArasKişisel bakım ve hijyen, çiftler için çok önemli bir konu. Taraflardan birinin kişisel temizliğine dikkat etmemesi nedeniyle pek çok çift sorun yaşıyor, hatta sırf bu nedenle ilişkilerini bitirenler bile oluyor. Bunun yanında bir de takıntıya dönüşen hijyen sorunu var ki bu da çiftlere oldukça zor zamanlar yaşatıyor. Sürekli duş alan ve partnerinin yeterince temiz olmadığını düşünenler, çocuk gibi sürekli talimat verenler ya da özellikle cinsellik yaşanacağı zaman bu hijyen meselesini aşırı abartanlar olabiliyor.
#Hijyen