İlibada Afyonkarahisar ve çevresinde doğada kendiliğinden yetişen bir ottur. Bahar aylarında doğadan toplanır ve dolma yapımında kullanılır. İlibada dolması genelde toplu olarak hazırlanır ve öğlen yemeklerinde köy/mahalle sakinlerinin toplandıkları sofralarda ortadan yenir veya komşularla paylaşılır. Özellikle Kütahya Devlet Hatun MTAL öğrencileri de bu geleneği devam ettirerek bizlere oraya ziyaretimizde ilibada dolmasını ve diğer yöresel bir lezzet olan Hamaylı tatlısını tatma imkânı yaşattılar. Ayrıca mevsimi ise bu dolmanın da sıra yemeklerinde yer alması mümkündür. Afyon ilibada dolması 10.03.2021 tarihinde 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında tescillenerek koruma altına alınmıştır. Şef Rüzgar Sünbül’ün reçetesiyle lezizz ilibada ve hamaylı tatlısı tarifleri sizlerle..
#İlibada DolmasıGeleneksel yemekleri tanıtmasıyla ve gastronomi araştırmalarıyla bilinen Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas, 2023’ün en iyi dana eti yemeklerini listeledi. 24 lezzetin yer aldığı listeye ülkemizden Türk mutfağının zengin lezzetlerinden biri olan Çökertme kebabı dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza 'Ülkemizde kebapların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 öneri...
#RotaSevilen sokak lezzetlerimizden midye dolması MasterChef ekranlarıyla birlikte sofralarımıza geliyor. Midye dolması, midyenin pişirildikten sonra iç pilav ile doldurulmasıyla yapılan bir çeşit dolma türüdür. Evde yalancı midye dolması tarifi için izleyiciler araştırmalara hız kazandırdı. Peki, midye dolması nasıl yapılır? İşte, MasterChef midye dolması tarifi ve malzemeleri...
#Midye Dolma TarifiKaraman iline gitmeyi düşünen kişiler öncesinde yörenin yemekleri hakkında bilgi edinmek isteyebilir. Karaman yöresinde de çeşitli birçok yemek türü bulunmaktadır. Siz de Karaman'a gitmeden önce meşhur yemeklerini öğrenebilirsiniz. Karaman Yemekleri - Karaman'da ne yenir ve neyi meşhur? Karaman mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Karaman yöresinin yemekleri hakkında tüm detayları derledik.
#Karaman YemekleriKütahya, porselen üzerine oluşmuş bir sanatsal kültüre sahiptir. Bunun yanı sıra kültürel miras değeri taşımakta olan değerlere sahiptir. Geçmişten gelen çini üretimin yanı sıra meşhur yemekleri de bölgesel kültür içinde bulundurmaktadır. Yemeklerinin içerikleri olarak etli yemekler ve hamur işinden oluşan yemekler bulunur. Kütahya’nın meşhur yemekleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#Kütahya YemekleriNevşehir ili özellikle doğal mimari yapısı, yer altı şehirleri, tarihi ve kültürel mirası bakımından ülkemizin en uğrak turizm bölgelerinden bir tanesidir. Dünyanın dört bir yanından yabancı turistleri ağırlayan bu şehir, özellikle Ürgüp, Göreme ve Avanos gibi İlçelerinde bulunan turistik alanlarıyla cazip bir merkez halini almıştır. Bu bağlamda dünyada eşi benzeri olamayan bir manzara eşliğinde sabahın ilk ışıklarıyla yapılan balon turları şehrin en belirgin yansıması olarak kabul edilir. Ayrıca Türk mutfağının da hatırı sayılır bir temsilcisidir. Bireylerin aklına sık sık gelen soruların başında Nevşehir yemekleri nelerdir? Nevşehir'de ne yenir ve neyi meşhur? Nevşehir mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? Gibi sorular bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Nevşehir YemekleriTv8’in sevilen yarışma programı MasterChef 1 Ağustos Salı akşamı yeni bölümüyle ekranlara geliyor. Kavun dolması tarifi de MasterChef izleyicileri tarafından merak ediliyor. Osmanlı saray mutfağı lezzetlerinden birisi olan kavun dolması yapılışı düşünüldüğü kadar zor değildir. Peki, Kavun dolması nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte MasterChef kavun dolması tarifi yapılışı!
#Kavun DolmasıYenidünya kebabı, erik tavası, incir kavurması, elma kebabı... Meyve tatlılarla özdeşleştirilse de yemek kültürümüzün geçmişten bugüne gelen geleneksel tariflerinde kebaplarda, tencere yemeklerinde ve kavurmalarda sıklıkla kullanıldıklarını görürüz. Birlikte hem bu yemeklerimizi tanıyalım hem de şef Doğa Çitçi’nin tarifleriyle pişirelim.
#KebapÇok az malzemeyle böyle şahane bir çorba yapıldığına inanamayacaksınız. Her evde bulunan malzemelerle şipşak hazırlanan bu çorbanın en önemli püf noktası ise unun sürekli karıştırılarak kavrulması. Sonrasını et suyuna bırakın. Az ve öz malzemeyle hazırlanan belki de çorbaların içinde en az malzemeli ama en lezzetli olanlardan biridir un çorbası...
#Ramazan MenüsüYine koştur koştur başlayan bir haftadan herkese merhaba. Kasım ayını yavaş yavaş geride bırakıp çetin geçen kış aylarını karşılamaya hazırlanıyoruz. Tabii ki İstanbul yine bir sıcak, bir serin ve kararsız. Hala baharın o tatlı günlerini yaşıyorken ve kabak mevsiminin zamanı geçmeden, son hasatları değerlendirmek istedim ve kabakla yıldızı barışmayanlar için şahane bir tarifle geldim. Dışarıdan bakıldığında klasik kabak dolması görünümüne sahip ama içi sürprizli bir dolma tarifi vereceğim bu kez 'iç pilavlı kabak'...
#İç Pilavlı KabakSoğan dolması, Türk mutfağında yeri bulunan ancak çok sık tercih edilmemesi dolayısıyla geniş kitleler tarafından bilinmeyen bir yemek türüdür. Malzemeler çok kolay bulunan soğan dolması, evde kolayca yapılabilmektedir. Peki, soğan dolması malzemeleri ve tarifi nedir? İşte, o detaylar
#Soğan DolmasıYöresel lezzetlerimizden pırtımpırt yemeği ya da diğer adıyla 'kirtimburt' günün aranan tarifleri arasında yer alıyor. MasterChef yarışması ile merak edilen pırtımpırt yemeği ilginç adıyla da merak konusu oldu. Peki, pırtımpırt yemeği nasıl yapılır, hangi yöreye ait? İşte, MasterChef pırtımpırt tarifi ve yapılışı...
#Masterchef PırtımpırtSağlık ve lezzet deposu olan enginar İzmir'in en çok tüketilen yemeklerindendir. Karaciğeri yenileyen enginarın, Ege’de yapraklarıyla pişirilmesi makbul. Biz de bugün sizler için İzmir usulü zeytinyağlı enginar dolması tarifi hazırladık. İşte, enginar dolması nasıl yapılır merak edenlere, tarifin detayları...
#Enginar Dolması TarifiMutfakta gelenekselliğin sınırı ne kadar olmalıdır? Hangi yemek ne zamandır bizim? Mutfakta yeni malzemeler kullanmak gelenekselliğe aykırı mı?Yeni pişirme teknikleri gelenekselliği etkiler mi? Gelenek ile gelecek arasında mutfak bir köprü olabilir mi?
#İlisıra (Köy) DolmasıKabak çiçeği dolması, Ege ve Akdeniz bölgelerinde sabahın çok erken saatlerinde, daha henüz güneş gökyüzünü süslemeden toplanıp sofralarımıza uzanan kabak çiçeklerinin lezzet serüvenidir. Sabahın çok erken saatlerinde dedim çünkü kabak çiçeklerinin açık olduğu ve güneşin yüksek ısısından zarar görmediği saatlerde toplanması, mutfaklarımıza ulaşabilmesi açısından büyük önem taşıyor.
#Soslu Kabak Çiçeği DolmasıRamazan'ın gelişiyle birlikte sevdiklerine özel lezzetler hazırlamak isteyenler her gün iftar menülerini titizlikle oluşturuyor. "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünenler için Ramazan'ın 7. gününe güzel enfes bir menü hazırladık. İşte 19 Nisan Pazartesi günü 'lezizz' iftar menüsü...
#İftar MenüsüEnfes bir Güneydoğu Anadolu lezzeti olan kaburga dolması, baş döndüren lezzetiyle Mardin’in oldukça ün yapmış bir tarifi. Çocukluğumun özel günlerinin olmazsa olmazı haline gelen bu yemek, kalabalık sofralarımızda tüm ailemizi ve misafirlerimizi bir araya getirirdi. Büyüklerim eskiden köy yaşamı şartlarında bu yemeği kuyularda ya da taş fırınlarda yapardı. Zamanla şehirleşmeyle birlikte bu artık çok da mümkün olamıyor fakat kaburga dolması pişirmesi uzun sürse de ev ortamında da oldukça kolay ve lezzetli şekilde hazırlanabiliyor.
#Kaburga DolmasıYaklaşık 700 yıl boyunca tarih yazan Osmanlı Devleti, hüküm sürdüğü dönem boyunca ünü sınırları aşan bir mutfak kültürüne de imza atmıştır. Atalarımızın çeşitli malzemelerle zenginleştirdiği Osmanlı mutfağı, eti yenen hayvanlardan oluşturulan yemeklere de ev sahipliği yapmıştır. Özellikle Osmanlı padişahlarının avlanmaya olan merakı, yaban ördeği ve bıldırcın gibi av hayvanlarıyla yapılan yemeklerin Osmanlı mutfağında önemli bir yere sahip olmasına neden olmuştur. Hatta Osmanlı döneminde Fatih Sultan Mehmet de sık sık ava çıkmış ve hizmetkarlarına bu av hayvanlarından yemekler hazırlatmıştır. Çoğu yemeğin ana malzemesini oluşturan kuşlar, böylece dilden dile dolanan şahane lezzetlerin de doğmasını sağlamıştır.
#Bıldırcın Dolması Tarifi