Sofra haberleri sayfasında Sofra hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4129 Sofra haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Pforzheim ve Çevresi Türk Veliler Derneği, sürdürülebilirlik uygulamalarında gıda israfı, bilinçli ve sağlıklı beslenme konularına dikkati çekmek için sağlık sigorta kasası AOK katkılarıyla ‘Sağlıklı Beslenme ve Akıllı Çocuk Sofrası’ projesini hayata geçirdi.
#ALMANYAYarın kalabalık arkadaş gruplarını evinde ağırlamak isteyenlere bitki temelli atıştırmalıklar hazırladım. Makarna, milföy, patates gibi kolay bulunabilir ve bolca yapması ekonomik olan seçenekleri tercih ettim. Hepsi hem pratik hem de mutfakta çok vakit geçirmeden de herkesi mutlu edebileceğiniz tarifler...
#Yeni YılZaman kısıtlaması olmadan sofraya kurulmak, usul usul, tadını çıkara çıkara yemek tatilde olmanın en güzel yanlarından biri... Jürimiz geçen hafta en sevdikleri yol üstü lezzet duraklarını anlatmıştı, bu hafta sıra Ege ve Akdeniz’deki kahvaltı mekânlarında... Ev yapımı ekmeklerden kuru domatesli-biberiyeli tereyağına, otlu tepsi böreğinden poşe yumurtaya tadanı mutlu etmesi garanti önerilerimiz var.
#Kahvaltıİnsanı doğadan ayıran sınırların ortadan kalktığı yerlere bayılıyorum. Hele de bu yerlerde toprak, ürün ve yemek üzerine idealist şeyler kurgulanmışsa orayla gönül bağım da çok farklı oluyor. Tıpkı Katar’da, çölün ortasında kurulan ekoçiftlik Heenat Salma’da olduğu gibi…
#Sofraİştahım hiç olmadığı kadar açık oluyor bu mevsimde ve kendimi sürekli yeni yemekler düşünürken buluyorum. Bahar denince de aklıma ilk, enginar geliyor. Kuzuyla pişirdiğim gibi, otlu-bezelyeli ve rendelenmiş limon kabuklu kısıra koymayı seviyorum. Bezelyeyi bol taze soğanla pişiriyorum, mis kokulu çilekleri körpe ıspanak salatasına katıyorum. Pancar, ıspanak, portakal, çilek, kuşkonmaz, bezelye ve kuzugöbeğiyle renk renk, çeşit çeşit tabaklar hazırlıyor, bu dönemin keyfini çıkarıyorum.
#ZeytinyağlıYılbaşı akşamı genelde evlerde bir araya geliyor, sevdiklerimizi güzel sofralarda ağırlamak istiyoruz. İşin hazırlık ve pişirme aşaması gözünüzü korkutmasın. Evdeki fazla malzemeleri de değerlendirebileceğiniz pratik ve bitki temelli tariflerimle aileniz ve arkadaşlarınızla eğlenmek için kısa sürede hazırsınız…
#YılbaşıÇeşit çeşit yenebilir ot varken bence salatalarımızı domates, salatalık ve marulla sınırlamamalıyız. Pişmiş sebzelerle de nefis tabaklar hazırlayabiliriz. Onlardan biri insalata di rinforzo... Az yağlı olması sayesinde bol bol yiyebildiğimiz bu nefis salata, İtalya’da Noel sofralarımızın olmazsa olmazıdır.
#KarnıbaharSofra kurarken işin en vakit alan kısımlarından biri ‘Ne pişirsem’ sorusuna yanıt bulmak... Buna alışveriş ve pişirme sürelerini de ekleyin. Üstelik kalabalık bir misafir grubunu ağırlıyorsanız kişi sayısına göre servis çıkarmak da her zaman kolay değil. Tüm bunlar için yardımımıza koşan paket yemek servislerinin sayısı gün geçtikçe çoğalıyor. Uygulama veya internet sitesi üzerinden istediğimiz yemeğin doğranıp temizlenmiş malzemesi ayağımıza geliyor, bize de pişirmesi kalıyor.
#YEMEKBirbirinden lezzetli coğrafi işaretli ürünlere sahip Aydın’da geçenlerde Kuşadası Sokak Festivali’nin ilki düzenlendi. İyi ki gitmişim... Kabak çiçeği dolması, mücver, iç bakla, enginar, en çok da çeşit çeşit taze otlar... Uğradığım lezzet duraklarının çoğu vegan veya vejetaryendi, döner dönmez pek çok zeytinyağlı, otlu yemek pişirdim... Tariflerini sizinle paylaşmak istedim.
#Kuşadası Sokak FestivaliDışarıda yeme alışkanlığımızı meyhane kültüründen bağımsız düşünmek mümkün değil. Ancak onu doğru yaşatmak, sofraya konan mezelerin çeşidi ve lezzetinden personele, aydınlatmadan dekorasyona çok derin bir mevzu... Bir haftadır elimden bırakmadığım ‘Meyhane İhtisas Kitabı’ tüm yönleriyle anlattığı meyhane kültürünü geçmişten bugüne geleneğiyle taşımak için önemli bir kaynak.
#MeyhaneHer ne kadar biz iftariyelikleri oruç açmak için, ilk aşamada suyun ardından yenen damak hoşlukları gibi tanımlasak da bu kadim geleneğin tarihi çok eski zamanlara kadar gider. Anadolu’nun ve İstanbul’un varlıklı ailelerinin evlerinde verdikleri ramazan davetlerinde iki ayrı sofra kurulurdu. İftariyeliklerin olduğu sofraya ‘birinci sofra’ denirdi.
#RamazanBalık sezonunda İstanbul balık halini dolaştık. Palamut buzhaneye çekilirken sarıkanat ve çinekop tezgâhları doldurmuş. Neredeyse bütün balık tezgâhlarının arkasında ise deniz ile hiç alakası olmayan Erzincanlılar var. Hem balıktaki son durumu hem de en yakın denize 250 kilometre uzaktaki Erzincanlıların sektöre hâkimiyetini konuştuk.
#BalıkYazın kızgın sıcağı azalırken Kaş’ın manzaralı tepelerinden başlayıp Simena’da ortaçağ şövalyelerinin inşa ettiği görkemli kalede sona eren güzergâhı adımlayalım mı? Likya uygarlığının boy verdiği topraklarda bir hafta boyunca doğa ve tarihle iç içe, unutulmaz bir yürüyüş... Yola çıkmak için ihtiyacınız olan tek şey cesaret.
#Melih USLUIBM tarafından yapılan araştırmaya göre, gelecek 5 yıl içinde akademide ve iş hayatında öne çıkmak için teknoloji yerine psikoloji odaklı özellikler gerekli olacak. Duayen Psikolog Prof. Dr. Acar Baltaş ise, çocukların gelecekte ihtiyaç duyacağı bu özellikleri kazanması için ailelere büyük iş düştüğünü dile getirerek, “İlerde robotların bile psikolojiden anlaması gerekecek” dedi.
#Prof. Dr. Acar BaltaşŞef Yaren Çarpar Türkiye’de bir kadının sorumluluğundaki ilk ocakbaşı olan Dafni’yi geçen hafta açtı. Ateşin başından servise kadar her şeyi o yönetiyor. “Dedemin mangalı, anneannemin mezesi” diyerek yola çıkan İskenderunlu şef, aileden devraldığı mutfak kültürünü yansıtıyor. Atomu köz patlıcanlı, taş kadayıfı paçanga tarzı; ciğer, küşleme, yağlı kara, şiş köfte ise mangalda...
#Ebru ErkeSofra tuzundan içme suyuna, temizlik ürünlerinden kozmetiklere mikroplastikler kafamızı çevirdiğimiz her yerde. Bununla kalmıyor, artık vücudumuzu ele geçiriyorlar. Biliminsanları mikroplastiklerin obezite, diyabet, alzheimer gibi hastalıklara ve üreme sorunlarına neden olabileceği fikrinde. Bu küçük ama çok büyük sorunumuzu uzmanlarla konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkToplumları var eden ve birbirlerinden ayıran özellikleri kültürleridir. Kültürün en önemli unsurlarından biri de mutfaktır. Türkler; sağlığa ve beslenmeye önem vermişler, sahip oldukları damak zevkini de sanatla birleştirmişlerdir. Ayrıca çok geniş coğrafyalara yayılmış olduklarından çeşitli kültürlerle etkileşim içine girmişler, büyük medeniyetler kurmuşlardır. Yayıldıkları geniş topraklarda, farklı iklimlerin ve kültürlerin de etkisiyle zengin bir mutfağın eşsiz ürünlerini büyük bir ustalıkla sergilemişler, Orta Asya’dan getirdikleri mutfak kültürünü zirveye çıkarmışlardır. Yemek, sadece karın doyurmak anlamına gelmez. Savaşta ve barışta, varlıkta ve yoklukta, düğünde ve toyda, her zaman en büyük ihtiyaçtır ve bir emeğin eseridir.
#Türk MutfağıUlu Önder Atatürk, 28 Ekim 1923 akşamı Çankaya Köşkü’nde çalışma arkadaşlarıyla yemek yediği masada açıklamıştı ilk kez Cumhuriyet’in ilanını. Daha sonra ‘En büyük eserim’ dediği Türkiye Cumhuriyeti bugün 101. yılını kutluyor. Üstelik tam da Ata’nın dediği gibi; mesut, muvaffak ve muzaffer olarak...
#29 EkimCumhuriyet'in bu sofra kültürü mirasını modern dönemde yaşatmak isteyen Karaca, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına özel olarak Cumhuriyet Yüzyılı Koleksiyonu’nu tasarladı. Atatürk'ün vizyonundan ilham alınarak hazırlanan koleksiyon, Cumhuriyet’in simgelerini ve değerlerini günümüzün sofralarına taşımayı amaçlıyor. İşte onu benzersiz hale getiren 4 muhteşem detay.
#Sponsorlu İçerikİtalya’da ekonomi eğitim alan Osman Halit Şeneldir kendi deyişiyle ‘iyi yemeğe meraklı, amatör bir araştırmacı’. Yeni kitabı ‘İtalya’da Leziz Günler’i ister İtalya seyahatinizde rehber olarak kullanın, ister sayfalarını çevirerek koltuğunuzdan kalkmadan lezzet turu yapın.
#Osman Halit ŞeneldirSağlıklı bir cilt istiyorsanız; ilk olarak sağlıklı bir birey olmak zorundasınız. Kendine iyi bakmayan, yedikleriyle kötü beslenen, düzensiz yaşamı olan, uykusuna dikkat etmeyen kişinin ilk olumsuz etkiyi cildinden, saçından, tırnağından göreceğini bilmelisiniz. Çünkü vücut her zaman ilk olarak kendini korumaya alır.
#CiltEzber bozan bir bilgi ama gerçek…Patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeÜlkemizdeki tüm fine dining (üst düzey mutfak) şefleri ona saygı ve hatta daha ötesinde hayranlık duyuyorlar. Çoğunun da yolu bir şekilde onun mutfağından geçmiş. Bu yaz yeni açtığı Ayla by Aret Sahakyan ile Bodrum’un uluslararası gastronomi destinasyonu olma yolculuğuna büyük katkısı olan Aret Şef’i gelin daha yakından tanıyalım..
#Ebru ErkeBir gün önceden artan pilavlarınız, patates ya da makarnanız aslında oldukça sağlıklı desek çoğunuz ‘Hadi canım olur mu öyle şey?” dersiniz. Ezberleri bozan bir bilgi ama gerçek… Yememek için kendimize engel olmaya çalıştığımız patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeHasat zamanı bollaşan sebzeleri saklama yöntemlerinin en eskilerinden biri turşulama. Onlarca farklı çeşit ve yöntemi olan turşuların tam vakti. Kimi kısa sürede olan, kimi daha az bilinen farklı tariflerimi deneyin, hazırladığım ipuçları da iyi bir turşunun garantisi...
#TurşuGetir'in tek kontrolünün dolaylı olarak Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Mubadala Investment Company PJSC tarafından devralınması işlemine izin verildi. Sofra Kurumsal ve Ödüllendirme Hizmetleri AŞ'nin hisselerinin tamamının Turkcell Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri AŞ tarafından devralınması işleminin izne tabi olmadığı kararlaştırıldı.
#Rekabet KuruluLondra’da yaşayan ünlü moda danışma Zeynep Ober, Londra Moda Haftası süresinde, geçmiş ve gelecek projeleri hakkında basın mensuplarını bilgilendirmek üzere bir yemek verdi. Türkiye’nin Londra Kültür ve Tanıtım Müşaviri Mustafa Özkaya da davetliler arasında yer aldı.
#LondraTuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzÇözümsüz görünen birçok hastalığın temelinde iyot eksikliğinin yattığını söyleyen ortomoleküler tıp danışmanı Dr. Hasan Hüsnü Eren’le ‘İyot Giren Eve Doktor Girmez’ isimli yeni kitabını ve bu konudaki doğru bildiğimiz yanlışları konuştuk.
#Gizem CoşkunardaSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#TuzYunus Emre Enstitüsü tarafından ‘Cumhuriyet’in Kültürel Yüzü’ adlı uluslararası yaz okulu programı düzenleniyor. 14 gün sürecek olan bu programda ‘Litera-Türk’, ‘Kamera Arkası’, ‘Türk Sofrası’ ve ‘Türk Arkeolojisi’ temaları işlenecek. 18-29 Ağustos tarihleri arasında İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde gerçekleştirilecek bu programlarda, Türkiye’nin 1923-2023 yılları arasında yaşadığı kültürel değişim ve dönüşümün uluslararası katılımcılara aktarılması hedefleniyor.
#Yunus Emre Enstitüsü