Otlusu, ballısı...

Tam bir börek ülkesiyiz. Her ilin hatta köylerin bile kendine özgü böreği var. Öğün kurtaran, karın doyuran ve misafir ağırlayan üç tarifle geldim bu hafta.

Haberin Devamı

Alaçatı’nın ot dolaması (6 kişilik)

NE LAZIM?

2 adet hazır yufka

1/2 su bardağı zeytinyağı

1 su bardağı su

İç malzemesi

1 demet ıspanak 1 demet taze soğan
1 demet maydanoz1/2 demet dereotu

7-8 yaprak taze nane 7-8 yaprak taze
fesleğen 1’er tatlı kaşığı tuz, karabiber
1 su bardağı ufalanmış beyazpeynir

NASIL YAPARIM?

Ot dolaması karışık yabani otlarla yapılır. Eğer bulabilirsiniz bu karışık otlarla yapın.

Ispanakları yıkayıp ayıkladıktan sonra süzdürün ve saplarıyla birlikte incecik doğrayın. Ardından taze soğanı, maydanozu, dereotunu, taze naneyi, taze fesleğeni de aynı şekilde incecik doğrayın. Büyük bir kabın içinde tüm yeşillikleri bir araya getirin. Tuz ve karabiberi atıp elinizle hafifçe yoğurur gibi karıştırın.

Beyazpeyniri ekleyin ve tekrar karıştırıp bir kenarda bekletin.

Haberin Devamı

Büyükçe bir tavanın altını 2 kaşık zeytinyağıyla yağlayın. Kalan zeytinyağını suyla karıştırıp bir kâseye koyun.

Birinci yufkayı mutfak tezgâhına serin, üzerine yağlı sudan 3-4 kaşık gezdirin. Yufkayı ortadan 2’ye bölün.

Uzun kenarına peynirli otlu karışımdan 2 parmak kalınlığında boydan boya yayın, rulo yapın.

Gül böreği gibi kendi etrafında dolayın, yağlanmış tavanın tam ortasına yerleştirin.

Diğer yarım yufkayı da aynı şekilde hazırlayıp tavadaki birinci yufkanın etrafına dolayın. Aynı şekilde ikinci yufkayı da hazırlayıp tavanın etrafına yerleştirin.

Tavanın üzerine bir kapak kapatın ve kısık ateşte ara sıra kontrol ederek böreğin altını kızartın. Kızaran böreği alt-üst yapıp tekrar pişirmeye devam edin. Bir servis tabağına aktarıp bölerek servise sunun.Otlusu, ballısı...

Milföylü kaytaz böreği

(4 kişilik)

NE LAZIM?

12-14 adet milföy

Harcı için

100-150 gr orta yağlı dana kıyma

2 yemek kaşığı soğan rendesi

1’er çay kaşığı tuz, karabiber

2 çay kaşığı nar ekşisi

2 çay kaşığı biber salçası

Üzerine

1 yumurta sarısı

NASIL YAPARIM?

İç harcı için tüm malzemeleri bir kâsede karıştırıp köfte gibi yoğurun.

Haberin Devamı

Derin dondurucudan çıkarıp 10 dakika kadar oda sıcaklığında beklettiğiniz milföy hamurlarını mutfak tezgâhına dizin.

Bıçakla sivri uçlarını kesip hafif yuvarlak forma getirin. Kabarmaması için çatalla hamura delikler açın.

Hamurun tam ortasına kabuklu ceviz kadar kıymalı harçtan koyup dağıtarak bastırın; kenarlarına şekil vererek üzerine kapatın.Ufak bir lahmacun formunu verdiğiniz börekleri fırın tepsisine dizin. Kenarlarına yumurta sarısını fırçayla sürün.

Isınmış 200 derece fırında hamurların kenarları kızarıncaya dek 30-35 dakika pişirin. Sıcak sıcak servise sunun.Otlusu, ballısı...

Şekerli-ballı börek

(8 kişilik)

NE LAZIM?

8 adet kuru yufka

150 gr tereyağı
1 çay bardağı sıvıyağ

Harcı için

Haberin Devamı

1,5 su bardağı dövülmüş ceviz içi

1,5 su bardağı tozşeker

NASIL YAPARIM?

Önce bir tavada tereyağını sıvıyağla kısık ateşte ısıtın. Yağın iyice köpüklenmesi, üzerine çıkan beyaz ayran kısmının gitmesi gerek. Ara ara karıştırarak sabırla bekleyin. Yağ hafif kahverengileşmeli.

Kuru yufkaları ıslatmak ve yumuşatmak için temiz bir sofra bezi veya masa örtüsü üzerine tek tek serin. Bir kâsenin içine soğuk içme suyunu koyup kuru yufkaların üzerine parmak uçlarınızla hafifçe su serpiştirin.

Orta büyüklükte, 30-35 cm çapındaki bir tepsiye erittiğiniz yağdan 2 kaşık koyarak yağlayın, yumuşayan yufkalardan birini tepsiye yayın. Bir kâsede cevizle şekeri karıştırın. Yağlanmış birinci yufkanın ortasına, kenarlarına taşırmadan cevizli şekerden 2-3 kaşık kadar serpiştirin. Kalan ıslanmış 7 tane yufkayı da her birinin üzerine 2-3 yemek kaşığı eritilmiş yağ ve 2-3 yemek kaşığı cevizli şekerden serperek üst üste dizin. Böylece böreği hazırlamış oldunuz.

Haberin Devamı

Tepsiyi ocağın üzerine yerleştirin ve hafif kısık ateşte bir alt yüzü iyice kızarana kadar çevire çevire pişirin. Sonra diğer yüzünü çevirin ve kızartın.

Arzu ederseniz 175 dereceye ayarlı fırında 30-35 dakika pişirerek de hazırlayabilirsiniz. Ilık servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları