Paylaş
Ercüment Ekrem Talu ile Çetin Altan’ın Tokatlıyan’daki yemek sohbeti bende yer etmiş.
Rahmetli arkadaşımız Tuğrul Şavkay bir gün evine yemeğe davet etmişti. Herkes “Ne zaman sofraya oturacağız?” diye sorarken Şavkay, bütün nezaketiyle “Sosu bekliyorum” cevabını verirdi.
Şekeri olan rahmetli dostumuz Oktay Kurtböke, “Yahu bana fenalık geliyor, peynir ekmek ver yeter bari” demişti bir keresinde.
Tuğrul Şavkay üstlendiği bütün görevlerde sofra adabını uygulardı.
Şimdi yerel mutfaklar da büyük kentlere geliyor.
Sofradaki yemek düzeni üzerine ne yapılmış?
UNESCO 2010 yılında Fransızların gastronomik yemeğine somut olmayan kültürel miras unvanını verdi.
Usul çok ağır olacak ki Edith Piaff’ı çıldırtmış.
İlk ünlendiği yıllarda sosyete mensuplarının verdiği yemekte aykırı davranmış.
1950 Kuşağı’nın iyi şairi Ülkü Tamer bize patlıcanlı Antep kebabı yapardı.
Yemek kültürümüz üzerine çalışmalarıyla önemli ürünler ortaya koyan Günay Kut ile rahmetli Turgut Kut’u belirtmeliyim.
Tiyatrocu dostlarımın yemek davetleri de meslekleri gereği geç saatlerde gerçekleşir. Sevgili Haldun Dormen bizi gece saat 02.00’de sofrasında ağırlamıştı.
Sabri Koz’un ‘Geçmişten Günümüze Milli Yemek Kültürümüz’ (Türk Dünyası Vakfı, 2014) kitabı ilgilenenlerin kitaplığında mutlaka bulunmalı.
*
İ. Can Şiram’ın Oğlak Yayınları’ndan çıkan kitabı ‘Vegan Yarim’in kapağındaki takdimi içerik hakkında bilgi veriyor:
10 Vegan Kahvaltı
13 Vegan Meze
6 Vegan Sos
9 Vegan Çorba
31 Vegan Ana Yemek
6 Vegan Börek / Poğaça
10 Vegan Tatlı
7 Vegan Ek Tarif
Vegan Burgerler
Vegan Sucuklar
Vegan Pizzalar
Toplam 108 Vegan tarif
Şiram, ‘Başlarken’ yazısında veganlığa başlayışını ve gerekenleri açıklıyor:
“Bir akşamüstü, eşim, vejetaryen olmaya karar verdiğini bildirdi bana.
İlk başta onun bu tuhaf kararını anlamaya bile çalışmadım, geçici bir kafa karışıklığı olduğunu düşünüyordum, dolayısıyla durumu algılamam ve abuk sabuk şakalar yapmayı bırakıp buna saygı duymayı öğrenmem oldukça uzun sürdü.
Yaklaşık bir ay süren bu kabullenme süreci sonunda artık mangalda benim miktarını biraz azalttığım etlerin yanında eşimin sebzeleri, mantarları, peynirleri için yer açılmıştı.”
‘Neden kitap yazdık?’ bölümünde öğrencilikte başlayan günlerden bugüne getiriyor.
Vegan mutfakta neler lazım?
Olmazsa olmaz ekipmanlar...
Yazar vegan olmanın felsefesine değiniyor:
“Veganlık, bir diyet çeşidi değil, hayatın her alanında ve kişisel bir eylemde pratiği olan bir felsefe ve yaşam biçimidir.
Ancak bu kitap en büyük (ve kolay) değişim adımı olduğuna inandığım ve bizzat uyguladığımız vegan beslenme alanına odaklanmaktadır.
Kitapta geçen veganlık, vegan yaşam tarzı ve benzeri deyişler de bu bağlamda yazılmıştır ve öyle anlaşılmalıdır.”
Yazarın ithafı: “Kıymetli eşim Şafak’a...”
*
VEGANLAR için tavsiye ederim.
Paylaş