Sağlıklı ekmek herkesin hakkı. Kendi pişirdiğiniz, içinde ne olduğunu bildiğiniz ekşi maya ekmekler için bu yazıyı sabırla okuyun ve korkmadan uygulayın. Hazır mayalı ekmekler de yapabilirsiniz tabii; isteyene sandviç, isteyene de pirinç ekmeği tarifim var.
#Ekşi MayaYeni eğitim öğretim yılı başladı, çocuklar günün büyük bir bölümünü okulda geçiriyor. Kafeteryalarda satılan hızlı tüketim ürünlerine yönelmemeleri için yanlarında doğal, güvenilir ve besleyici öğünler bulundurmaları önemli. Beslenme çantalarına ne koymalı, öğünlerini nasıl planlamalı? Yazarımız Dr. Ayça Kaya ve şef Çiğdem Alagök’ten öneriler aldık.
#KahvaltıHerkesin kendi ekmeğini pişirmesi pandeminin yükselen trendiydi. Sonra karantina gevşedi, işlere dönüldü, bazı alışkanlıklar bırakıldı… Ama biz seni unutmadık ekmek! Bugün 16 Ekim Dünya Ekmek Günü vesilesiyle evinde ekmek yapmayan kaldıysa yapabilsin, bırakanlar tekrar başlasın diye ekşi mayalı ekmekler yeniden gündemimizde...
#EkmekKimi 100 yıllık ekşi mayadan yapılıyor, kimi atalık buğday unundan... Hiçbirinde katkı maddesi yok; hepsi bildiğimiz ekmekleri bize unutturacak lezzet ve nitelikte... Jürimiz ‘gerçek ekmek’ denilen ekşi mayalı ekmeklerin en iyilerini bulabileceğimiz adresleri seçti.
#EkmekTarihi, medeniyetlerin tarihi kadar eski olan ekmek, insanlığın en temel gıda maddesi. Sac üzerinde pişen yassı ekmekler, lavaşlar ve yufkalar bize özel ekmek türleri... Özbekistan süslü ve işlemeli ekmekleriyle meşhur, İtalya Puglia’da üretilen altamura ekmeği asırlardır aynı tarifle yapılıyor. 16 Ekim Dünya Ekmek Günü’nde ekmeğin dününden bugününe uzandık, hem çeşitlerine hem de son yıllarda tüketiminin artmasının nedenlerine baktık...
#EkmekYaklaşık 10 bin yıldır Anadolu’da ekildiği bilinen siyez buğdayının yıldızı özellikleri nedeniyle son yıllarda parlamaya başladı. Hastalıklara dayanıklı olması, zayıf topraklarda dahi ayakta kalması, karbonhidrat değeri düşükken, protein ve lif değerinin oldukça yüksek olmasının yanı sıra glüten miktarının düşük olması da bu şöhretin nedenleri...
#GazetehaberleriKoronavirüs salgını nedeniyle sokağa çıkmayan vatandaşlardan birçoğu hem vakit geçirmek hem de daha hijyenik olması nedeniyle evde ekmek yapmaya başladı. Karbonhidrat tüketiminin artması üzerine uzmanlar, kontrollü tüketilmesi gerektiği ve başta obezite olmak üzere birçok hastalığa yol açabileceği konusunda uyardı.
#Koronavirüsİlki geçen yıl yapılan Diyet Fest’in ikincisi bugün ve yarın KüçükÇiftlik Park’ta. Katılımın ücretsiz olduğu festivalde, müzik, eğlence, sporun yanı sıra workshop’lar ve söyleşiler de var. Ama katılamazsanız üzülmeyin! Sizin için festivalde panel düzenleyecek en popüler diyetisyenlerden haftalık örnek programlar aldık.
#DiyetGeleneksel sofralarımızın enerji kaynağı olan ekmek, gündemde olan besinlerden biridir. Ekmek tüketip tüketmeme konusunda ciddi bir bilgi karmaşası bulunmaktadır. Bu konuyla ilgili birçok soruyla da her gün karşılaşmaktayım. Ekmeği yemeyelim mi? Ekmek yersem, zehir mi yemiş olacağım? Ama burada sorulması gereken soru, bu değildir. Asıl soru ‘Hangi ekmeği tüketmeliyim’ sorusu olmalıdır. Yani; doğru tahılı seçip, doğru ekmeği yemeliyiz.
#Ekmek TüketimiBuğdayın en eski çeşitlerinden biri olan Siyez, Hititler ve Frigler tarafından tarımı yapılmış kültürel miraslarımızdan biridir. Yüksek dağ köylerinde, zor şartlarda yetişen siyez buğdayı özellikle Kastamonu bölgesinde yetiştirilmektedir. Buğdayın taş değirmende öğütülmesiyle de siyez unu ve siyez bulguru elde edilmektedir. Anne ve çocuk beslenmesi için oldukça besleyici olan siyez ununun 5 önemli özelliği...
#Siyez Unu