Nilüfer’de 13 çeşit buğday üretildi

Güncelleme Tarihi:

Nilüfer’de 13 çeşit buğday üretildi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2017 10:15

Nilüfer’de 13 çeşit buğday üretildi

Haberin Devamı

BURSA, (DHA)- TOHUMLARI  Türkiye’nin dört bir yanından getirilerek Bursa’nın merkez Nilüfer Belediyesi Küçük Ölçekli Kent Bostanları’ndaki parsellere  ekilen13 çeşit buğdayın hasadı yapıldı. Verimlilik denemeleri başarıyla sonuçlanan buğdaydan elde edilecek un ile Nilüfer’deki kadın dernekleri, ekşi mayalı köy ekmeği denemeleri yapacak.

 

Nilüfer Belediyesi Küçük Ölçekli Kent Bostanları’nda ekolojik tarım koşullarında yetiştirilen bazı ürünlerde hasat sezonu başladı. Ağırlıklı olarak sebze, tahıl, baklagil ürünlerinin üretiminin denendiği ve yerel tohumların üretildiği Küçük Ölçekli Kent Bostanları’ndaki parsellerde yetiştirilen buğday çeşitleri de hasat edilen ürünler arasında.

Anadolu’nun çeşitli yörelerinden getirilerek ekimi yapılan ekmeklik ve makarnalık toplam 13 çeşit buğdayın verimlilik denemeleri sonuçlandı ve ürünlerin ilk hasadı yapıldı.

Nilüfer Belediyesi Çevre ve Kırsal Alan Danışmanı Arca Atay, ticari gübre, yabani ot ilacı ve tarım kimyasalları kullanmadan, tamamen ekolojik koşullarda ve sulama yapmadan üretilen buğdaylarda bekledikleri sonuca ulaştıklarında belirtti.

Atay, “Seferihisar Belediyesi’nden temin ettiğimiz ‘Topan Karakılçık’, İç Anadolu Bölges’nden temin ettiğimiz ‘Siyez’ ve ‘Kunduru’ türü buğdayın yanı sıra, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden alınan 10 çeşit buğday ile yapılan denemelerin ilk aşaması başarı ile sonuçlandı” dedi.

ÜRETİMDE  İLAÇ VE GÜBRE KULLANILMADI

Buğday türlerinin performansını görmeyi amaçladıklarını ifade eden Atay, “Bunun yanı sıra ekolojik tarım koşullarında, yani herhangi bir ot ilacı, böcek ilacı ya da ticari gübre kullanılmadan üretildiğini ispat etmek istedik. Biz bunu bu sene başardığımıza inanıyoruz. Zaman zaman görüş aldığımız Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü’nden akademisyenler buraya gelerek ürünlerin performanslarının çok iyi olduğunu teyit etti” dedi.

AMAÇ ALTERNATİF BUĞDAY ÇEŞİDİ SUNMAK

Atay, dane verimleri saptanacak olan buğdayları taş değirmende öğüterek tam buğday unu yapacaklarını belirterek “Elde edilen bu undan kırsal mahallelerimizdeki kadın dernekleri vasıtasıyla ekşi mayalı köy ekmeği denemeleri yapılacak. Amaçlarımızdan bir tanesi de bölgemizdeki buğday üreticilerine alternatif buğday çeşitleri sunabilmektir” diye konuştu. 

Kent bostanlarında 2 yıldır denemelerini yürüttükleri siyez buğdayının, dünyadaki 14 kromozomlu tek buğday çeşidi olduğunu ve e Anadolu’da 10 bin yıldır üretildiğine dikkat çeken Arca Atay, “Siyez buğdayı, kültüre alınmış olan günümüz buğdayının da atasıdır, düşük glisemik indekse sahip olmasının yanında, fonksiyonel gıda olarak da protein, fenolikler, tokoferoller ve karotenoidler açısından diğer buğday çeşitlerine göre daha zengindir” dedi.
FOTOĞRAFLI

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!