Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) 5 Ekim Dünya Menenjit Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. AHEF 2. Başkanı Dr. Zafer Tolga İpek, menenjitin tedavi edilmezse yüzde 80'inin ölümle sonuçlandığını ve hastalıktan aşıyla korunmanın büyük bir önem taşıdığını vurguladı.
#Sponsorlu İçerikGünümüzde birçok hastalığın ana sebebi olarak, stres ve zorlaşan yaşam koşulları gösteriliyor. Günümüz dünyasında ise stres ve kaygıdan uzak durmak bir hayli zor. Ancak kaygı, sinir, stres ve panik sinir sistemimize zarar veriyor. Peki ne yapacağız? Sinir ve stres ile mücadeleyi öğreneceğiz.
#Sinir Sistemi SorunlarıTrakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, kaşık, çatal ve bıçakların saklama ve temizleme şekline, kullanım süresine bağlı olarak bazen zararlı mikropları ve zehirleyici maddeleri yenilen yemekle vücuda bulaştırabildiğini belirterek, bu durumun ciddi zehirlenmelere ve kanser gibi çok önemli sağlık sorunlarına neden olabildiğini belirtti.
Grip türleri arasındaki farkı ayırt etmek giderek güçleşiyor. Özellikle mevsimsel grip ile domuz gribi arasındaki farkları ayırt etmek, hem toplum, hem de sağlık çalışanları açısından gerekli tedavileri hızla başlatabilmek için kritik bir önem taşıyor.
#Domuz GribiBaşlıca belirtileri şişmanlık, hipertansiyon, damarları hızla daraltıp tıkayabilen kan yağı dengesizliği (aterojenik dislipemi) ve insülin direnciyle birlikte kan şekeri yükselmesi olan ‘‘metabolik sendrom’’ hızla yayılan bir sağlık sorunu haline geldi. Bu sendromdaki patlamanın nedeni, endüstrileşmiş modern toplumların yanlış beslenmesi, kilo fazlalığı problemi ve hareketsiz yaşam tarzları.
İstanbul’da son bir buçuk ayda sahte içkiden zehirlenerek hayatını kaybedenlerin sayısı 37’ye yükseldi. Yurt genelinde de son 10 günde yapılan sahte içki operasyonlarında 85 şüpheli yakalandı. Sahte içki vakalarının yanı sıra, yasadışı tütün ürünlerinin yaygınlaşması da toplum sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Peki sahte içki ve kaçak tütün hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Özellikle içkinin sahte olduğu nasıl anlaşılıyor? Hangi maddeler kullanılıyor? Bunun gibi pek çok soruyu konunun uzmanına sorduk ve aldığımız cevaplar hayati tehlikenin boyutlarını tüm çıplaklığı ile gözler önüne serdi...
#Sahte AlkolCumhurbaşkanlığının 2025 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda konuşan MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, dezenformasyonla mücadeleye ilişkin, "Yasal yükümlülüklerle alakalı cezaların yetersiz kaldığı, aynı amaçla yeni ve ilave bir düzenleme ile caydırıcılığın artırılması gerekliliği karşımızda durmaktır." dedi.
#Cumhurbaşkanlığının 2025 Yılı BütçesiKüçük yaşlardan itibaren yorgunluk ve beyin sisi ile mücadele eden Katrina Burchell, sayısız kez doktora gitmesine rağmen belirtileri göz ardı edildi. Son raddede hiçbir işini yapacak enerjisi kalmayan, yataktan çıkamayacak hale gelen Katarina bunadığını ya da beyin tümörüne sahip olduğunu düşünürken doğru teşhisi aldı. Yaşadıklarının ardındaki basit gerçek ise herkesi şaşırttı
#Pernisiyöz AnemiBugünlerde nereye baksak yüzüne ‘küçük bir dokunuş’ yaptırmış birileriyle göz göze geliyoruz. Kimileri botoks ve dolguyla yetiniyor ama pek çok kişi de estetik ameliyat yolunu seçiyor. Dudaklar iyice şişiyor, yüzler geriliyor, beller incelip kalçalar büyüyor. Fakat doğru uygulanmazsa bu işin büyük riskleri var. Genç ve güzel olma arzusuna belki de bir yerde çizgi çekmek gerekiyor. İşte o sınırların nerede başladığını plastik cerrahlarla konuştuk.
#EstetikDışişleri Bakanı Hakan Fidan, dünyada ve bölgemizde yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Suriye ile normalleşme adımlarına değinen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "İyi niyetimizi ortaya koyduk" değerlendirmesinde bulundu. ABD'de 60. Başkanlık seçim yarışını Donald Trump'ın kazanmasına ilişkin konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Trump'ın ilk döneminde gerçekleştirdiği politikalara bakarak gelecekte yapacağı politikaların analiz edilemeyeceğini belirtti.
#DışişleriDışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şengen vizesine ilişkin "Vize başvurumuz yüzde 36 artmasına karşın, ret oranı binde 4 oranında artmıştır. Başvuru 278 bin 476 kişi, ret de 48 bin 638 kişi artmış" dedi. Bakan Fidan, BRICS'in kurumsal bir başvuru ve kabul mekanizmasının bulunmadığını belirterek, "Öyle bir kurumsallaşması yok. Üyeler bir araya geliyorlar, birilerini davet ediyorlar. Ama sizin de bir şekilde ilginizi ifade etmeniz gerekiyor. Biz ilgimizi ifade ettiğimizi söyledik" dedi.
#Hakan FidanBilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker TüketimiMilliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Bahçeli, "Oyumuz artıyormuş, oyumuz azalıyormuş. Vatan tehdit altındayken, milli birlik duvarlarımız sallanıyorken başımızı kuma gömmek bizim kitabımızda yazmayan alçalma halidir." dedi. Türkiye Yüzyılı'nda terörün bitmesi gerektiğinin altını çizen MHP lideri Bahçeli, "Bölücü terör örgütü PKK için son yaklaşmıştır. Hiçbir terörist için emniyetli bir yer kalmamıştır. Kolonlarını kesmek milli beka meselesidir." ifadelerini kullandı. Mansur Yavaş'a tepki gösteren Bahçeli, "Neymiş, bir sanatçıya ödenen para 69 milyon lira değil de, 45 milyon liraymış. Bu kafa normal bir kafa değildir. Özrü kabahatinden büyük" dedi.
#Devlet BahçeliCumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi (TUSAŞ) Merkez Yerleşke'de T625 Gökbey Helikopteri Teslimat Töreni'ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Bu tür hain saldırılar bizim terörle mücadeledeki azim ve kararlılığımızı asla kıramaz, geriletemez, yolumuzdan geri çeviremez. Terör tehdidini kaynağında yok etme konusunda rehavet içinde değiliz. Nerede ülkemize yönelik tehdit unsuru tespit edersek bunu ortadan kaldırmaktan kimse bizi alıkoyamaz. Terörü sona erdirecek her türlü vasıtayı devreye almaktan çekinmeyiz" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanGünümüzde sırt ağrıları adeta bir salgın haline geldi. Kime sorsanız sırtı ağrıyor, belini tutuyor, geçmeyen ağrılarından şikâyet ediyor. Kimi bu ağrılarından kurtulmak için doktor doktor geziyor, kimi de doğal yöntemleri deniyor. Peki hangi ağrıları neden yaşıyoruz? Hangi ağrıya ne iyi gelir? İşte bilimsel araştırmalara dayanarak uzmanların sırt ağrınızı iyileştirmeye ya da tamamen kurtulmaya yönelik hazırladığı kılavuz…
#Sırt AğrısıTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, CNN TÜRK canlı yayınında gündeme dair soruları yanıtladı. Meclis Başkanı Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in İsrail'in Lübnan'a işgal girişimi ile bölgedeki gelişmelere ilişkin 8 Ekim'de Meclis'i bilgilendireceğini bildirdi. Kurtulmuş, "İsrail, Ortadoğu'da bir ateş çukuru açtı ve bütün ülkeleri, bütün halkları oraya atmaya çalışıyor. Buna karşı uyanık olmak ve bu büyük zalim gücü durdurmamız lazım" ifadelerini kullandı.
#TBMM BaşkanıÖnceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı, Ak Parti İzmir Milletvekili Dr. Mehmet Kasapoğlu New York’ta katıldığı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 79. oturumu ile ilgili gözlemlerini ve uluslararası gündeme dair düşüncelerini paylaştığı Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu: Türkiye’nin Küresel Rolü başlıklı yeni makalesini yayınladı. Kasapoğlu makalesinde, "Cumhurbaşkanımızın konuşmasında en dikkat çekici noktalardan biri, Filistin’de yaşanan insanlık dramına ve İsrail Devleti’nin Gazze’de süregelen saldırılara yönelik yaptığı sert eleştiriler oldu." dedi.
#Mehmet KasapoğluDiz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz Ağrısı50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz Problemleri