- Kırklareli'nin Babaeski ilçesinde simitçilik yapan 65 yaşındaki Fevzi Yılmaz, hazırladığı "Karagöz ve Hacivat" sahnesi ile öğrencileri çevre konusunda bilinçlendirecek - Yılmaz: "Amacımız çocukları eğlendirerek, çevre bilinci gibi konularda mesajlar vermek"
İlk gün bayramlıklar giyilecek, büyükler ziyaret edilecek, 7’den 70’e tüm aile bayram sofrasında bir araya gelecek. Çocuklar harçlıklarıyla alacakları oyuncakların, büyükler herkesin karnını doyurmanın, gençler arkadaşlarıyla buluşmanın peşinde olacak. Peki ya ilk bayram gününden sonra? Hele de bayram neşesi limonata kıvamındaki bahar havasıyla buluşunca çoğumuz kendimizi Ege’ye, Akdeniz’e inen tatilcilerden boşalan şehir sokaklarına atacağız. Özellikle İstanbul ‘sakinleşince’ pek güzel oluyor. Biz de ekipçe yola çıktık, bu havalarda gezmek için İstanbul’un en güzel rotalarını yazdık. Bu hafta Avrupa Yakası’ndayız; haftaya önce bir vapur turu, sonra da ver elini Anadolu Yakası...
#İstanbul’Un En Güzel Bahar Rotaları31 Mart seçimi öncesinde adaylar meydanlarda seçmeni ikna turunda. En çok konuşulan, ‘sandığa gitmeyecek’ seçmenler olduğu... Peki ne yapmalı? Siyasetçi neyi konuşmalı, neyi vaat etmeli? KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır şöyle diyor: “Ben olsam dünü değil, yarını konuşurdum. Hanenin hayatını iyileştirmek kadar, sokakta yeniden neşeyi, cıvıltıyı, ortak hayatı inşa etmeyi konuşurdum. Kaç günde, kaç şişe sütü kapına koyacağım demektense, bulunduğum kent için daha katılımcı, herkesin onuruyla, yüzü gülerek yürüyebileceği kenti vaat ederdim.”
#GazetehaberleriHer sabah işe gitmek üzere yola koyulduğumuzda karşılaştığımız, tanımadığımız ama bir süre görmezsek içten içe merak ettiğimiz insanlar vardır. Sık sık yolumuzun düştüğü yerlerden her geçişimizde gördüğümüz simalar... Her sabah sokaktan geçen simitçi, her akşam torunuyla balkona çıkıp kızının eve gelişini bekleyen kadın, köşedeki yufkacı, hatta mahallenin sürekli karşılaştığınız geçimsiz tekiri... Kendinizi o yüzlerle oraya ait hissedersiniz.
#ANKARABiliyorum iyice daraldınız. ‘Dolar kaç lira olmuş yine, çocuklar sabahın kör karanlığında okula gidiyorlar, TEOG gitti, yerine tuhaf bir emlakçılık sistemi geldi’ diye bunaldınız. ‘Komşularda savaş var, savaş olmayanlarla da itiş kakış içindeyiz’ diye gerildiniz.
#YazarlarHepimizin boynu eğik, gözleri sabit. İşaret parmağımız ise belki de yüzyıllardır ilk kez bu kadar çok kullanılıyor. Günümüz insanı sokakta, evde, işte, felekten bir gece çalmak için gittiği restorandaki karşılıklı sandalyelerde, tuvalette ve dahi yatakta durmaksızın ‘tık’lıyor.
#ODTÜHangi kadın semt pazarlarını sevmez, hayatında bir kere bile pazara uğramayan kadın çok azdır. İTO’nun 2004’te İstanbul semt pazarlarında yaptığı ankete göre, pazara giden her 10 kişiden 8’i kadın. Çoğunluk ucuzluktan çok, taze ürün için pazarı tercih ediyor. Ne tesadüf ki yerel ürün satanların yüzde 80-85’i kadın. Hatta Anadolu’da çoğu pazar ismini buradan almış: Konya Kadınlar Pazarı, Bartın Garılar Pazarı, Bolu Kadınlar Pazarı, Tire Kadınlar Pazarı.
Diyarbakır'da kapkaç olaylarını önlemek için oluşturulan sokak timi polislerin, simitçi, mısırcı, ayakkabı boyacılığı kılığında görev yapmaları kentte kapkaç olaylarını yüzde 93'lerden 13'e düşürdü. Sokakta daha önce kapkaç yapanlar, şimdi simit satan polisleri gördüğünde, “Bir simit verirmisin polis amca” diye hitap etmeye başladı.