HPV olarak kısalttığımız insan siğil virüsü ile ilgili en büyük buluş 1984 yılında Herald Zur Hausen adlı araştırmacının Tip 16 ve Tip 18 siğil virüslerinin rahim ağzı kanseri ile ilişkisinin kanıtlanması ile gerçekleşmiş ve bu büyük buluş araştırmacıya 2008 yılında Nobel Tıp Ödülü’nü kazandırmıştır.
#HPVHuman Papilloma Virüsler (HPV) oldukça yaygın görülen, belirti göstermeyen ve bulaşıcı DNA virüsleridir ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan en yaygın görülenlerden biridir. Jinekolog, Cinsel Terapist, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Demir Yüzer,cinsel yolla bulaşan HPV konusunda önemli bilgiler verdi.
#HPVSağlık Bakanlığı ve KETEM (KANSER ERKEN TEŞHİS, TARAMA VE EĞİTİM MERKEZİ) tarafından son yıllarda kanser tarama programı içine alınan Ulusal HPV-Smear Tarama Programı sonrasında kadınlarda rahim ağzı (Serviks) kanserine karşı farkındalık artmış ancak bunun yanında bilgi eksikliği ve ne yazık ki bilgi kirliliği nedeni ile kaygı da artmıştır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ali İrfan Güzel, HPV ile ilgili merak ettiklerimizi yanıtlıyor.
#HpvSağlıksız beslenmeden sigaraya ve küçük yaşta cinsel ilişkiye başlamaya dek birçok faktör rahim ağzı (serviks) kanseri riskini artırıyor. Ancak öncelikli risk unsuru; HPV virüsü. Özellikle genç kadınları tehdit eden ve sinsice ilerleyen rahim ağzı kanserini önlemekse mümkün. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Osman Temizkan, Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, rahim ağzı kanserine karşı tedbirler arasında başı çeken HPV aşısını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Cinsel İlişkiSağlıksız beslenmeden sigaraya ve küçük yaşta cinsel ilişkiye başlamaya dek birçok faktör rahim ağzı (serviks) kanseri riskini artırıyor. Ancak öncelikli risk unsuru; HPV virüsü. Özellikle genç kadınları tehdit eden ve sinsice ilerleyen rahim ağzı kanserini önlemekse mümkün. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Osman Temizkan, Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, rahim ağzı kanserine karşı tedbirler arasında başı çeken HPV aşısını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Hpv AşısıSağlık ya da dini nedenlerle uygulanan sünnetin, psikolojik ve fiziksel etkilerini ne kadar biliyoruz? Olağan diye düşündüğümüz birçok davranış, aslında çocuklarımıza zarar verebiliyor. Peki, nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Çocuk Doktoru Erhan Ateş ve pedagog Elif İpek, sünnet ile ilgili aklınıza takılanları cevaplıyor.
#Sünnetin Faydaları NelerdirBaşbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, Kadın Sağlıkçıları Eğitim ve Dayanışma Vakfı ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığınca Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Rahim Ağzı Kanserine Dur Diyelim" başlıklı sempozyumun onursal başkanlığını yaptı.
Üreme sağlığını korumanın en önemli basamaklarından birinin genital enfeksiyonların erken tanı ve tedavisi olduğunu belirten Acıbadem Maslak Hastanesi Tüp Bebek Merkezi koordinatörü Prof. Dr. Bülent Tıraş genital enfeksiyonların, kısırlığa yol açabildiğini belirtiyor...
#AkıntıGazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Tıraş, üreme sağlığını korumanın en önemli basamaklarından birinin genital enfeksiyonların erken tanı ve tedavisi olduğunu belirterek, “Genital enfeksiyonlar, kısırlığa yol açabiliyor” dedi.
HPV (Human Papilloma Virus) genital bölgede enfeksiyon yapan, siğil şeklinde kitlelerin oluşumuna neden olan bir virüstür. Siğil virüsü olarak da adlandırılan HPV’nin rahim ağzı kanserlerinin görülme sıklığını artırdığı biliniyor. HPV, kadın ve erkekte değişik şekillerde enfeksiyona neden olabilir. Genellikle cinsel yolla bulaşır. 100’e yakın tipi vardır. Bunların bazıları sadece üreme sisteminde enfeksiyona neden olurlar ki bunlara genital HPV adı verilir.
Sitoloji, toplum ve hekimler için yeni sayılabilecek bir konu. Oysa özellikle kanserle mücadelede sitoloji, pratik, kolay uygulanır, ekonomik tanı değeri olan bir yöntem. Sitolojinin iki bölümü var. Biri PAP testi (smear diye de biliniyor) diğeri iğne aspirasyon biyopsisi ile meme / tiroid nodüllerinin iyi ya da kötü huylu ayrımı.
Plantar siğiller ayakların alt kısımlarında, genellikle baskıya maruz kalan topuk bölgelerinde ortaya çıkar. Bu basınç ayrıca siğilin sert, kalın bir deri tabakasının (nasır) altında içe doğru büyümesine neden olabilir. Uzmanlar, bu yaygın ve inatçı siğiller için denenebilecek birkaç seçenek olduğunu söylüyor.
#SiğilAyak siğilleri, bazı insanların hayatlarını gerçekten zorlaştırabiliyor. Yaygın görülen bir sorun olan plantar siğiller HPV nedeniyle ortaya çıkıyor. Ayak tabanında sert ve kabarık yükseltilere neden olan bu siğiller, yürüyüş ve koşu sırasında ağrıya neden olabilir. Peki neden bu siğiller oluşuyor, oluşmasını önlemek mümkün mü? Bulaşıcı mı? Doktora gitmeden kurtulmanın bir yolu var mı? Doğal yöntemler işe yarar mı? Uzmanlar ne diyor?
#Siğil