Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2006 00:00
HPV (Human Papilloma Virus) genital bölgede enfeksiyon yapan, siğil şeklinde kitlelerin oluşumuna neden olan bir virüstür. Siğil virüsü olarak da adlandırılan HPV’nin rahim ağzı kanserlerinin görülme sıklığını artırdığı biliniyor. HPV, kadın ve erkekte değişik şekillerde enfeksiyona neden olabilir. Genellikle cinsel yolla bulaşır. 100’e yakın tipi vardır. Bunların bazıları sadece üreme sisteminde enfeksiyona neden olurlar ki bunlara genital HPV adı verilir.
Virüsün hangi tipleri kanser yapıcı?
Genital HPV’ler, uzun dönemde kansere dönüşme potansiyeli taşıyan hastalıklara yol açma riskleri açısından üç gruba ayrılırlar. Düşük riskli grup temel olarak HPV tip 6 ve 11’dir. Genital siğillerin hemen hepsinden bu iki tür sorumludur. Tip 16 ve 18 ise yüksek riskli gruba örnektir ve rahim ağzı kanseri olgularının neredeyse tamamına yakınında bulunurlar. PAP smear’da ortaya çıkan değişimlerin altında yatan, genelde yüksek ve orta riskli HPV türleridir.
Rahim ağzı siğilleri nasıl bulaşır?
Rahim ağzı siğilleri, cinsel ilişki ile bulaşır. Hem kadınlarda ve hem de erkeklerde görülür. Cinsel ilişki sırasında oluşan mikroskopik sıyrıklar virüslerin bu tabakaların içine girmesine olanak sağlar. Bulaşan virüs uzun süre sessiz kalabileceği gibi çok kısa bir süre içinde de bulgu verebilir.
Rahim ağzı siğilleri nasıl tedavi edilir?
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavisinde temel amaç enfeksiyonun ve neden olan mikrobik ajanın ortadan kaldırılması, şikayete neden olan bulguların giderilmesi, uzun dönem etkilerinin engellenmesi ve bulaşmanın durdurulmasıdır. Oysa HPV söz konusu olduğunda bu amaçların tümüne birden ulaşabilmek olanaksızdır. Çünkü bir kez vücuda giren HPV büyük olasılıkla ömür boyu o insanla birlikte kalır. HPV ve genital siğil tedavisinde birçok değişik yöntem denenmiştir. Günümüzde en çok uygulanan yöntem siğillerin yakılması, dondurulması ya da cerrahi olarak çıkartılmasıdır. Ancak bu yöntemler hem kısmen ağrılı hem de tekrarlama oranı yüksektir. Hastalığın bu tekrarlayıcı özelliği kişide ciddi psikolojik sorunlara neden olabilir. Bunlar dışında hücre bölünmesini etkileyen, antiviral ve kimyasal yıkıma neden olan ilaçlar da tedavide kullanılıyor. Bu tedavi seçeneklerinin hiçbirinin diğerine belirgin bir üstünlüğü gösterilemedi.
Rahim ağzı siğilleri krem ile nasıl tedavi edilir?
Hastaların kendisi tarafından belirli aralıklarla uygulanan bu krem bağışıklık sistemi düzenleyiciler olarak adlandırılan bir ilaç sınıfına dahildir. Ancak bu kremin insanlarda dış genital bölgede görülen siğillerin ortadan kaldırılmasında gösterdiği etkinin mekanizması tam olarak bilinmiyor. İlacın bağışıklık sisteminde bazı maddelerin üretimini arttırarak virüslerin neden olduğu lezyonları gerilettiği düşünülüyor. Siğillerin hepsi kayboluncaya kadar ya da en fazla 16 hafta uygulanan bu tedavi sonucu genital siğil olan kadınların yüzde 72’sinde tedavi sağlanıyor. Erkekler ile kıyaslandığında ilacın etkinliği kadınlarda daha fazla. Uzun süredir var olan ve büyük olan siğillerin varlığında tedavinin başarısı düşüyor.
Yan etkisi var mıdır?
En sık görülen yan etki kremin uygulandığı alanda kızarıklık, yanma ve kaşıntı. Hastaların yüzde 67’sinde kızarıklık görülürken, yüzde 32’sinde kaşıntı, yüzde 26’sında ise yanma ortaya çıkmıştır. Bunların yanı sıra krem uygulanan bölgede şişlik, kabuklanma, sertleşme ve hatta yara ortaya çıkabilir. Krem ile tedavi sonrası 3 aylık dönemde siğillerin tekrarlama oranı yüzde 11 civarındadır. Ancak tekrarlaması durumunda yeniden krem kullanımı ile ilgili araştırma olmadığından, böyle bir durumda yeniden kullanılması önerilmez. Bu siğillerin en zor tedavi edilenlerden bir tanesi de vajinanın içinde yaygın şekilde olanlardır. Bununla ilgili lazer kullanılabilir ama çok zordur ve uzun sürmektedir. Bazı kemoterapi kremleri kullanılabilir fakat bunlar da çok ciddi bir şekilde vajinada yanma ve şiddetli ağrı yapmaktadır. Siğil kreminin vajina içinde kullanılması henüz onaylanmamış olmakla birlikte yeni çalışmalarda kremin vajinada da kullanılması durumunda etkin bir tedavi olduğu gösterilmiştir ve bu da tıptaki değişik ve başarılı bir uygulamadır.
Hazırlayan: Mesude ERŞAN