Paylaş
Rahim kanserinde erken teşhis: Pap test
Tahlillerin tıptaki önemi tartışılmaz. Ancak Pap test kadar çarpıcı örnek de sık görülmez. Smear testi olarak da adlandırılabilen bu test sistemli olarak yapıldığı takdirde, rahim ağzı kanserini oluşmadan, 5-15 yıl kadar önce haber verebilir. Dolayısıyla her türlü önlemi almak mümkün olabilmektedir.
Pap test nedir?
Bu testi geliştiren Papanicolau’nun adının kısaltması ile anılan bu testte, rahim ağzına sürülen ucu pamuklu bir çubukla, buradan salgı ve hücreler alınır. Özel boyama yöntemleriyle boyanan hücreler mikroskop altında tetkik edilir. Normal ve hastalıklı hücreler birbirinden farklı görünümde olduğu için kesin teşhis koymak mümkün olabilmektedir. Kolayca yapılabilen, ağrı ve acı vermeyen bu testin, bütün kadınlara zaman zaman uygulanması yukarıda da belirttiğim gibi rahim kanserini oluşmadan yıllar önce haber verebilmesi açısından, hayat kurtarıcı bir etki yaratmaktadır.
Rahim ağzı kanseri neden olur?
Çok eşle cinsel yaşam sürenlerle, sigara içenlerde ve doğum kontrol hapı kullananlarda rahim ağzı kanserinin sık görüldüğü tesbit edildi. Ancak bunların tek başına birer etken olmadığı da aşikar. Bu açıdan yapılan ayrıntılı araştırmalarda, rahim ağzında kanser öncesi değişmeler görülen kadınların yüzde 90’ında, HPV olarak adlandırılan bir virüs tespit edildi. Bu virüs insanlarda siğil oluşumuna neden oluyor. Virüsün rahim ağzına ulaşması ve buraya yerleşmesi halinde, yukarıda değindiğim diğer etkenler de birleşince, kanser türünde değişmelere neden olabiliyor.
Virüs nasıl bulaşır?
Virüsün bulaşmasında tuvaletler gibi birçok yol varsa da en önemlisi cinsel birleşmedir. Çok erkekle cinsel ilişkide bulunan kadınlarda bu virüs daha sık görülüyor. Ancak, tek erkekle cinsel yaşam sürdüren kadınlar da eğer eşi kendine sadık değilse, güvence altında sayılmazlar.
Ancak virüsün bulaştığı her kadının hastalık kapmayacağını da bilmek gerekir. Öncelikle vücudun bağışıklık sistemi olmak üzere bir çok etken burada rol oynuyor. Vücudun bağışıklık sistemi iyi çalışıyorsa virüsün etkisi kalmayabiliyor.
B vitamini koruyucu rol oynuyor
B vitaminlerin biri olan folik asit, rahim ağzı kanserinde önem taşıyor. Bu kansere yakalanan kadınların kanındaki folat düzeyleri düşük çıkıyor. Doğum kontrol hapları, sigara ve çok sayıda doğum yapmış olmak, folat düzeylerini düşürerek olumsuz yönde etki ediyor. Ancak folik asit eksikliğinin kanser oluşmasına doğrudan etken olmadığını da belirtmek isterim. HPV (siğil virüsü), folik asit eksikliği olanlarda en az 5 kez daha etkin olabiliyor.
Devam edecek
Paylaş