İsim soylu kelimeleri miktar, yoğunluk, renk ve biçim bakımından niteleyen sözcüklere sıfat denir. Sıfatlar ek aldığında cümle içerisinde adlaşmış sıfat fiil olarak kullanılabilir. Örneğin: ''Yorulan kişiler ara verebilir.'' cümlesinde yorulan kelimesi sıfattır. ''Yorulanlar ara verebilir'' cümlesinde ise yorulanlar sözcüğü adlaşmış sıfat fiil olarak kullanılmıştır. Adlaşmış sıfat fiil nedir ve fiilimsi midir detayları ile derledik.
#EğitimTürkçe de birçok dil bilgisi kuralı bulunmaktadır. Fiiller ise oldukça geniş bir şekilde incelenmekte olan konular arasında yer almaktadır. Fillerin bir çeşidi olan sıfat fiillerin ise ne olduğunu ve ne şekilde bulunduğunu öğrenmek isteyebilirsiniz. Sıfat fiil nedir ve nasıl bulunur? Sıfat fiil (ortaçlar) örnek cümleleri ile konu anlatımı ne şekilde olmalıdır tüm detayları ile derledik.
#EğitimFiilim grubunda yer alan fiillerden birisi de bağ eylem veya bağ fiildir. Ulaç, zarf fiil veya bağ eylem adı ile de bilinen bağ fiiller en çok eki bulunan fiilimsi grubunu oluşturmaktadır. Öğrenciler için oldukça zor ve karmaşık olarak görülen bağ fiiller pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. Peki bağ fiil nedir ve ekleri nelerdir? Bağ eylem (Ulaç) örnekleri ile konu anlatımını sizlere detaylıca derledik.
#EğitimKelimelerin anlamlı bir şekilde bir araya gelmelerine cümle ismi verilmektedir. Cümlelerin daha güçlü gale getirilmesinde ise yan cümleler kullanılmaktadır. Bu nedenle yan cümle konusu Türkçenin en önemli konuları arasında yer almaktadır. Yan cümle nedir ve nasıl bulunur? Yan cümle görevleri ve örnekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Yan Cümle Nedir Ve Nasıl Bulunur?Bağ fiil adıyla da bilinen ulaçlar, fiilin nasıl ya da ne zaman yapıldığını bildirdiği için zarf olarak kullanılır. Cümle içinde ek alarak kullanılan sıfatlara ise ortaç denir. Ortaç ve ulaç ne demek? Ulacın diğer adı nedir? Sizin için örnek cümleler ile birlikte ayrıntılı olarak derledik.
#Ulaç Nedir?Günlük hayatta, televizyonlarda veya internette karşımıza çıkan bazı kelimelerin anlamlarını bilememekteyiz. Bu kelimelerden birisi de ortaç kelimesidir. Son dönemde karşımıza sıklıkla çıkan ortaç kelimesinin almanı pek çok alanda araştırılmaya başlanmıştır. Peki Ortaç nedir? Ortaç tanımı ve TDK sözlük anlamı nedir? Sizlere ortaç kelimesinin anlamı ve TDK anlamı hakkında merak edilenleri derledik.
#Ortaç Nedir?Fiilimsiler, neredeyse tüm öğrenci yerleştirme sınavlarında karşımıza çıkan ve çözüme ulaşma konusunda oldukça zorlayan bir yapı bilgisi konusudur. Bu kapsamda fiilimsi sorularının çözülebilmesi için konunun ayrıntılı bir şekilde öğrenilmesi gerekmektedir. Peki, fiilimsi nedir ve örnekleri nelerdir? İşte fiilimsiler konusu hakkında hazırladığımız detaylı konu anlatımı.
#Fiilimsi Nedir?Türkçede sözcükler yapıları bakımından üçe ayrılır. Bunlar; basit sözcükler, türemiş sözcükler ve birleşik sözcüklerdir. Sözcükler yapım eki ve çekim ekleri alarak tür değiştirebilir. Dil bilgisinde başarılı olabilmek için sözcük türlerinin iyi ayırt edilmesi gerekmektedir. İşte, birleşik sözcüklerin yazımına ait bilinmesi gerekenler.
#6. Sınıf Türkçe Birleşik Sözcüklerin Yazımı (Birleşik Kelimeler) Konu AnlatımıCümle içerisinde bir yargı bildiren ancak yüklem olmayan ögelere fiilimsi denir. Eylemsi adıyla da bilinir Fiilimsi eylemden türemesine rağmen cümle içindeki kullanımı nedeniyle fiil değildir. 8. sınıflar için fiilimsiler konusunu örnek cümlelerle anlattık.
#8. Sınıf Türkçe Fiilimsiler Konu AnlatımıBir isim ve sıfattan oluşan tamlamalara sıfat tamlaması denir. Sıfat tamlamaları bir varlığın rengini, sayısını ya da biçimini belirtir. En az bir tamlayan ve tamlanan ögelerinden oluşur. Bazı sıfat tamlamalarında birden fazla sıfat ya da isim olabilir. 6. sınıflar sıfat tamlamalarını örneklerle anlattık.
#6. Sınıf Türkçe Sıfat Tamlamaları Konu AnlatımıMedine döneminde inmiştir. 14 âyettir. Sûre, adını 4. âyette geçen “saff ” kelimesinden almıştır. Saff, sıra, dizi demektir. Sûrede başlıca, Allah yolunda cihadın fazileti konu edilmektedir. Saf Suresi Anlamı, Tefsiri, Türkçe ve Arapça Okunuşu (Diyanet Meali)
#Saf Suresi Anlamıİlteber nedir ve ne anlama gelir sorusu, bu isim hakkında bilgi almak isteyen birçok kişi tarafından araştırılıyor. Eski Türkçe'ye ait bir kelime olan İlteber, ilk olarak 680 yılında kullanılmıştır. Hunlar ve Göktürkler'de kullanılan İlteber kelimesi, bir nevi o dönem için vali anlamlarını da taşımaktadır. Peki, İlteber nedir ve en anlama gelmektedir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#İlteberDünyaca ünlü Cambridge Sözlüğü, 2024 yılının kelimesini "Manifest" olarak seçtiğini duyurdu. Cambridge Sözlüğü Yayın Müdürü Wendalyn Nichols, "manifest" kelimesinin, 2024 yılında sözlükte 130 binden fazla kez arandığını belirtti. İngiliz şair ve yazar William Shakespeare'inde kullandığı kelime, ünlü isimlerin kullanımıyla popüler hale geldi.
#CambridgeDilimizde yer alan kelimelerde harfler sesli harf ve sessiz harf olarak iki gruba ayrılır. Bir kelimenin sonu iki sessiz harf, iki sesli harf ya da bir sesli bir sessiz harf ile bitebilir. Ak hecesi ile biten kelimeler de bir sesli ve bir sessiz harf ile biten kelime grubuna girer. Sonu ak ile biten kelimeler listesini ve 3, 4, 5, 6, 7, 8 harfli ak ile biten kelimeleri delredik.
#EğitimKelime sonları, farklı harfler ile bitebilir. Bir kelimenin belirli bir harf ile bitmesi isteniyorsa muhtemelen bulmaca sorusu ya da bilgi yarışmasında bir soru çözüyor olabilirsiniz. Sonu em ile biten kelimeler listesi nedir? 3, 4, 5, 6, 7, 8 harfli em ile biten kelimeler nelerdir? Sonu em ile biten kelimeler listesini sizler için derledik.
#EğitimEski Türkçede san kelimesi sayı demektir. Dokuzuncu yüzyıldan itibaren bu kelime, kişinin sayılması yani bilinmesi anlamında kullanılmaya başlanmıştır. Bir kişinin yetenekleri ve başarıları doğrultusunda büyük çoğunluk tarafından tanınmasına san denir. Bu kelime birçok atasözünde ve deyimde de geçer. ''Adı sanı duyulmamak'' bulmaca cevaplarını sizin için derledik.
Fiiller bir cümlenin ana damarıdır. Türkçede kurulan cümle yapılarına baktığımızda özne+yüklem kalıbının her zaman olduğunu görmekteyiz. Bilindiği gibi Türkçede özne en başta fiil de en sonda kullanılmaktadır. Elbette ki aralara nesne, zamir, sıfat gibi cümleyi tamamlayan kelimeler de gelmektedir. İngilizce cümle yapısında da fiiller konusu çekimli halleriyle ayrı bir başlık altında öğretilmektedir. Fiillerin çekimli hale getirilmesi fiilin kullanılacağı zamana bağlı olarak değişmektedir. Fiillerin çekimli hallerini bizlere bu fiillerin ikinci ve üçüncü hallerini göstermektedir. Hurt fiilinin ikinci ve üçüncü hali nedir, hurt fiilinin ikinci ve üçüncü zaman halleriyle örnek cümleler nasıldır sorularını detaylı olarak derledik.
Dilimize Arapçadan geçen sıfat kelimesi ''vasf'' kökünden türetilmiştir. Sıfat kelimesinin ilk anlamı ayırt edici özellik, durum ve haldir. Bu sözcük dilbilgisinde ön ad anlamında kullanılır. Önadlar, niceleme ve niteleme sıfatı olarak ikiye ayrılır. Sıfat kelimesinin eş anlamlısı nedir tüm detayları ile derledik.
Eski Türkçe ile yazılmış kitaplarda ''yangı'' şeklinde geçen yeni kelimesi, henüz hiç kullanılmamış ya da görülmemiş şey anlamına gelir. Yeni kelimesinin yan anlamı ise birçok kişi tarafından bilinmeyen, az tanınandır. Bu sözcük, birçok deyimde ve birleşik isimde yer alır. Örnekler: 1- Yenilik 2- Yeniçağ 3- Yeni Ay. Yeni kelimesi cümle içerisinde hem sıfat hem de fiil olarak kullanılabilir: Örnek Cümleler: 1- Ben de daha yeni geldim. (Fiil) 2- Kendime düğün için yeni elbise aldım. (Sıfat) Yeni kelimesinin eş anlamlısı nedir? Yeni kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKAnne ve baba olmaya hazırlanan kişiler için bebeklerinin cinsiyetleri bile belirli olmadan isim bulmak büyük önem arz etmektedir. Bu araştırma gebelik döneminin başında hemen başlamaktadır. Cinsiyet belirli olmadığı için hem kız hem de erkek bebek isimleri araştırma konusu olmaktadır. Bebeğin cinsiyeti belirli olduktan sonra da araştırma daha küçültülerek detaylandırılmaktadır. Özellikle bazı anne ve baba adayları harflere takılmaktadır. J harfiyle başlayan isimler kız bebeklerde tercih edilen Türk alfabesinde yer alan bir harftir. Sizler için J harfiyle başlayan kız isimlerini derledik.
#KızCuma Suresi, Medine döneminde inmiştir. Surede cuma namazı ile ilgili bazı hükümler konu edilmektedir. Peki, Cuma Suresi anlamı ve fazileti nedir? Cuma suresi Türkçe ve Arapça okunuşu nasıldır? Sizler için Cuma suresi Oku ve Dinle sayfasında diyanet meali ile tefsiri ile ilgili tüm detayları bir araya getirdik.
#Cuma SuresiMekke döneminde inmiştir. 60 âyettir. Sûre, adını ilk âyette geçen “ez-zâriyât” kelimesinden almıştır. Zâriyât, esip savuran rüzgârlar demektir. Sûrede başlıca, öldükten sonra hesap için toplanma, inkârcıların ahirette karşılaşacakları azap, mü’minlere verilecek mükâfatlar, Allah’ın varlığını ve birliğini gösteren kevni deliller konu edilmektedir. Zariyat Suresi Oku - Zâriyât Suresi Anlamı, Tefsiri, Türkçe ve Arapça Okunuşu (Diyanet Meali)
#Zariyat Suresi OkuLütfü erkek, Lütfiye ise kız çocuklarına verilen bir isimdir. İki isim de karşılık beklemeden yapılan hayır ve yardım manasına gelen lütuf sözcüğünden türetilmiştir. Birine karşı yumuşak başlı ve nazik davranmak da lütuf olarak nitelendirilir. Bu kelimenin sıfat hali lütufkar, fiil hali ise lütufta bulunmak şeklinde yazılmaktadır. Lütfiye ismine dair tüm detayları derledik.
Bir eylemi ya da eylemsiyi, zaman, yoğunluk, miktar ve durum bakımından niteleyen sözlere ve söz öbeklerine zarf denir. Diğer adı belirteç olan zarflar, durum, miktar, zaman, yer - yön ve soru zarfı olarak beş ana grupta toplanır. Miktar zarfı nedir ve nasıl bulunur? Sizin için azlık çokluk zarfı konusunu örnek cümlelerle birlikte ayrıntılı olarak derledik.
#Miktar ZarfıHem eğitim konusunda hem de günlük yaşam açısından en önemli değil bilgisi konuları içerisinde türemiş sıfatlar gelir. Özellikle sıfat tamlaması olarak kullanılması ile beraber, aynı zamanda cümle içerisinde değerlendirilir. Peki türemiş sıfat nedir? Türemiş sıfatlar örnekleri ve cümleleri ile konu anlatımı üzerine merak edilenleri derledik.
#Eğitim