ANKARA’da yaz ayları ile birlikte sokak düğünleri tam gaz ile başladı.
Özellikle kenar semtlerdeki sokak düğünleri halkı rahatsız ediyor.
Sabahtan başlayan düğünler gece yarılarına kadar devam ediyor.
Elektronik bağlama adı altında gece yarısına kadar insanların kafası şişiyor.
Geçen gün Ayvalı Bahçeçik Sokak’taki düğün nedniyle sokak trafiğe kapatıldı; sanki da başı gibi.
Ankara Valimiz ile yeni Ankara Emniyet Müdürü’ndan sokak düğünlerini yasaklanmasına ilişkin karar almasını istiyoruz.
İsteyen düğününü düğün salonunda yapsın.
Hopörler ile bağlama çalınması lüfen yasaklansın.
n Tahsin KESKİN
İngilizce öğrenmekte kaçan giden zamanlar
YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan "Cumhuriyet tarihinde tek beceremilyen, başarısız olunan konunun yabancı dil eğitimi olduğunu" söyüyor.
Başbakan’ın bile yabancı dil bilmemekten dolayı utandığı bu konuyu "ne pahasına olursa çözmemiz gerektiğini" de vurguluyor.
Demek ki 80 yıldır çöpe giden yabancı dil dersi saatleri var.
Bir insanın bir yabancı dili iyi bir şekilde öğrenebilmesi için ilk önce kendi ana dilini ve o dildeki kuralları çok iyi bilmesi gerekir.
Kendi dilinin gramer ve dilbilgisi kurallarını çok iyi bilecek ve anlayacak ki yabancı dil öğrenirken de kendi dili rehber olsun.
Kendi dilinde zarf, zamir, sıfat, fiil ve ismin ne olduğunu kavrayamamış bir eğitimliden, gel de yabancı dilde bunları iste!
Dil eğitimi kaşık kaşık verilmelidir.
Türk çocuğuna sanki dildeki kuralları iyi biliyormuş gibi ingilizce sorular yazıp kimi yerleri nokta nokta boş bırakıp "doldur buraları" derseniz o çocuk ingilizce öğrenemez. Kitaptan "yaz-okut"la bu iş olmaz. Yabancı dil eğitimi insanı konuşturabilmeli ve söylenenleri anlayabilme yönünde olmalıdır. Tıpkı kendi ana dilinde olduğu gibi...
Bir çocuk hiç okula başlamadan 7 yaşına gelinceye kadar konuşmayı kendi ailesi içinde bakarak, duyarak, tekrarlayarak nasıl öğreniyorsa; yabancı dil öğretim tekniğinde de bu tür yöntemler müfredata konulmalıdır.
80 yıldır liselerde ezberletilmeye çalışılan ölmüş, gitmiş Osmanlıca, Arapça, Farsça karışımı divan edebiyatı yerine çağa ayak uydurabilecek yöntemler geliştirilirse kaçan giden zamanın az da olsa kuyruğundan yakalanır.
Yine de, fa i la tün fa i la tün mef a i lün.
n Cemal YEŞİLYURT
Burs faizi ödeyecek miyiz
ANA gazetede özel okullarla ilgili yazınızı görünce....
Ankara’da özel bir kolejin 8. sınıfında burslu okuyan oğlumun sorunu ile ilgili bana yardımcı olabileceğinizi düşünerek bu yazıyı size yazmaya karar verdim.
Oğlum bu yıl girdiği SBS’de 94 net soru yaparak muhtemelen Ankara’da bulunan iyi bir Anadolu Lisesi’ne girmeye hak kazanacak. Ancak oğlum şu anda eğitim gördüğü kolejden ayrılmak isterse kolej idaresi biz velilerin çoğunun farkında olmadan imzaladığı taahütnameye göre "burslu okuyan çocuklar eğer burslu eğitim gördükleri özel liseye devam etmezlerse" geçmiş yıllarda yararlandıkları bursların karşılığını yasal faizleri ile birlikte ailelerden talep edeceklerini beyan ediyorlar. Ben ve eşim devlet memuru olarak çalıştığımız için bu parayı ya bankalardan kredi çekerek ödeyebiliriz ya da çocuğumuz SBS’de ne kadar yüksek puan alırsa alsın aynı okula devam etmek zorunda kalacağız.