Sıcak havalarda sağlığı korumak için bazı önerilere dikkat etmek gerekiyor. Uzmanlar, sıcak havada 2,5 litre su içmenin gerekliliğine vurgu yaptı. Güneş çarpması, beyin kanaması gibi durumlarla karşılaşmamak için önerilerde bulunan uzmanlar, dışarı çıkış saatlerine de değindi. İşte, aşırı sıcaklara yönelik uzmanlardan önemli uyarılar
#Sıcak HavaBilim insanlarına göre önümüzdeki yıllarda Dünya'nın bazı noktaları sıcak nedeniyle yaşanmaz hale gelecek. Bu nedenle mekânları ve insanları küresel ısınmaya katkıda bulunmadan serinletmenin yolları aranıyor. Bu bağlamda ABD'den çok güzel bir haber geldi. Çalışmalar sonuç verirse gelecekte serinlemek için klima açmamıza gerek kalmayacak.
#Küresel IsınmaSıcak hava, sağlık sorunu olmayanları bile olumsuz etkileyebiliyor. Bu dönemde güneş çarpması, sıcak krampları gibi sağlık sorunlarına karşı önlem alınması çok önemli. Yani “Gencim, bana bir şey olmaz” demiyoruz ve herkesin tedbirli olmasını istiyoruz. Susuz kalmamak ne kadar önemliyse tuz ve baharat dengesi de o kadar önemli!
#Dr. Ayça KayaSon dönemde çoğu sohbet, başlığa taşıdığımız bu üç kelime üzerinden dönüyor. Geceleri uykuya dalamıyor, gündüzleri sıcaktan pişiyoruz. Hep yorgunuz. Dünya 21 Temmuz’da kaydedilen en sıcak günü yaşadı, belli ki alışmamız lazım. Uzmanlardan sıcaklarla baş etmenin yollarını öğrendik.
#Melis Yılmaz2024 yazı rekorlarla geldi. Haziran ayı ortalama sıcaklığı, son 53 yılın en sıcak haziranı olarak İklim Bakanlığı kayıtlarına geçti. Hem bu sıcaklık ve nem artışı hem de serinlemek için yaptığımız kimi şeyler güneş çarpmasından kalp krizine, göz enfeksiyonundan cilt rahatsızlıklarına pek çok riski de beraberinde getiriyor. Uzmanların önerileri net: Direkt güneş ışığına maruz kalmayın, bol su için, egzersizleri akşama alın ve yüzdüğünüz suların temizliğinden emin olun.
#Melis YılmazYaz aylarında çoğumuz arabaya biner binmez bir an önce serinlemek için klimayı çalıştırırız. Havalandırmadan çıkan soğuk havanın yüzümüze vurmasını istiyoruz ama klimaların bu şekilde kullanımı yüz felcinden solunum hastalıklarına hatta kansere kadar ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor.
#KlimaTüm yurt genelinde kavurucu sıcakları yaşamaya başladık. Dışarıdan eve girdiğimizde ya da arabaya bindiğimizde imdadımıza klimalar yetişiyor. Ancak klimaların yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Özellikle arabaya biner binmez klimanın açılması son derece tehlikeli. Peki, nedir bu kadar tehlikeli olan şey? Hem araç içinde hem de ev ve iş yerlerinde klima kullanımı ile ilgili bilinmesi gerekenleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurgül Naurzvai ile konuştuk.
#SağlıkSıcak hava dalgası Türkiye'ye oldukça hızlı bir giriş yaptı. Termometreler 30 dereceleri geçti. Meteoroloji'den yapılan uyarıya göre hava sıcaklıkları ülke genelinde mevsim normallerinin 8 ila 12 derece üzerinde seyrediyor. Peki, hava sıcaklıkları Haziran'da böyleyse Temmuz ve Ağustos aylarında hava sıcaklıkları nasıl olacak? CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, canlı yayında yaptığı açıklamada, "Haziran'ın başında bu kadar sıcak olması biraz erkendi. Bu gösteriyor ki önümüzdeki Temmuz ve Ağustos aylarında çok aşırı sıcaklıkları ve sıcak hava dalgalarını beraber yaşayacağız. Çok dikkat etmemiz gerekecek. Türkiye, Meteorolojik afet yaşayacak. Aşırı sıcaklıklar da meteorolojik afettir" ifadelerini kullandı.
#MeteorolojiMeksika’da etkili olan aşırı sıcaklar nedeniyle hayatını kaybedenlerinin sayısının 48’e yükseldi. Can kayıplarının yanı sıra yüzlerce kişinin sıcak çarpması, dehidrasyon, güneş yanıkları ve çeşitli nedenlerle hastaneye başvurduğu kaydedildi.
#MeksikaTatlı bahar günlerini yaşıyoruz, önümüzde sıcak yaz günleri var. Aynı bizim gibi dostlarımızın da mevsim değişikliklerinde farklı ihtiyaçları ortaya çıkıyor. Peki, onları bugünlerde olası sağlık sorunlarından nasıl koruyacağız, bakımlarını nasıl yapacağız?
#Zeynep Nazlı YıldırımYazın en sıcak günlerini yaşıyoruz ve serin kalmanın yollarını arıyoruz. Uzmanlar özellikle öğlen saatlerinde evde kalınması konusunda uyarılarını yinelerken, klima ile serinlemeyi tercih etmeyenlerin işi daha da zorlaşıyor. Klimasız da serinlemenin mümkün olduğunu söyleyen uzmanlar, 12 maddede evde serin kalmanın yöntemlerini sıraladı....
#Sıcak HavaTürkiye’yi etkisi altına alan "Eyyam-ı Bahur" olarak adlandırılan sıcak hava dalgası etkisini göstermeye başladı. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Pro. Dr. Şen canlı yayında uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Şen, "Sağlık açısından risk teşkil ediyor. Geçen kesinlikle dışarı çıkmayın demiştik. Bugünkünde ise hakikaten dışarı çıkmayın işiniz yoksa, haftaya erteleyin işlerinizi" dedi. Öte yandan Şen, "Salı günü ise soğuk hava geliyor. Serinleyeceğiz hepimiz. Serinleyeceğiz derken ortalamanın 1-2 derece aşağısına düşecek" ifadelerini kullandı.
#Eyyamı BahurTürkiye günlerdir aşırı yüksek derecelerin etkisinde... Sıcaklıkların artması beraberinde sıcak çarpması vakalarını da getiriyor. Hem ölümcül olabilen hem de kalıcı yan etkiler bırakabilen sıcak çarpması hakkında bilinen ve bilinmeyenleri masaya yatırdık...
#Sıcak ÇarpmasıGit gide artan sıcaklıkların bugün en yüksek seviyelere ulaşması bekleniyor. Çarşamba ve Perşembe günleri tüm Yurtta etkili olması beklenen sıcak hava dalgasına bağlı olarak; Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgeleri’nde mevsim normallerinin 5-10 derece, diğer bölgelerimizde 2-6 derece üzerine çıkması bekleniyor. Uzmanlar ise özellikle kronik hastalıkları olanları güneş çarpması konusunda uyarıyorlar. Peki, Güneş çarpması nasıl olur, belirtileri nelerdir? Yetişkinlerde ve çocuklarda güneş çarpmasına ne iyi gelir? İşte güneş çarpmasından korunma yöntemleri...
#Güneş Çarpması‘El Nino’ ve ‘La Nina’ olarak adlandırılan okyanus yüzey sularının sıcaklığındaki değişikliklerin yol açtığı sıcak hava kasıp kavuruyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre sıcaklık mevsim normallerinin 4 ila 9 derece üzerinde seyredecek. Gölgede sıcaklığın 45 dereceyi göreceğini söyleyen CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, "Bu sıcaklıklar sağlık açısından risk teşkil edebilir. Dışarı çıkmayın! İşinizi yarına erteleyin" uyarısında bulundu. Orman yangını tehlikesine de dikkat çeken Şen, "40 senedir meslekteyim, bu şekilde bir sıcaklık görmedim." dedi.
#Hava DurumuYazın en sıcak günlerinden geçiyoruz. Uzmanlar özellikle öğlen saatlerinde evde kalınması konusunda uyarılarını yinelerken, klima ile serinlemeyi tercih etmeyenlerin işi daha da zorlaşıyor. Klimasız da serinlemenin mümkün olduğunu söyleyen uzmanlar, 12 maddede evde serin kalmanın yöntemlerini sıraladı....
#Sıcak Hava‘El Nino’ ve ‘La Nina’ olarak adlandırılan okyanus yüzey sularının sıcaklığındaki değişikliklerin yol açtığı sıcak hava kasıp kavuruyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre sıcaklık mevsim normallerinin 4 ila 9 derece üzerinde seyredecek. Gölgede sıcaklığın 45 dereceyi göreceğini söyleyen CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, "Bu sıcaklıklar sağlık açısından risk teşkil edebilir. Dışarı çıkmayın! İşinizi yarına erteleyin" uyarısında bulundu. Orman yangını tehlikesine de dikkat çeken Şen, "40 senedir meslekteyim, bu şekilde bir sıcaklık görmedim." dedi.
#SıcaklıkTürkiye günlerdir aşırı yüksek derecelerin etkisinde... Sıcaklıkların artması beraberinde sıcak çarpması vakalarını da getiriyor. Hem ölümcül olabilen hem de kalıcı yan etkiler bırakabilen sıcak çarpması hakkında bilinen ve bilinmeyenleri masaya yatırdık...
#Güneş ÇarpmasıYüksek sıcaklık yurt genelinde etkisini sürdürmeye devam ediyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Çarşamba gününden itibaren etkili olacak sıcak hava dalgası için uyarı yaptı. İstanbul ve Marmara'da sıcaklık rekoru kırılacağı tahminleri üzerine uzmanlar, sıcak hava dalgasından en çok yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olanların etkileneceğini belirtiyor. Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi'nden Acil Tıp Uzmanı Sultan Özselçuk, "En önemli tavsiyelerimden birisi de yanımızda ılık da olsa su bulundurarak susamasak bile su içerek hareket etmeliyiz" dedi.
#MeteorolojiBÜTÜN dünya ile birlikte ülkemiz de aşırı sıcakların etkisi altına girdi. İklim değişikliği sadece sıcaklık artışı değil. Kuraklık, seller, şiddetli kasırgalar gibi aşırı hava olaylarının sıklığı ve etkisindeki artış yanında, okyanus ve deniz suyu seviyelerinde yükselme, buzulların erimesi gibi etkenler sonucunda bitkiler, hayvanlar ve ekosistemlerin yanı sıra insan toplulukları da ciddi risk altına girmektedir. Acil Afet Ambulans Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Turhan Sofuoğlu, aşırı sıcaklardan korunma önlemlerini anlattı:
#1Ortalama hava sıcaklıkları geçtiğimiz hafta içerisinde 3 kez üst üste rekor kırdı; küresel ortalama sıcaklığın 17.23 derece olduğu 6 Temmuz, “kaydedilen en sıcak gün” olarak kayıtlara geçti. Bitti mi? Hayır. Son 13 gündür tarihin en sıcak günlerini yaşıyoruz. Peki bitecek mi? Bir hayır da buna gelsin. Bugün dünü, dün evvelsi günü aratacak. Elbette ‘kış kışlığını yaz yazlığını yapacak’ ancak ne oldu da daha yaşarken cehenneme düştük derseniz de cevabını Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz veriyor: “Bu daha fragman. Sene sonuna daha 170 gün var ve en az yarısına yakını ‘en sıcak gün’ olacak. Sebebini bence sen de herkes de gayet iyi biliyor: Küresel Isınma ve İklim Değişikliği.”
#Sıcak HavaSadece Türkiye değil dünyanın dört bir yanı sıcaktan kavruluyor. Uzmanlar küresel ısınmanın etkisiyle önümüzdeki yıllarda 40 derecenin üzerindeki sıcaklıların normalimiz haline geleceğini, bu durumun can kayıpları başta olmak üzere pek çok olumsuzluğu beraberinde getireceğini söylüyor. Dünyanın dört bir yanında şehir planlaması uzmanları yaklaşan felaketin önünü alabilmek için çözüm arayışında. Üstelik bu çözümlerden bazıları bir kutu boya, bir de fırça kadar basit. İşte ayrıntılar...
#İklim Değişikliği