Gittikçe hızlanan günlük yaşam, anı yaşamaya odaklandıkça anda kalmakta zorlanan bireylerin bozulan yeme alışkanlıkları ile ilgili dünya yepyeni bir akımı tartışıyor; sezgisel yemek... Uzman Diyetisyen Seba Sarıtepe, bu yeni akımı anlattı.
#Sezgisel BeslenmeYaşlanmayı durdurup uzun bir hayat yaşamanın yollarına dair arayış son dönemde gündemden düşmüyor. Teknoloji milyarderi Bryan Johnson gibi isimler bu yolda yılda 2 milyon doları gözden çıkarıp sıra dışı yollara başvururken 11 torun sahibi büyükanne Amy Hardison, çok basit alışkanlıkları sayesinde gençlik yarışında Johnson'ı geride bırakmayı başardı. Peki Hardison sağlıklı olmak için neler yapıyor, bir gününü nasıl geçiriyor?
#Uzun ÖmürKızım İpek tatlı severken oğlum Eren tuzlu lezzetlere bayılıyor. Birinin yediğine diğeri burun kıvırıyor. Siz de benzer süreçlerden geçiyorsanız öncelikle sakin olun ve bilin ki bu konuda yalnız değilsiniz. Daha anne karnından başlayan beslenmede rolü çok büyük olan annelere tavsiyelerimi anlatmak istedim bu hafta. Tüm annelerin Anneler Günü’nü kutluyorum.
#TuzluEn sevdiğim yemeğin ne olduğu ruh halime ve mevsime göre değişiyor. Bazen kalamar, bazen Konya usulü tandır... Kimi zaman kalkan çeker canım, kimi zaman tereyağlı pilav... Ama ata tohumundan meyve dediniz mi akan sular durur. Olgun, adeta çürümeye yüz tutmuş ama fermante olmamış meyve aşkım konusunda kendimi yalnız hissediyordum ancak gerçek öyle değilmiş. Okuduğum bir yazıdan bu tutkumun insanlık tarihinin başlangıcına dayandığını öğrendim.
#Fermante MeyveYemekleri her ortamda övgü toplayan, her yaptığı çok lezzetli olan marifetli kişiler vardır. Bazıları o lezzet sırları elden ele paylaşıldıkça keyif alır, bazıları ise tariflerini sır gibi özenle saklar, ailesi dışında kimseye tarif vermez. Hatta tariflerini kendi aile üyeleri ile bile paylaşmayanlar vardır. Bir Sorudan Fazlası serimizde “Bu özel tarifler paylaşılmalı mı, paylaşılmamalı mı?” diye sorduk.
#Yemek TarifleriYeniliklere ve farklı bakış açılarına açık olabildiğimiz günler bekliyor bizi. Kariyer konusunda adımlar atabilir, iş başvuruları yapabilir, iş kurabiliriz. Bu ara başlanan projeler hızla büyüyebilir. Öte yandan iyimseriz, şansımıza güvenebiliriz. Mutlu olmak kolay… Duygularımızı rahat ifade edebiliyoruz. Daha merhametli, affedici, kendini adama konusunda daha istekliyiz.
#Dinçer GünerLeBron James’in tabiriyle, bugüne kadar muazzam oyuncular görmüş NBA için bile bir tür “uzaylı” olan 18 yaşındaki Fransız oyuncu Wembanyama, daha şimdiden basketbolun tüm ayarlarıyla oynamaya başladı. Birlikte oynayanların yeteneğini “bin yılda bir görülür” diye tanımladığı genç basketbolcu için takımlar bütün sistemlerini baştan aşağıya değiştiriyor. Gelin bu muazzam yeteneğe yakından bakalım…
#Victor WembanyamaHemen herkes hayatının bir döneminde fazla kilolarla mücadele etmiştir. Ancak bu mücadele esnasında yapılan diyetler bazılarını bezdirmiş ve anti diyet hareketinin doğmasına sebep olmuş. Peki nedir anti diyet hareketi? Tüm yönleriyle değerlendirdik…
#Anti DiyetSinemaya da uyarlanan ‘Eğreti Gelin-Kostak Kızı’ romanıyla tanınan yazar Şükran Kozalı, kısa süre önce hayata veda eden edebiyat araştırmacısı Yıldız Ecevit’in ilk ve son romanı ‘Kozmik Komedya’yla ilgili kapsamlı bir inceleme kaleme aldı: ‘Kozmik Komedya’, alıntıların ve düşünsel bütünlüğün bir aradalığı... Türkçede alışılmadık bir roman. Bir bilgi romanı! Yaşamının büyük bölümünü bilgi derleyerek geçiren bir edebiyat araştırmacısının ürünü. Yıldız Ecevit, yaşamı da, kendini de bilgi aracılığıyla çözümleme çabasına girişirken okuru çok çeşitli okumaların oluşturduğu çoğulcu bir ortama çekiyor.
#Yıldız EcevitÜnlü oyuncu Sienna Miller, son olarak bağımsız yapım “Wander Darkly” için kamera karşısına geçti. Etkileyici performansıyla olumlu eleştiriler alan oyuncuyla görüntülü olarak konuştuk. Gönüllü yardım faaliyetlerinde de bulunan Miller, “Tek bir fark yaratabilirsem bile ne mutlu bana. Yapmak istediğim sadece böyle şeyler. Ve evet, dünyayı değiştirmeyi çok isterim” diyor.
#Sienna MillerÜnlü oyuncu Sienna Miller, son olarak bağımsız yapım “Wander Darkly” için kamera karşısına geçti. Etkileyici performansıyla olumlu eleştiriler alan oyuncuyla görüntülü olarak konuştuk. Gönüllü yardım faaliyetlerinde de bulunan Miller, “Tek bir fark yaratabilirsem bile ne mutlu bana. Yapmak istediğim sadece böyle şeyler. Ve evet, dünyayı değiştirmeyi çok isterim” diyor.
#Sienna MillerÜlkemizin en ünlü gastronomi yazarı Vedat Milor hem bir ekonomist hem de bir sosyolog. Yeni yayımlanan ‘Hesap Lütfen!’ adlı kitapta da okur olarak Milor’un sosyolog yönünden epey yararlanıyoruz. Gazeteci Nurhak Kaya’nın nehir söyleşi olarak hazırladığı kitapta çok yönlü bir aydının hayata, topluma ve birey olmaya dair görüşlerini kendi yaşam tecrübeleri eşliğinde okuyoruz… Sayfaları adeta yutarken “Evet yaaa, ne kadar doğru” hissiyatıyla küçük aydınlanmalar yaşıyoruz… Hürriyet Ekler’in yazarı Milor’la kitap kadar samimi bir söyleşi yaptık.
#GazetehaberleriTüm Hürriyet Leziz Okuyucularına merhaba bugün sizlere burçlara göre beslenme biçimlerini yazacağım. Tabii desteklerini esirgemeyen sevgili dostum Karma Astrolog Özlem Somuncu ile de konuştum ve konuşmamıza istinaden ilginç, bir o kadar da iştah kabartan lezzetler ortaya çıktı.
#BurçlarFazla kilolarından kurtulmanın yollarını arayan, bu konuda farklı kaynaklardan araştırmalar yapan pek çok kişi, “sezgisel yeme yaklaşımı” kavramıyla karşılaşıyor. İlk kez 1955 yılında ortaya atılan bu yaklaşımın detaylarını Diyetisyen Hülya Çağatay anlattı.
#İzmirÇocukların erken yaşta diyete sokulmasının büyüme ve gelişmeyi olumsuz etkileyeceğini belirten Uzman Diyetisyen Büşra Umut Oyman, ailelere uyarıda bulundu. Oyman, “Diyete zorlanan çocuklar, yemeğe takıntılı hale gelerek ebeveynlerinden gizli bir şeyler yemeye çalışabilir. Bu da çocuğu, yemeğe takıntılı hale getirebilir” dedi.
#Uzman Diyetisyen Büşra Umut OymanDiyet yapmaktan bıktıysanız, bedeninizle kavga etmekten sıkıldıysanız belki de sevdiğiniz yiyeceklerle yeniden sağlıklı bir bağ kurma vaktiniz gelmiştir. Antidiyet yaklaşımıyla dikkat çeken ‘sezgisel yeme’ yönteminin 10 ilkesini inceledik...
#Sezgisel YemeŞu an bu haberi muhtemelen bir koltukta otururken okuyorsunuz. Kim bilir ne zamandır oradasınız... Salgınla birlikte günlük rutinlerimiz de değişti, o hareketli günlerimiz geride kaldı. Aslında evde de yapılabilecekler var. Dans onlardan biri. Dans ve hareket psikoterapisti Ezgi Aydoğan hareket etmeye nereden başlayacağını bilemeyenler için tavsiyeler verdi.
#Gazetehaberleriİnsanlık hızla şişmanlıyor. Aylık istatistiklerde bile fark edilebilen bu durum artık alarm veriyor. Çağımız insanının temel kaygılarından biri sağlıklı yaşamakken obezite oranlarındaki artışı uzmanlara sorduk: “Organik etiketlere yersiz hayranlık duyuyoruz, ‘glütensiz’ gibi kavramlara mucize etiketi taktık, ninemizin yediği portakalla bizim yediğimiz arasında çok fark var. Hareket de etmiyoruz!”
#GazetehaberleriDünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için yapabileceğiniz en iyi şey, kendi evinizde bir nezaket kültürü yaratmaktır. Sadece günlük yaşamın içindeki alışkanlıklara, birkaç somut eyleme ve atılan küçük bir adıma odaklanın. İşte çocuklara nazik olmayı öğretmenin yolları
#EmpatiÜlkesinin en ücra köşelerinde özellikle Amazon ormanlarında ve dünyanın keşfedilmemiş pek çok noktasında dolaşıp kendi topraklarında hiç kullanılmayan binlerce malzemeyle yepyeni bir mutfak ortaya çıkaran, Yeni Brezilya mutfağını dünyaya anlatan, genç Brezilyalı aşçılara ilham olan, dur durak bilmeyen bir Amazon o. Futbol oynuyor, rock müzik yapıyor, dağcılıkla uğraşıyor, seyahat ediyor ve hiç vazgeçmediği amacının peşinden gidiyor. “Benim mutfağımdaki yemekleri Brezilya'nın yüzde 90’ı hiç tatmamıştır. São Paulo'daki ikinci restoranım Dalva e Dito, fiyat olarak daha ulaşılabilir ve iki Michelin yıldızlı restoranım D.O.M'dan daha çok kazandırıyor belki ama ben dünyaya mutfağımı, kültürümü, köklerimi bu yemeklerle anlatmak istiyorum” diyor. Time dergisi tarafından “Dünyanın en etkili 100 kişisi” arasında seçilmiş tek şef olan Alex Atala ile Brezilya mutfağını ve hayatını konuştuk.
#Alex AtalaKitap-lık dergisinin editörü Murat Yalçın, okurluğunu daha iddialı bulsa da aynı zamanda edebiyat dünyasının önemli öykü yazarlarından. Edebiyatla ilgili yazılı her şeyin mutlaka yaratıcılık istediğini söyleyen Yalçın ile okur ve yazarlık arasındaki sıkı bağları konuştuk. Yalçın sohbetimizde yazdıran şeyin hafıza olduğunu anlatırken, “Ancak yazarın bir hikâyesinin olması illa iyi bir roman çıkarmaz. Edebiyat söz kudreti, dil bilinci ister. Yazar, yazdığı dilin sesini iyi bilmeli ki kendi sesini bulabilsin. Yoksa ödül de alsa arkasında hiçbir iz kalmaz,” sözleriyle dilin gücüne dikkat çekti.
#BursaDünyanın en büyük teknoloji fuarı IFA tüm hızıyla devam ediyor. Berlin’de düzenlenen fuarda yerli ve yabancı teknoloji devlerinin geliştirdikleri yenilikleri geçen günlerde paylaşmıştık. Şimdi sıra ‘startup’lara geldi. İcat ve inovasyon peşinde koşan startup’lar, bu yıl IFA’ya damga vurdu. IFA Next adındaki alanda ürünlerini sergileyen bu küçük şirketlerden deyim yerindeyse pek çok ‘Zihni Sinir’ projesi çıkıyor. Biz de bu projeleri keşfettik.
#Gazetehaberleri