Sezaryen, doğumun doğal olmadığı durumlarda karın ve rahmin kesilerek bebeğin alındığı cerrahi bir işlemdir. Peki, hangi durumda sezaryen yapılır? Sezaryen doğumun avantaj ve dezavantajları neler? Sezaryen sonrası normal doğum yapmak mümkün mü? Merak edilenleri uzmanından öğrendik.
#Normal DoğumSezaryen doğum, genellikle normal doğum gerçekleştiremeyecek durumda olan kadınların karşılaştığı konu oldu. Bebeğin doğum kanalında ters ilerlemesi, plasentanın erken ayrılması, çoğul gebelikler gibi durumlar, sezaryen doğumun gereklilikleri arasında yer almaktadır. Peki, sezaryen doğum nedir ve ne demektedir? İşte, birçok vatandaşın araştırdığı o konu hakkında detaylı bilgiler
#Sezaryenİstanbul'da, 112 Acil Çağrı Merkezi'nde çalışan kişilerle ortak hareket ederek, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden olan çetenin lideri Fırat Sarı’nın, YouTube üzerinden yayınlanan bir programa katılarak yenidoğan bebekler hakkında açıklamalarda bulunduğu ortaya çıktı. Öte yandan Yenidoğan çetesinin lideri Fırat Sarı ile Çorlu Reyap Hastanesi hemşiresi Bahar Kanık’ın fezlekelerle ortaya çıkan telefon konuşmasında bebek ölümleriyle adeta dalga geçmeleri kan dondurdu. İddianamede ise; çetenin şeması, çete üyeleri, hangi hastanelerle işbirliği yaptıkları ve nasıl bebek ölümlerine neden oldukları ayrıntılı şekilde anlatıldı...
#Yenidoğan ÇetesiHamilelikte çok sık duyulan, özellikle anne adaylarını korkutan ve baskı altında hissettiren bazı kulaktan dolma bilgiler var. Bu bilgilerin bir kısmının bilimsel dayanağı olsa da çoğunun en ufak bir gerçeklik payı bile bulunmuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe'nin desteğiyle 13 önemli soruda doğum rivayetlerine noktayı koyuyoruz...
#Doğum RivayetleriHamilelikte çok sık duyulan, özellikle anne adaylarını korkutan ve baskı altında hissettiren bazı kulaktan dolma bilgiler var. Bu bilgilerin bir kısmının bilimsel dayanağı olsa da çoğunun en ufak bir gerçeklik payı bile bulunmuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe'nin desteğiyle 13 önemli soruda doğum rivayetlerine noktayı koyuyoruz...
#Doğum RivayetleriNick ve Rachel Samuel çiftinin 18 aylık oğulları Robin Samuel, uzun bir süredir çocukluk çağı kanserleri arasında en ölümcüllerinden biri olan nöroblastom ile mücadele ediyor. Doktorlar, küçük Robin’e yüzde 40-60 oranında hayatta kalma şansı veriyor. Vücutta sempatik sinir dokularının bulunduğu yerlerde ortaya çıkan bu kanser hem dünyada hem de ülkemizde artıyor. Peki nöroblastom neden ortaya çıkıyor? Nasıl belirtiler gösteriyor? Hangi yaş grubu daha riskli? İşte Robin Samuel'in yaşadıkları ve hastalıkla ilgili uzmanların uyarıları…
#SağlıkÜlkemizde son zamanlarda oldukça yayılan sezaryen sonrası normal doğum (SSVD) hakkında bilgiler merak ediliyor. İlginin arttığı SSVD nedir, ne demek araştırmaları da bu bağlamda hız kazandı. İlk doğumlarını sezaryen ile yapan kadınlar, sonrasında normal doğumun mümkün olup olmadığını ve tehlikesini sorguluyorlar. Peki, SSVD nedir, ne demek? Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum (SSVD) tehlikesi var mı? İşte soruların yanıtları...
#SSVDDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. Biz de böylesi önemli bir adım atılmışken, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çepni'nin kapısını çaldık, endometriozis hakkında merak edilen her şeyin cevabını aldık
#EndometriozisDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. İşte detaylar ve bu hastalık hakkında merak edilen her şey...
#EndometriozisBir Sorudan Fazlası serimizin bugünkü konusu sürekli hastalıklarını yarıştıran, her zaman en hasta kendisi olan insanlar. Gelini doğuma girince acillik olan kayınvalideler, eşinin regl döneminde ağrı yaşayan eşler, her iki lafından biri hastalık olan akrabalar… İşte hemen hepimizin çevresinde olan, okurken mutlaka gözünüzde birinin canlanacağı hastalık yarıştıranlardan hikayeler…
#Bir Sorudan FazlasıİNSAN papilloma virüsünün cinsel yolla bulaşan en sık hastalıklardan biri olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, “Virüsün bulaşması sık görülen bir durum olsa da ses tellerinde nadiren hastalığa yol açar. Kesin tedavisi yoktur. Korunmada en önemli silahımız 4 ve 9 valanlı papillom aşılarıdır” dedi.
#1ABD'nin Nebraska eyaletinde yaşayan 23 yaşındaki bir öğretmen bacaklarındaki şişlik ve yorgunluk nedeni ile gittiği hastanede hamile olduğunu öğrendi. Doktorlar kadına 'preeklampsi' yani gebelik zehirlenmesi yaşadığını belirterek acilen doğuma aldılar.
#ABDSevgili Hürriyet okurları, ‘Serkan Kızılbayır ile Yan Koltuk’, bu bölümde de merak edilenleri sormaya devam ediyor. ‘Kadın Hastalıkları ve Doğum’ konuları üzerine Acıbadem Ankara Hastanesi hekimlerinden Prof. Dr. Rana Karayalçın, sorularımızı yanıtladı...
#Serkan KızılbayırKadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak ‘Kadın Olmak & Ötesi’ kitabıyla kadın sağlığı hakkında kapsamlı ve kolay anlaşılır bir rehber hazırladı. Kitap kadın okuruna ergenlik döneminden itibaren kendi bedenini tanımasını öneriyor. Prof. Dr. Kavak toplumdaki asıl yanlışınsa “Kariyer de yaparım, çocuk da” telaşı olduğunu dile getiriyor: “Hangisi önceliğinizse diğeri aceleye geliyor. Kadınlar önce kendilerinin ne istediğine bakmalı.”
#Prof. Dr. Zehra Neşe KavakKanada'da çocuk doktoru olan Michael Narvey, muayenesini yaptığı bir kadının karaciğerinde çocuk oluştuğunu açıkladı. Yeteri kadar gelişemeyen bebeğe kürtaj yapılırken yaşanan vaka tıp dünyasında şaşkınlıkla karşılandı. Peki karaciğerde gebelik nasıl mümkün olabiliyor? Diğer organlarda da böyle bir durumun oluşma ihtimali var mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Dış GebelikAnne adayları özellikle değişik platformlarda plasenta previa hakkında araştırma yapmaktadırlar. İşte plasenta previa nedir, neden olur, plasenta previa teşhisi ne zaman konur gibi ve çok daha geniş bilgileri sizler için hazırladık.
Oksiput posterior (OP) pozisyonu en sık görülen fetal pozisyondur. Özellikle operatif vajinal doğum veya sezaryen doğum gibi olumsuz maternal ve neonatal sonuçlara yol açabilecek doğum anormallikleri ile ilişkili olduğu için önemlidir. Doğumun zorlaştığı oksiput posterior nedir, nasıl düzeltilir? İşte oksiput posterior belirtileri ve merak edilenler...
#Oksiput PosteriorKadınlarda üreme çağı diye adlandırdığımız dönem yumurtlamanın başladığı ergenlik çağıyla beraber başlar ve menopoza girinceye kadar devam eder. Bir kadında yumurtlamanın başlaması ve adet görmek demek her anlamda üremeye uygun demek değildir. Çünkü ergenlik dönemini de içine alan 20 yaş altındaki bireylerde hem anatomik hem de psikolojik olarak gebeliğe hazır olmama durumu söz konusudur. Benzer şekilde ileri yaşlarda ise üreme anlamında yaşlanmaya bağlı problemler ortaya çıkmaktadır. Kısacası gebelik için en uygun dönem 20 ile 35 yaşları arasıdır. Ancak günümüzde kadınların eğitim ve çalışma hayatında daha aktif rol almaları, kariyer beklentileri nedeniyle evlilik ve gebelik planları ister istemez ileri yaşlara ertelenmektedir. Artık pek çok kadın ilk doğumunu 30’lu yaşlardan sonra yapmaktadır.
#HamilelikJaponya'da yapılan araştırmalar doğum sırasında bebeklere annelerinden kanser bulaşabileceğini ortaya çıkardı. Araştırma hakkında konuşan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Betül Açıkalın, "Bu çok nadir görülen bir durum. Kanser hastası gebe kadınlar bundan korkmamalı. Kanserden değil, geç kalmaktan korkmak gerekir. Bu gibi durumlarda anneler sezaryenle doğumu tercih edebilirler" dedi.
#HamilePubis estetiği ya da venüs tepesi estetiği son yıllarda hastalar tarafından talep edilen operasyonlar biridir. Mons Pubis olarak da adlandırılan pubis tepesi, genital bölgenin üst kısmında kasığın alt bölgesindeki yüksek ve üzeri kıllarla örtülü alandır. Peki pubis nedir ve estetiği nasıl yapılır? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert açıkladı.
#PubisÖzellikle kadınların hamilelik sürecinin sağlıklı bir şekilde gidebilmesi için kadın doğum uzmanı büyük bir öneme sahiptir. Önemli bir kariyer ve eğitim gerektiren bu meslek konusunda birçok kişi bilgi almaya çalışıyor. Peki, kadın doğum uzmanı nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Kadın Doğum Uzmanı olma şartları, maaşları ve iş imkanları hakkında merak edilenler.
#Kadın Doğum Uzmanı Nedir?Tüp ligasyonu operasyonu (tüp bağlatma yöntemi) nedir, nasıl yapılır? Tüplerini bağlatan kadın çocuk sahibi olabilir mi? Bu operasyonu kimler tercih edebilir? Konuyla ilgili merak edilenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum & Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Özgür Ersoy, detaylarıyla aktardı.
#Tüp Bağlatma YöntemiPortekizli iş insanı Pedro de Noronha, “Bana kızımızı göstermiyor” diyerek ünlü manken Tülin Şahin’den şikâyetçi oldu. Ortaya çıktı ki ünlü manken doğumdan sonra eşinin “Kilo ver” baskısına ve psikolojik şiddetine maruz kalmıştı. Tülin Şahin maalesef bu konuda yalnız değil. Peki neden? Bu şiddetle nasıl başa çıkılır? Uzmanlara sordum.
#Yazar