Egzotik Doğu’nun bize armağanı tarçın, binlerce yıldır muhteşem kokusu ve tadıyla büyülüyor insanlığı. Mutfaktan yükselen tarçınlı bir kekin kokusu kadar ‘evde’ hissettiren çok az şey var... Dünyanın bu en popüler baharatının kullanım alanı sadece tatlılarla sınırlı sanıyorsanız tariflerimi mutlaka deneyin.
#Gülay Barbaros AltanDünya COVID-19 salgınıyla mücadele içindeyken sağlık otoritelerinin ‘bulaşıcı olmayan salgın’ olarak adlandırdığı diyabet de hız kesmeden daha çok kişiyi etkilemeye devam ediyor. Uzmanların diyabet hakkındaki gelecek projeksiyonuysa bugünden daha kötü! Öyleyse önlem alalım...
#DiyabetDünya üzerinde birçok ağaç türü bulunmaktadır. Bu ağaç türlerinden biri tarçın ağacıdır. Tarçın ağacı nedir? Tarçın ağacının Latince ismi nedir? Tarçın ağacı nerede yetişir? Tarçın ağacının özellikleri nedir? Tarçın ağacı ne zaman dikilir? Tarçın ağacı nasıl yetiştirilir ve nasıl budanır? Tarçın ağacının yaprak bakımı nasıldır? İşte detaylar.
Baharatlar hem kokusu hem de lezzetleri ile ön plana çıkar. Yemeklerde kullanılabilen bu baharatların çayları da yapılabilir. Tarçın da toz ve kabuk halde bulunan hoş kokulu baharatlardandır. Tarçının nasıl yetiştiği ise merak edilir. Tarçın nasıl yetişir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Kışın soğuyan havaların etkisi ve fiziksel aktivitelerin azalması ile metabolizmamız da yavaşlıyor. Yavaşlayan metabolizma ve yanlış beslenme ise bize fazla kilo olarak geri dönüyor. Diyetisyen Pakize Gizem Akgül, kışın bağışıklığımızı güçlü tutmanın ve metabolizmamızı canlandırmanın her zamankinden daha fazla önem taşıdığına dikkat çekti.
#D VitaminiEnerjiyi yiyip içtiğimiz gıdaları bedenimizde yakarak üretiyoruz ve bir tür makine gibiyiz. Yakıt alıyor, o yakıttan enerji oluşturuyoruz. Peki, bu enerji oluşumu sürecinde ortaya çıkan “atık ürünler” ne oluyor? Biriken toksinlerden arınmak yani detoks yapmak neden zorunlu bir sağlık prensibi?
#Osman MüftüoğluBesin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı öğretim görevlisi Prof. Dr. Mustafa Tayar, sağlık açısından birçok faydası olan; ancak piyasada farklı türlerinin satılması nedeniyle yanlış cins tüketimi durumunda karaciğere zarar verebilecek tarçın hakkında uyarılarda bulundu.
#TarçınAÇIKTA satılan ve Vietnam tarçını olarak bilinen tarçın, içinde kan sulandırıcı ve karaciğer enzimlerini artırabilecek bir madde olan kumarin bulunması sebebiyle iç kanamaya ve beyin kanamasına neden olabiliyor. Fitoterapi Uzmanı Ümit Aktaş, "Kapalı ambalajlarda tıbbi tarçın olduğu belli olan ürünleri alın. Açık aldığınız hiçbir tarçına güvenmeyin" dedi.
#Vietnam TarçınıTarçının sağlığımız için faydaları saymakla bitmiyor. Ancak her şeyin olduğu gibi tarçının da aşırı tüketimi bazı sorunlara neden olabiliyor. Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, "Tarçında bulunan 'kumarin' adlı madde kanı sulandırdığı için beyin kanamasına sebebiyet verebilir" dedi.
#Sahte Tarçın Nasıl AnlaşılırFitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, kış aylarında sıkça tüketilen tarçının aşırı kullanılması halinde birtakım sağlık problemlerine yol açtığını belirtti. Yeşilada, "Tarçında bulunan 'kumarin' adlı madde kanı sulandırdığı için beyin kanamasına neden olabilir" dedi.
#TarçınVitaminlerle kilo arasındaki bağlantı nedense hep yanlış yorumlanıyor, vitamin takviyelerinin kilo aldıracağı zannediliyor. D vitamini için de böyle bir “yanlış kanaat” var ve pek çok kişi D vitamini takviyesi kullanmaktan kaçınıyor. Ne var ki araştırma sonuçları bu düşüncenin değil, tam tersinin doğru olduğunu gösteriyor. İşte bazı araştırma sonuçları...
#Osman MüftüoğluKalsiyum hapları eskiye oranla daha yaygın kullanılıyor. Fakat “kalsiyum desteklerinin oluşturabileceği sağlık riskleri” konusunda artık bazı kuşkular var. Biz doktorların da bu konuda yeterli özeni gösterdiğimizi, eczacılarımızın gerekli uyarıları yapmadıklarını belirtelim. Kısacası konu mühim!
#Sağlıklı Yaşam