Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2005 00:00
Elmalı pasta elmalı pasta olur muydu, onun eşsiz kokusu ve tadı olmasa! Evde tarçınlı bir tatlı yapıldıysa ya da tarçın kavanozunun ağzı açık kaldıysa mutfağa girer girmez alırdım kokusunu.Çocukken bilmiyorduk tabii, tarçının bir ağacın kabuklarından yapıldığını... Şimdi bunu bildiğimden midir nedir, tarçını çubuk haliyle almayı daha çok seviyorum. "Keşke ülkemizde de yetişseydi" dediğim ağaçlardan biri tarçın ağacı. Ağacın kabukları iç içe sarılarak elde edilen tarçın çubuklarının öğütülmesiyle elde ediliyor bizim toz halinde kullandığımız tarçın baharatı. Tam bir tropikal iklim bitkisi. Anavatanı Güney ve Güneydoğu Asya. İki tarçın türü var: Çin ve Seylan. Çin tarçını daha uzun boylu ve bundan elde edilen tarçının rengi de tadı da daha keskin. Seylan tarçını daha makbul. Daha küçük bir ağaç olması tadına da yansımış olacak ki yumuşak ve daha kullanışlı bir tadı var. Tarihin en güzel kadınlarından biri olarak bilinen Kleopatra’nın sofrasından tarçını eksik etmediğini bilmek tarçınla olan ilişkinizi nasıl etkiler bilmiyorum ama bu ayrıntıyı sizlerle paylaşmadan edemedim. Safranlı pilav6 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 25 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı pirinç2 tatlı kaşığı bitkisel margarin2 adet orta boy kuru soğan1 tatlı kaşığı safran (ya da zerdeçal)3 su bardağı su1 çay kaşığı tuz, karabiberÖncelikle, pirinci, ılık tuzlu suda bir saat kadar bekletin. Süzüp yıkadıktan sonra süzgeçte bırakın. Diğer taraftan, margarini orta boy bir tencerede eriterek önce dörde bölüp sonra elma dilimi gibi doğradığınız soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Pirinci ilave edip 5 dakika daha kavurun. Su, tuz ve safranı da aktarıp karıştırın. Kısık ateşte, pilav suyunu çekinceye kadar pişirip ocaktan alın. 10 dakika kadar dinlendirdikten sonra servise sunun.Meyveli waffle6 kişilikHazırlama süresi 30 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi125gr margarin (ılıtılmış)1/2 su bardağı toz şeker1 paket vanilya1/2 çay kaşığı tuz2 adet yumurta4
yemek kaşığı buğday nişastası2 yemek kaşığı un1 paket kabartma tozuÜzeri için12 adet çilekÇikolatalı sos Yumurta ve toz şekeri derin bir kapta; 2-3 dakika çırpın. Üzerine ılıtılmış margarin, tuz, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek çırpmaya devam edin.Un ve nişastayı da ilave edip tekrar karıştırarak kek hamurundan biraz daha koyu bir hamur elde edinceye kadar çırpmaya devam edin. Üzerini kapatarak 20 dakika bekletin. Tost veya varsa waffle makinesini iyice ısıtın. Üzerine hazırladığınız hamurdan 2 yemek kaşığı kadar aktarın. Kaşık yardımıyla hamuru düzgün bir şekilde yayın.Tost makinesini fazla bastırmadan kapatıp wafflei 5-6 dakika kadar pişirin. malzemenin tamamına işlemi uyguladıktan sonra, waffleları servis tabağına alın. Üzerine çikolatalı sos döküp meyvelerle süsleyerek servise sunun.
button