Kanser-savar alışveriş

Reyonlarda kanserojen ürünler çoğunlukta. Ama unutmayın akıllı seçimler yaparak kanser riskinizi önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Bu hafta sizlere ‘anti-kanser beslenme programı’ vereceğim

Haberin Devamı

Sabah yoğurduna hazır mısınız?
KAHVALTI

Mesele kanvaltıysa yaban mersinini tanıyarak başlayalım işe. Bir kere, bilinen en güçlü antioksidanlardan. Durun bitmedi! Aynı zamanda, kanserojen maddelerin DNA’mıza yapışmasını da önlüyor. Biliyorum sabah sabah yoğurt pek alışık olduğumuz bir şey değil. Türkiye’de yoğunda yemek sosu muamelesi yapılıyor. Ama bu fikre ufak ufak alışsanız iyi olur. Yoğurtta sağlıklı hücreleri kansere çeviren enzimleri durduran bakteriler var. Az daha unutuyordum: Ve tabii ki yeşil çay... Günde en az bir fincan!

Tanıştırayım: Tempeh
ÖĞLE YEMEĞİ

Tempeh, hayvan ve insanlardaki östrojen hormonunu taklit eden izoflavon bakımından son derece zengin. Durun hemen sıkılmayın, bunun günlük dilde bizim için, özellikle de hanım okurlarım için ne anlama geldiğini anlatayım: Türkçesi, menopoz sonrası dönemde östrojen kaynaklı kanserleri azaltmaya yardımcı oluyor. Nereden mi bulacağız? Çok kolay, pazıya rengini veren kimyasallar işte bunlar! Öğle yemeklerimizde bir başka anti-kanserojen yardımcımız da domates. Yalnız en iyi şekilde faydalanabilmeniz için mutlaka zeytinyağında pişmiş olması gerek.
 
Peru’dan gelen şifa
AKŞAM YEMEĞİ

Haberin Devamı

Gelelim akşam yemeğine... Taa Peru’da yetiştirilen bir bikti var: Kinoa. Kalın bağırsaktaki kanserojen maddeleri temizleyerek kanser riskini azaltıyor. Amerika’da çılgınlık halinde. Türkiye’de internetten bulunabiliyor. Bulamazsanız ziyanı yok, eğer kanser riskinizi azaltmak istiyorsanız akşam sofralarında mutlaka bulundurmanız gerekenler listesinde sarımsak ve soğan da var. Mide, kolon, beyin, akciğer, prostat, meme kanserlerinin gelişimini durdurmaya yardımcı oldukları kanıtlandı.

MUTFAĞINIZDA BULUNSUN

* Yabanmersini
* Yoğurt
* Yeşil çay
* Renkli pazı
* Domates
* Tempeh (soya fasulyesinden yapılan bir gıda)
* Keten tohumu
* Kinoa
* Sarımsak
* Soğan
* Havuç
* Tatlı patates
* Sakız kabağı
* Brokoli
* Fasulye
* Köri

MEME KANSERİNE KARŞI BİR TARİF

Beslenme programınızı değiştirmek meme kanseri riskinizi azaltmada veya önlemede büyük oranda etkili. Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü’ne (AICR) göre meme kanseri vakalarının yüzde 40’ı beslenmedeki değişiklikler ve düzenlemelerle azaltılabiliyor. Şimdi vereceğim tarif, diyetinize daha çok lif eklemenize yardımcı olacak. Bu sağlıklı karışımı kahvaltıda yulaf ezmesiyle birlikte tüketin. Armut ve kırmızı orman meyveleri gibi meyveler diyetinize ekstra lif katacaktır.
* Malzemeler: Seylan tarçın, öğütülmüş kuru portakal kabuğu, beyaz chia tohumları
* Hazırlanışı: Seylan tarçını, öğütülmüş portakal kabuklarını ve beyaz chia tohumlarını eşit miktarlarda bir karıştırma kabında bir araya getirin. Afiyet olsun!

Haberin Devamı

DIŞKI RENGİ ÇİZELGESİ

Böbrek hastalığı, mide kanseri, Crohn hastalığı, diyabet ve safra kesesi hastalıklarının ortak noktasını biliyor musunuz? Bu hastalıkların uyarı işaretlerini dışkınızın rengine bakarak anlayabilirsiniz. İster inanın, ister inanmayın ama dışkınızın rengi bir hastalığın göstergesi olabilir. Nelere dikkat edeceğinizi iyice öğrenmelisiniz.

‘The Dr. Oz Show’ haftaiçi her gün saat 13:30 ve 19:00’da Digitürk Home TV’de.

Yazarın Tüm Yazıları