Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Sema Ağar Sezgin, 40 yaş altı kadınlarda en sık görülen üçüncü kanser olan rahim ağzı (serviks) kanseri hakkında önemli bilgiler verdi. Sezgin, “Erken yaşta ilk cinsel ilişki, birden fazla cinsel partner varlığı, sigara içimi, kötü beslenme alışkanlığı (meyve ve sebzeyi az tüketmek) rahim ağzı kanseri riskini artırmaktadır. 9 ila 14 yaşlarındaki kız çocukları ve erkek çocuklarına aşı yapılması rahim ağzı kanseri riskini azaltmaktadır” dedi.
#Rahim Ağzı KanseriHPV virüsünün en sık görülen cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar arasında olduğunu bilmekteyiz. Yüksek riskli HPV tiplerine bağlı rahim ağzı, vulva, vajen, anal bölge kanser öncüsü lezyonları ve kanserleri önemli bir toplum sağlığı olarak önemini korumaktadır. Özellikle rahim ağzı kanseri olgularının neredeyse tamamında HPV virüsünün tespit edilmiş olduğunu, HPV ve serviks (rahim ağzı) kanseri yazılarımda dile getirmiştim.
#HPV AşısıServiks kanseri, rahim ağzının yani rahimin vajinaya açılan boyun kısmının kötü huylu hastalığını ifade etmektedir. Dünya üzerinde her 2 dakikada birinin ölümüne neden olmaktadır. Dünya genelinde meme ve akciğer kanserinden sonra kanserden ölümlerin 3. nedeni olmakla beraber 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen 2. kanser türüdür.
#Serviks (Rahim Ağzı) KanseriKadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Prof. Dr. Namık Kemal Duru, kadın hastalıklarına ilişkin halk sağlığı sorunları konusunda açıklamalarda bulunarak, kadınlarda üreme yeteneğinin korunması, serviks (rahim ağzı) kanserlerinin taranması ve Down sendromlu (mongol) bebek doğumlarının önüne geçilmesine olanak sağlayan uygulamalar hakkında bilgiler verdi.
#Üreme YeteneğiYapılan bazı araştırmalara göre kanser vakalarının %20 kadarının, Epstein-Barr virüsü ve hepatit B gibi bulaşıcı ajanlara bağlı olduğunu gösteriyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki kanser vakalarının yüzde 13'ünün enfeksiyonlara bağlı olduğunu, bazı tahminlerin yüzde 20'ye kadar çıktığını açıkladı. Yani enfeksiyonların neden olduğu kanserler düşündüğümüzden çok daha yaygın. Peki hangi enfeksiyonlar kansere yol açabilir?
#Kanser