Güncelleme Tarihi:
Süleyman EKİN/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA'da kanserle mücadele, erken teşhis ve tedavisi için geçen yıl yaklaşık 80 bin kişiye serviks (rahim ağzı), meme ve kolon kanseri taraması yapılırken, 2017 yılı hedefi ise iki katı olarak belirlendi.
Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün 1. Kanser Taramaları Çalıştayı, Antalya Otel'de yapıldı. Aile hekimleri, aile sağlığı personeli, hastalar, belediye, özel hastane, üniversite ve kamu hastaneleri ile sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı çalıştay sonunda bildirge yayımlandı. Çalıştayda 2017 yılı stratejisi belirlendi. Bildirgede kanser taramalarında tüm dünyada eşzamanlı olarak teşhis yöntemlerinin kullanıldığı ve bu doğrultuda sahada kanserle mücadelede daha etkin çalışmaların yürütülmesi gerektiğine vurgu yapıldı.
Kanser taramalarında daha iyiye ulaşmanın amaçlandığı çalıştayın, arama konferansı olarak da nitelendirilebileceğini söyleyen Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Murat Özdemir, şunları söyledi:
“Buradaki amacımız, Antalya'da yürütülen kanser tarama çalışmalarını daha da ileriye götürmek için değerlendirmede bulunmak ve 2017 yılının stratejilerini belirlemek. Antalya'da geçmiş yıllarda bakanlık tarafından takdir edilen çalışmalara imza attık. Ancak, yeni stratejilere ihtiyacımız var. Çünkü halkımızda belli bir doygunluk oluşmuş durumda. Burada, 2017 yılı için bir takvim oluşturmak istedik. Geçen yıl yaklaşık 35 bin vatandaşımıza kolon kanseri taraması yaptık. 12 bin vatandaşa meme kanseri ile ilgili mamografi taraması gerçekleştirdik. Ayrıca, yaklaşık 32 bin kişiye de serviks (rahim ağzı) kanseri ile ilgili tarama yaptık. Bu yıl ki hedeflerimiz ise; kolon kanseri taramasında yaklaşık 75 bin, serviks ve meme kanserlerinde de yaklaşık 38'er bin kişiye ulaşmaktır."
"BENDE OLMAZ DEMEYİN"
Belirtilen rakamlara ulaşmanın kolay olmadığına dikkati çeken Uzman Dr. Murat Özdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Tamamen ücretsiz yaptığımız bu tarama hizmetlerini vatandaşlara doğru şekilde anlatmalıyız. Kanserden artık korkulmaması gerektiğini, 'Bende olmaz' diye umursanmayacak bir hastalık olmadığını yeniden vurgulamak istiyoruz. Erken dönemde kansere yakalanmalarda kür şansının çok yüksek düzeyde olduğunu, tüm dünyada olan gelişmelerin Antalya'da da uygulandığını, ayrıca tüm tedavi yöntemlerinin güncelliğini koruduğunu halkımıza anlatmak istiyoruz. Bu konuda, halkımızı tamamen ücretsiz olan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi'ne KETEM'e davet ediyoruz."
HAREKETLİ YAŞAM KANSERDEN KORUR
Vatandaşların eskiden meme kanseri ile ilgili büyük korkularının olduğunu, ancak şimdi meme kanserinin erken teşhisinde yüzde 100 kür şansının bulunduğunu kaydeden Dr. Murat Özdemir, "Halkımıza, hareketli yaşamı ve bu doğru beslenmeyi anlatmalıyız. Bunu yaparsalar kanserden uzaklaşacaklarını vurgulamalıyız. Ayrıca, sigaranın kanserdeki etkisini anlatmalı ve sigarının bırakılması halinde kanserde yüzde 70'lere vatan azalmanın olacağını üstüne basarak anlatmalıyız" dedi.
ERKEN TEŞHİS HAYATINI KURTARDI
Çalıştaya katılan 52 yaşındaki Fatma Köseler ise 4 yıl önce erken tarama sonucunda serviks kanseri olduğunu öğrendiğini ve bir ay sonra da kanserden nasıl kurtulduğunu anlattı. Hiçbir rahatsızlığı yokken KETEM'e smear testi (simir- rahim ağzı kanseri tarama testi) yaptırdığını kaydeden Fatma Köseler, “Rahim ağzı kanseri olduğumu öğrendiğimde yıkıldım. Eşimden ayrıydım. Oğlum da üniversite sınavına gireceği için fırtınaları içimde yaşadım. Oğluma belli etmemeye çalıştım. Ardından ameliyat süreci başladı. Ameliyattan sonra yeniden doğdum. 52 yaşındayım ve ikinci baharımı yaşıyorum" dedi.
Vatandaşlara tavsiyelerde de bulunan Fatma Köseler, “Kendiniz ile barışık olun. Benim ailem de, akrabam da, sülalem de kanser yok dememelisiniz. Gidip gerekli tetkikleri yaptırın. Ayrıca KETEM'de tüm tahliller ücretsiz. Ben bunu etrafıma söyleyip bilgilendiriyorum. Bu yüzden çok mutluyum" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI