Şerbet haberleri sayfasında Şerbet hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2267 Şerbet haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Antep fıstıklısı, cevizlisi, şerbetine süt katılanı ya da kaymakla servis edileni... Okurlarımız kıyasıya geçen bir anket oylamasında ekmek kadayıfına karşı tel kadayıfı tercih etmişti. Jürimiz de çok sevilen bu geleneksel tatlımızın en iyisini bulabileceğimiz adresleri seçti...
#Tatlı“Kırların özgür çiçeği nedir?” diye sorsam eminim hepimizin aklına ilk önce gelincikler ve papatyalar gelir. Zarif, incecik dalları ve süslü kırmızı saten dokusundaki yapraklarıyla gelincikler özellikle doğadaki üç beş günlük kısacık ömürlerine rağmen bizleri büyülemeyi başarıyor. Ben de baharı büyük bir heyecanla karşıladığımız bu günlerde, haftaya Fetiye’den sevgili Nebahat Hanım’ın gönderdiği gelinciklerle hazırladığım şerbet ile başlamak istedim sevgili dostlar.
#Gelincik ŞerbetiBaklavalar, bayram günlerinin aranan lezzetlerinden. İncecin hamuru, çıtır çıtır lezzeti ve cevizli veya fıstıklı iç harcıyla tadına doyum olmuyor. Baklava evde de yapılabiliyor. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli püf noktalarından biri de şerbeti... Fazla şekerli veya sulu kalmamalı. Tam kıvamında bir şerbet olmalı. Ayrıca ısısına da dikkat edilmeli. Peki evde baklava şerbeti nasıl dökülür? Baklava şerbeti sıcak mı yoksa soğuk mu olmalı? İşte baklava şerbetinin püf noktaları...
#BaklavaPandemi başladıktan sonra ilk kez bir bayramda sevdiklerimizle bir araya gelebileceğiz. Bu sıcak yaz günlerinde sevdiklerinize Osmanlı mutfağından bize miras kalan buz gibi şerbetler ikram edebilirsiniz. Ünlü şeflerden çeşit çeşit reçeteler, ferahlatan lezzetler aldık.
#GazetehaberleriKaybolmaya yüz tutan geleneksel lezzetlerimizden reyhan şerbetini ilk kez yedi yıl önce denedim. O günden beri her yaz soframızdan eksik olmuyor. Yazın sıcak günlerinde sıvı gereksinimimiz arttıkça sağlıklı içeceklere yöneliyoruz. Reyhan şerbetinin özellikle rengi ve aroması çok cezbedici. Bu şerbetin berrak kırmızı renginin sırrı kullanılan limon ve limon tuzu ile ilgili. Sıcak suda bekleyen reyhanın rengi kahverengimsi bir kırmızı oluyor. Ama şerbete giren limon ve limon tuzu sayesinde renk kırmızıya dönüyor hem de şerbetin lezzeti mükemmel oluyor. Su miktarını çoğalttıkça renk tatlı bir pembeye dönüyor. Siz şeker ve su miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
#Reyhan Şerbetiİftar sofralarının olmazsa olmazlarından biri de Ramazan şerbeti... Ancak bu ferahlatan lezzetli içeceği Ramazan ayı dışında da hazırlayabilirsiniz. İster meyvelerle isterseniz de reyhanlı tercih edebilirsiniz. Peki Ramazan şerbeti nasıl yapılır? İşte püf noktalarıyla Ramazan şerbeti tarifi...
#Ramazan ŞerbetiTÜRK mutfağının önde gelen lezzetlerinden et dönerin fiyatını düşürmek için bazı uyanıklar, hileye başvurup ürünün içine tavuk ve hindi gibi kanatlı hayvan ya da soya kıyması katıyor. Ayrıca lohusa şerbetiyle ürüne hem kırmızı rengi veriliyor hem de harmanlanan üründeki kanatlı hayvan tadı baskılanıyor.
#Et DönerTürk mutfak kültüründe hem saray hem halk mutfağında önemli bir yere sahip olan şerbet kültürü bugünlerde de gastronomi sektörünün menülerinde yerini almaya başladı. Geçen hafta şerbet kültürünün Osmanlı öncesinde de var olduğunu anlatmaya çalıştığımız yazımıza, bu hafta şerbet kültürünün hem saray hem de halk mutfağındaki yeri ve önemini anlatacağım sizlere.
#Bursaİzmir'in Bayraklı ilçesinde, annesi Fatma Kalkan (39) ile babası Mehmet Kalkan'ı (46), içine siyanür koyduğu şerbeti içirerek öldüren Mahmut Can Kalkan (21) ile ilgili İstanbul Adli Tıp Kurumu Gözlem İhtisas Dairesi raporu geldi. Raporda, Mahmut Can Kalkan'ın cezai ehliyetinin tam olduğu belirtildi.
#İzmirKimya bölümü öğrencisi Mahmut Can Kalkan, internetten satın aldığı ‘potasyum siyanür’ ile hazırladığı şerbeti babası ve annesine içirdi. Kalkan, 16 ve 4 yaşındaki kardeşlerine de içirmeye çalışırken ‘şerbet’ döküldü. Sıvıyı içen anne ve baba öldü, dökülen sıvıdan etkilenen kardeşler hastanede tedavi edildi.
#GazetehaberleriTrakya Üniversitesi ve Trakya Kalkınma Ajansı'nın gerçekleştirdiği projeyle, Karaağaç Yerleşkesi'nde bulunan tarihi bir bina, şerbet evine dönüştürüldü. "Şerbet Evi" projesi kapsamında Osmanlı saray mutfağının onlarca şerbetini bugüne taşımak için hazırlıklara başladı. Mevsimine göre 20-25 çeşit şerbetin sunulacağı şerbet evinde meraklıları şerbet kaynatmayı da öğrenebilecek.
#ŞerbetGünlerdir süren bayram temizliği, alışverişi bitti; bugün mutfaklarda apayrı bir telaş var. Üç gün boyunca gelen misafirlere sunulacak ikramlıklarınızı hazırlarken size ilham verecek önerilerimi derledim. Kimi yöresel, çoğunlukla pratik bu tariflerle ziyarete gelenlere gerçek bir bayram ziyafeti verebilirsiniz.
#BayramUnutulmaya yüz tutan şerbet ve hoşaflar ramazan vesilesiyle dönemsel olarak hatırlanıyor. İkisi de modern zamanların bize dayattığı şişelenmiş içeceklere göre çok daha leziz ve sağlıklı. Üstelik yapılışları da kolay. Ayrıca hepsini rafine şekersiz ve damak tadınıza göre değişik tat kombinasyonlarıyla hazırlayabilirsiniz.
#HoşafGeleneklerimizde, mutfak kültürümüzde bir ürünün sapını, kökünü ayrı ayrı değerlendirip kullanmak var. Atıksız mutfak üzerine uzman, aşçı Özge Şahin yemek pişirirken gıda israfının önüne geçebilmemiz için ipuçları verdi, kendi mutfak sırlarını paylaştı.
#Metro TürkiyeGiresun'da Ramazan ayının vazgeçilmez tatlarından biri haline gelen fındıklı sütlü kadayıf ve coğrafi işaret tescilli fındık ezmeli kadayıf tatlısı, Giresun'un meşhur tombul fındığıyla lezzet buluyor. Giresun’da üretilen bu özel tatlılar, özellikle Ramazan ayında sofralardan eksik olmuyor.
#RamazanÖnce mideleri rahatlatacak, sıcacık çorbalarla başlayacağız, yanına mutlaka bir zeytinyağlı, meze ya da salata tavsiyesinde bulunuyoruz. Elbette bir ana yemek yanına pilav eşlik ediyor. Arkasından da çeşit çeşit tatlılar.Yaptığımız menülerin oldukça ekonomik olmasına özen gösterdik. Tabi Ramazana ait tatlara da yer verdik. Ramazan pidesi olmazsa olmazımız, güllaçlar, şekerpareler. Gelin Ramazan iftar menüsü ile başlayalım..Kırmızı mercimek ve tavuğun bir arada bulunduğu enfes ötesi bir çorba. Hem mideyi rahatlatır hem de muazzamdır. Boşuna aşçı çorbası dememişler. İşte, çorbadan tatlıya Ramazan Bayramı iftar yemekleri
#Ramazan MenüsüYemek yazarı ve şef Refika Birgül’ün Burak Arpak’la birlikte hazırladığı ‘Miras: Türk Mutfağı Teknikleri 1’, detaylı maddeleriyle Türk mutfağının zenginliklerini mercek altına alarak yemek kitabı olmanın ötesine geçiyor. Birgül “Ustalık eserim” dediği kitapta Atatürk’ün ‘Geometri’ kitabının mantığını benimsemiş.
#Refika BirgülAkademisyenlerin kaleme aldığı ‘Türkiye’nin Sokak Lezzetleri’ kitabında 36 yiyeceğin tarihsel, kültürel ve sosyal boyutları ele alınmış, tariflerse ustaların ağzından verilmiş. Kitapta anlatılan sokakta yemek yemenin toplumun sosyalleşme kültürü üzerindeki etkilerini gösteren hikâyeler insanın içini ısıtıyor.
#Türkiye’Nin Sokak LezzetleriYılbaşı menüsü 2025 yılına girmeye sayılı zaman kala, sevdiklerine sofra hazırlamak isteyenler için araştırmalar arasında yer alıyor. İşte sizler için hazırladığımız, hindi tarifi, balkabağı dolması, zencefilli tarçınlı kurabiyesi ve tam anlamıyla mükellef bir yılbaşı menüsü tarifleri...
#Yılbaşı MenüsüCoburg ve çevresi Alevi Kültür Merkezi (Coburg AKM) tarafından gecikmeli düzenlenen Cumhuriyet Bayramı kutlaması, coşkulu bir şekilde gerçekleşti. Kutlamaya, Nürnberg Başkonsolosu Fatma Taşan Cebeci, Din Hizmetler Ataşesi Necmettin Saydan, Coburg AKM Onursal Başkanı Nurettin Aydın, İnanç Kurulu Başkanı Hasan Gökyıldız, Coburg AKM Başkanı Ahmet Peker, öğretmenler, öğrenciler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. İstiklal Marşı ve saygı duruşuyla başlayan etkinlik, Cumhuriyet’in 101’inci yıl dönümüne özel anlamlı mesajlarla sürdü.
#CoburgÇanakkale'de restoratör Tuğba Yavaş (39), 5'inci kattaki dairenin balkonundan düşüp hayatını kaybetti. Yavaş'ın ölümüne ilişkin cinayet şüphesiyle gözaltına alınan eşi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Alptekin Yavaş (49), tutuklandı. Yavaş, ifadesinde, "Elleri ellerimden giderek kaymaya başladı. Birkaç saniye tuttum ancak çekemedim. Sonrasında benim de gücüm tükendi, ellerimin arasından kayarak aşağıya motosikletin üzerine düştü" dedi.
#Tuğba YavaşToplumları var eden ve birbirlerinden ayıran özellikleri kültürleridir. Kültürün en önemli unsurlarından biri de mutfaktır. Türkler; sağlığa ve beslenmeye önem vermişler, sahip oldukları damak zevkini de sanatla birleştirmişlerdir. Ayrıca çok geniş coğrafyalara yayılmış olduklarından çeşitli kültürlerle etkileşim içine girmişler, büyük medeniyetler kurmuşlardır. Yayıldıkları geniş topraklarda, farklı iklimlerin ve kültürlerin de etkisiyle zengin bir mutfağın eşsiz ürünlerini büyük bir ustalıkla sergilemişler, Orta Asya’dan getirdikleri mutfak kültürünü zirveye çıkarmışlardır. Yemek, sadece karın doyurmak anlamına gelmez. Savaşta ve barışta, varlıkta ve yoklukta, düğünde ve toyda, her zaman en büyük ihtiyaçtır ve bir emeğin eseridir.
#Türk MutfağıMasterChef trileçe tarifi ve malzemeleri merak edilen konular arasında yerini aldı. Sevilen lezzetlerden biri olan trileçe son yıllarda ülkemizde popülerliğini artırmıştır. Karamelli, çikolatalı, frambuazlı, çilekli, karışık meyveli ve limonlu trileçe çeşitleri vardır. Peki, trileçe nerenin tatlısı, nasıl yapılır? İşte, orijinal trileçe tarifi ve malzemeleri
#TrileçeCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Tarihte örnek medeniyetler kurmuş, dünyaya yön vermiş toplumlar, geçmişiyle, öz kimliğiyle, kültürel hafızasıyla bağını güçlü tutmuş olanlardır. Doğup büyüdüğüm Anadolu medeniyeti başta olmak üzere dünyanın kadim kültürlerinin değerler müktesebatını, günümüzün bilgi ve imkanlarıyla harmanlayarak geleceğe taşımayı bir insanlık meselesi olarak ele almalıyız." dedi.
#Emine ErdoğanMevlid Kandili, Peygamber Efendimizin doğum günü nedeniyle her yıl Rebiülevvel ayının 12. gecesi idrak ediliyor. 2024'te Mevlid Kandili 14 Eylül Cumartesi gününe denk geliyor.İslam dünyası, Peygamberimizin dünyaya gelişini kutlamak için Mevlid Kandili'ni bekliyor. Mevlid Kandili'nde ne yapılır, kandilde ne dağıtılır? merak ediliyor. Biz de HÜRRİYET & LEZİZZ olarak sizler için kandil şekeri tarifi, pişi tarifi, iki tane kıyır kıyır kandil simidi tarifi ve iki tane de farklı kandil helvası yaptık.
#Kandilde Ne DağıtılırChef Rüzgar SÜNBÜL ile yaz biterken kış hazırlıklarına tüm hızıyla devam edenleri hemen böyle alalım, birlikte domateslerimizi, patlıcanlarımızı kurutalım, salçalarımızı yapalım diyoruz? Yazın tezgahlarda görmeye alışık olduğumuz mevsim sebzelerinin kışa taşımanızı sağlayacak mis gibi salçalar, soslar, reçeller de var listemizde, bugüne dek belki de evde yapmayı hiç düşünmediğiniz farklı tatlar da. Turşular, pestiller, erişteler, tarhanalar derseniz, onların da en alasını evde, ellerinizle hazırlamanın detaylarını bir bir vereceğiz tabii ki. Hadi o zaman, sizi hiç bekletmeyelim, kış gelmeden tüm hazırlıklarımızı tamamlayıp kışı hem LEZİZZ hem de şifa dolu bir şekilde geçirelim. Buyursunlar...
#Domates SosuMuğla'nın Yatağan ilçesinde arılara körükle duman verirken orman yangınına neden oldukları gerekçesiyle babası Mehmet Şahin (78) ile birlikte tutuklanan İlhan Şahin'in (47) ifadesi ortaya çıktı. Şahin, ifadesinde, "Tütsüyü söndürdük, yangının bizden kaynaklandığını düşünmüyorum" dedi.
#MuğlaPalude etkileşimde olduğu tüm kültürlerden kendine değerler katarken özgünlüğünü korumayı başarmış yüksek mutfak kültürümüzün Osmanlı Sarayları ihtişamında İstanbul’da yaşatılması,modern zamanlarımızın başlangıncının ve mutfağımızın en görkemli anlarının günümüze ışıltılı bir yansımasıdır…
#PaludeYunan adalarında ve Yunan kıyılarında yapılan tatiller, sürekli yeme-içme kıyaslamalarıyla gündeme geliyor. Yüzlerce yıl bir arada yaşayan komşuların mutfağı da birbirine benzer elbette. Çok bilinen Yunan yemeklerinin nüanslarıyla tariflerini yazdım. Siz gitmeseniz bile adaların mutfağı size gelsin!
#Yunanistan