Buenos Aires'ten Melbourne'e dünyayı dolaşan Ayvalık kartpostallarının iki kahramanı... J.D. Contaxis, 19. yy sonunda Osmanlı'nın erken endüstrileşme merkezlerinden Ayvalık'ı kartpostala dönüştürdüğü fotoğraflarla belgelemişti. Gönüllü tanıtım hamlesini yarım yüzyıl sonra “Foto Önder” devraldı. Önder Aksoy, Mübadele'den 18 yıl sonra doğduğu halde babasının arşiviyle 20'nci yüzyılın ilk yarısını ortaya çıkarıp, ikinci yarısını kendi objektifinden kartpostallara taşıdı. Contaxis'in öyküsü henüz yazılamadı, ancak Aksoy'un hayatı ve fotoğrafları kitaplaştırıldı.
#AyvalıkModern Japon öykücülüğünün en önemli isimlerinden Ryunosuke Akutagawa’nın otobiyografik öykülerinden oluşan ‘Bir Budalanın Yaşamı’ adlı kitabı, hem yazarın yaşadığı dönemin sosyal ve siyasi yapısını hem de bu kasvetli toplumsal yapının içinde kendi cinselliğini, edebiyatı, dini, diğer insanları ve ölümü keşfedişini anlatıyor.
#Bir Budalanın YaşamıSinemamızın usta yönetmenlerinden Reha Erdem’in nefis bir oyuncu kadrosunu bir araya getirdiği kara komedisi “Seni Buldum Ya!”, Zoom’da çekilen ilk yerli yapım olma özelliği de taşıyor. Zack Snyder’in dört saatlik kurgusuyla yeniden buluşacak “Justice League” ve kadın yönetmenlerin ders verdiği bir sinema okulunun kapılarını aralayan 14 saatlik “Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema” belgeseli, haftanın öne çıkan diğer seyir seçenekleri. Hafta başı aday listesinin açıklandığı Oscar yarışına evden hazırlanmak isteyenler için rehberimiz de bu haftaki köşemizde yer alıyor.
#Uğur YükselFilm tutkunlarına bu hafta, Rosamund Pike’ın Altın Küre’de yarışan performansıyla merak ettiğimiz suç komedisi “I Care A Lot” ve Salma Hayek ile Owen Wilson’ı buluşturan bilimkurgu “Mutluluk”; dizi tutkunlarına da seyirciyi 80’ler Londra’sına ışınlayacak “It’s A Sin” ve Netflix’in yeni animesi “High-Rise Invasion”, haftanın ekran tavsiyeleri. Çağdaş İran şiirinin unutulmaz ismi Furuğ Ferruhzâd’ın hayatını sahneye taşıyan “Furuğ” haftanın oyunu, Kiran Millwood Hargrave’in ödüllü distopik feminist romanı “Kadınlar Adası” da haftanın kitabı...
#FİLMHaftanın ajandasında bu hafta, Julie Taymor imzalı ve Julianne Moore ile Alicia Vikander canlandırmalı Gloria Steinem portresi “The Glorias”, 4. sezonuyla ekranlara sıkı bir geri dönüş yapan “Fargo”, Ülkü Oktay’ın ilk öykü kitabı “Vesvese” ve Bozcaada’dan ilham alarak yaratılmış caz albümü “Bozcaada Caz Festivali ‘Keşif’” var.
#FilmJean Teulé, yokluğun hüküm sürdüğü 1518’in Strasbourg’unda, kendisini sokağa atıp dans etmeye başlayan kadına katılanların yarattığı ‘Dans Vebası’nı romanlaştırmış. Varlıklılar ile yoksulların, zengin din adamlarıyla fakirlerin farklı dünyalarının toplu bir histeriyle ortalığa saçılmasının hikâyesi ‘Dansa Davet’.
#Jean TeuleYakıcı gerçekliklerin içinde her zaman büyülü bir anlatım dili yaratabilen Toni Morrison’dan okuduğumuz ‘Katran Bebek’; farklı sosyal sınıfların, aynı renklerin ve yine aynı yıkılışların hikâyesi. Pulitzer ve Nobel ödüllü yazardan, yazıldığı dönemde de hayli ses getiren, sert ve sarsıcı bir roman.
#Toni MorrisonHAYVANLARIN dünyasını anlamak, davranışlarını çözmek için sürekli çaba sarf edip her şeyi bir neden-sonuç ilişkisine bağlamaya çalışıyoruz. Ama kolay bir şey değil peşinde koştuğumuz. Çünkü belli başlı konularda benzerlik gösterseler de hayvanlar da insanlar gibi farklı karaktere sahip.
#YazarBu sezonun en hoş sürprizlerinden biri, 21’inci yüzyılın en iyi aşk romanları arasında gösterilen ‘Beni Adınla Çağır’ın (Call Me By Your Name) beyazperde uyarlaması oldu. Oscar dahil onlarca prestijli ödüle layık görülen film, genç aktör Timothée Chalamet’i dünyaya takdim etti, André Aciman imzalı romanı tekrar ‘çoksatanlar’ listesine taşıdı. Babası Türk, kendisi Mısır doğumlu Aciman ile ‘evim’ dediği New York’ta buluştuk, romanı, filmi ve film gibi hayatını konuştuk.
#OSCARYaklaşan Sevgililer Günü vesilesiyle, bu hafta aşkı en iyi anlatan romanları seçtik. Ancak bir sınırlama yaptık ve jürimize 21. yüzyılın en iyilerini sorduk. Ortaya çıkan listeye bakınca, henüz 17 yılı geride bırakmasına rağmen bu yüzyılda pek çok başyapıtın kaleme alındığını gördük. Listedeki romanların yarısı, çoktan sinemaya uyarlanmış bile.
#Aşk RomanlarıAYM, Amerikalı yazar William S. Burroughs’un ‘Yumuşak Makine’ (Soft Machine) isimli kitabının Türkçe baskısını yapan yayıncı İrfan Sancı’ya ‘müstehcenlik’ten açılan davanın ertelenip üç yıl denetim altında tutma kararı verilmesini ‘ifade, sanat ve basın özgürlüklerinin’ ihlali saydı.
#Gazetehaberleri“Bu kente ihtimam göstermemiz gerektiği konusunda bizi her akşam ikna etmeye çalışıyorlar demişti Narin, Kocabeyoğlu Pasajı’nın önünde alt kattaki sahaflara ve ikinci el kitap satan dükkânlara bakmaya inmeden önce, kuşları işaret ederek. Yanında çok uzun saçları ve Hititler’den kalma Ankaralı kara parlak gözleri olan arkadaşı vardı.”
#ANKARA