Türkiye’de geniş kamuoyu onu ‘Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi’ dizisinin ‘Behzat Amiri’ olarak tanıdı. Tiyatrosever Ankaralılarsa onu önce Devlet Tiyatroları ve ardından kurucusu olduğu Tatbikat Sahnesi’ndeki performanslarıyla biliyordu. Bugünse karşımızda Etimesgut Belediye Başkanı olarak bulunuyor Erdal Beşikçioğlu… Ankara’nın başkent oluşunun 101. yıldönümünde (bugün) başlayan ‘KentFest’ vesilesiyle Beşikçioğlu ile bir ‘Ankara söyleşisi’ yaptık...
#Erdal BeşikçioğluKültür ve Turizm Bakanlığı, hem ortalama kalış süresi daha uzun hem de harcaması daha yüksek olan ABD’li turistleri Türkiye’ye çekmek için çalışma başlattı. Bu çalışmalardan biri, ABD Başkanı Joe Biden ile rakibi Donald Trump’ın CNN’deki düellosunda verilen Türkiye reklamıydı. Kapsamlı bir rapor da hazırlayan bakanlık, ABD pazarının röntgenini çekti.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıUZUN bayram tatili ve baharın göz alıcı renkleri Adana’yı kendiliğinden oluşan, doğal bir karnaval havasına sokmuş. Seyhan Nehri’nin iki yakası piknik yapan, uçurtma uçuran, ata binen, top koşturan neşeli bir insan seline teslim olmuş. Çarşıdaki dükkânlar tıklım tıklım, yiyecek içecek mekânlarında yer bulmak için sıra bekleyen insanlarla dolu.
#Kültür YoluValencia, dünyanın en eski şehirlerinden biri... Yıllardır İspanya’nın ünlü şehirleri Barcelona ve Madrid’in yanında adeta üvey evlat muamelesi gördüğü yazılıp çizilen Valencia, son yıllarda yaşadığı turizm patlaması ile bu şehirlerle yarışır hale gelmiş durumda. Beni en çok etkileyen şey, dünyanın en eski şehirlerinden biri unvanını taşıyan Valencia’nın yüzlerce yıllık tarih ve geleneklerinin, şehrin içinde ayrı bir şehir olan ultra modern ‘sanat ve bilim şehri’ ile muhteşem uyumunu gözlemlemek oldu...
#ValenciaTürk Alman Tiyatro Festivali zorunlu pandemi molasının ardından beşinci kez perdelerini açmaya hazırlanıyor. 8-18 Aralık tarihleri arasında izleyiciyle buluşacak festival programında oyunların yanı sıra söyleşi ve paneller de gerçekleşecek. Festivalin temel amacı ise hem Almanlar hem de Almanya’daki Türkler arasında sahneden uzanan ortak bir köprü oluşturmak…
#Türk Alman Tiyatro FestivaliKüçük yaşta yaptığı bir hata sonucu, evlat katili olmakla suçlanan Alev ile ailesinin duygu yüklü hikâyesini anlatan 'Ağlama Anne' dizisinin oyuncularının kim olduğu merak konusu oldu. Atv ekranlarında yayınlanacak dizinin oyuncularının yanı sıra konusu da diziseverler tarafından sorgulanıyor. Peki, Ağlama Anne dizisinin oyuncuları kimler? Ağlama Anne'nin konusu ne?
#Ağlama AnneErzurum, kış aylarının popüler rotaları arasında. Özellikle son yıllarda ev sahipliği yaptığı uluslararası spor organizasyonları ile yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası oluyor. Eğer yolunuz Erzurum’a düşerse, sadece Palandöken ile sınırlamayın kendinizi. İlhanlı, Selçuklu ve Osmanlı devletlerinden kalma mimari mirasları görmeyi, şehirden biraz uzaklaşmayı göze alarak Tortum Gölü’nün muhteşem manzarasına şahitlik etmeyi, Milli Mücadele ruhuna dokunacağınız Atatürk Evi ve Erzurum Kongresi Müzesi’ni ziyaret etmeyi ihmal etmeyin. Ve tabii ki kendine özgü birçok lezzete sahip Erzurum mutfağının yemekleriyle damaklarınızı şenlendirin.
#Saffet Emre TonguçLeonardo da Vinci’nin çağdaşı, Almanların gururu Albrecht Dürer, Nürnberg’de yaşamıştı. Sarayın giriş kapısındaki üç katlı evinde bugün ziyaretçileri eşi Agnes’i canlandıran bir rehber karşılıyor, bilgi veriyor. İki hafta önce, İstanbul’un sıcaktan kavrulduğu bir pazar günü, Nürnberg’in serin sokaklarında Dürer’in ayak izinden yürüdüm. Ulusal Müze’de son 40 yılın en büyük Dürer sergisini gezdim. Luitpoldhain Parkı’nda piknik yapan 60 bin kişiyle Nürnberg Senfoni’yi dinledim. Şehrin en turistik köprüsü Fleish’te tablo gibi manav tezgahı kuran Tuncelili gurbetçiyle sohbet ettim.
3. köprüyle ilgili İBB aleyhine açılan bir dava, İstanbul’un yaşam destek ünitesi olarak kabul edilen sadece 10 ekolojik ve biyolojik alanı kaldığını ortaya koydu. Dava dosyasına giren raporda “Planlı ve plansız gelişme alanları, kentin yaşam destek üniteleri olarak nitelendirebileceğimiz, kuzeydeki doğal kaynak alanları, sınırlarına dayanmıştır” deniyor
Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da şubat boyunca birçok festival düzenleniyor. Kışın sanat etkinlikleriyle canlanan şehir, turist sayısını da artırmayı amaçlıyor. Karlı manzaralarıyla, alışveriş seçenekleriyle, geçmişin izlerini taşıyan kaleleriyle turistlere cazip seçenekler sunuyor.
Farklı ülkelerde, farklı mimaride, farklı manzaraya ve kullanım amacına sahip pek çok saray, şato ya da kale var. Her biri görülmeye değer. Ama bazıları sıradışı özellikleriyle ön plana çıkıyor. Mimarisi, dekorasyonu ya da manzarasının benzersizliğiyle gezginlerin görmesi gereken yerler listesinde vazgeçilmez hale geliyor.
Yazın bu en sıcak günlerinde herkes sahillere, denize ve güneşe akın ederken siz serinlemenin derdinde misiniz? Hatta biraz da maceracı ruhunuzu tatmin edecek, keşiflere çıkabileceğiniz adresler bulsanız... O zaman rotayı biraz kuzeye çevirmek, denizci Vikinglerin, partici İzlandalıların, içmeyi seven İskoçların, eski Sovyetler’in topraklarına gitmek lazım. İşte Avrupa’dan, serinleyebileceğiniz adresler.
Recep Ali Yüce teknik öğretmen. Aynı zamanda halk dansları hocası. Yetiştirdiği ekipler defalarca Avrupa ve dünya birinciliği kazandı. 30 yıldır ekipleriyle dünyayı dolaşıyor. İstanbul Etiler’de Güven Kıraç’la birlikte bir motosiklet kursu işletiyor, ayrıca sürüş tekniği dersleri veriyor. Yüce, Batı ülkelerini yeterince gezdikten sonra, Doğu’ya yönelmiş. Favori kentlerinin çoğu Avrupa’da olmasına rağmen artık eski kıtayı ilginç bulmadığını söylüyor. “Ama Doğu beni hep şaşırtıyor” diyor. Yüce, son yılların en büyük şaşkınlığını İran’da yaşamış. Beş arkadaşıyla birlikte yaptığı yolculuğun bu ülkeyle ilgili tüm önyargılarını sildiğini söylüyor.
St. Petersburg, iki yüzyıl boyunca Rusya’nın başkenti, sanat ve eğlence merkeziydi. Mimarisi, Venedik’i çağrıştıran kanalları, köprüleri, parkları, müzeleri, yetiştirdiği edebiyatçılar ve müzikçilerle Moskova’nın ihtişamını hep gölgelemeyi başardı. Rus balesi burada doğdu, Rus müziğinin merkezi oldu. Güzelliğini 900 günlük Nazi bombardımanı dahi yok edemedi.