Paylaş
Baharı Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’yla karşılayan Adana’nın coşkusuna kültürel bir boyut da eklendi bu yıl.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin ilk durağı cumartesi günü Adana’da başladı. 21 Nisan’a kadar devam edecek ve 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nı da kapsayacak festivalde 30’dan fazla noktada konserler, sergiler, söyleşiler ve her yaşa uygun etkinlikler düzenlenecek.
Adana’daki Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı ile başlayan Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katıldı.
Adana Müze Kompleksi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Ersoy, Kültür Yolu’nun Anadolu’nun 7 bölgesine yayıldığını, hedeflerinin festivali 2028’de 35 kentte gerçekleştirmek olduğunu söyledi.
Geçen sene 11 şehirde gerçekleştirilen festivalin bu sene 16 şehre çıktığını ve yaklaşık 40 bin sanatçının sahne alacağını, 7 bin etkinlikte her yaştan yurttaşımızla buluşacağını açıkladı.
‘MEVCUT FESTİVALLERİ ZENGİNLEŞTİRİYORUZ’
Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin şehirlerin markalaşması ve yerel festivallerin daha da zenginleştirilmesi için bir fırsat olduğunun altını çizdi Bakan Ersoy:
“Festivalin gerçekleştirdiği şehrin, başta Türkiye olmak üzere tüm dünyada bilinirliğini artırmak, markalaşmasını sağlamak da ikinci hedefimiz. Festivalleri gerçekleştirirken kültür ve sanatı desteklemiş oluyoruz. Dolayısıyla da sanatçılarımıza destek oluyoruz ama en önemlisi şehirlerimizin uluslararası anlamda markalaşması yönünde çok önemli de bir adım atmış oluyoruz. Kültür Yolu Festivalleri’ni gerçekleştirirken özellikle şehirlerin mevcut devam eden festivalleriyle de etkileşim içinde olmaya özen gösteriyoruz. Onları da Kültür Yolu Festivali’nin bir parçası haline getiriyoruz. Yine kendi isimleriyle daha zengin, etkili bir şekilde gelişimlerini, devamlılığını sağlamaya özellikle dikkat ediyoruz.”
13 Nisan’dan 10 Kasım’a kadar 16 farklı şehirde, sekiz aya yayılmış bir kültür-sanat maratonuyla Türkiye adeta bir festival iklimi yaşayacak.
Mehmet Nuri Ersoy
MATRAKÇI NASUH’UN YOLCULUĞU
Gelenek ile gelecek arasında bir köprü kurarak sanatın evrensel etkisini vurgulayan “Eskizden Piksele Dijital Sanat: Anadolu Edition” sergisi, restore edilerek müzeye dönüştürülen ve festivale özel hazırlanan Milli Mensucat Fabrikası’nda sanatseverlerle buluşuyor.
Müze Kompleksi’nde, festival için özel olarak hazırlanan sergilerden biri de ‘Matraki: Bir Osmanlı Yıldızı’ adını taşıyor. Matrakçı Nasuh’un ‘Beyân-ı Menâzil-i Sefer-i Irâkeyn-i Sultân Süleymân Hân’ eserindeki menzil rotası ile Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin benzer noktalarından yola çıkarak klasik minyatür, hat, çini, modern minyatür ve resim alanlarından eserlerle yeniden yorumlanmış.
Fulya Alışır’ın ‘Odyssey /Arayış’ sergisisi ise pamuğun yolculuğunun anlatıldığı Tarım Müzesi’nde yer alıyor. Eserlerinde ana malzeme olarak pamuğu kullanan sanatçının mekânla kurduğu ilişki oldukça etkileyici.
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK MÜZE KOMPLEKSİ
Adana’daki Kültür Yolu Festivali’nin sergi mekânlarının başında Yeni Adana Müze Kompleksi geliyor. Müze ihtiyacını karşılamak üzere Adana’da tekstil ile ilgili ilk kurulan fabrikalardan olan ve 1906 yılından 2000’li yıllara kadar Türk sanayisine hizmet veren Milli Mensucat Fabrikası, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2013 yılında Adana Müze Kompleksi olarak fonksiyon kazandırılmak üzere projelendirildi.
39 bin metrekare kapalı, 21 bin 924 metrekare açık alana sahip olan Adana Yeni Müze Kompleksi 1. ve 2. Etap çalışmaları kapsamında Arkeoloji Müzesi 2017 yılında, Mozaik Müzesi de 2018 yılında ziyarete açıldı. 3. Etap çalışmaları kapsamında da Kent, Tarım, Sanayi, Moda Müzeleri ile Konferans Salonu, Sanat Galerisi, Müzeler Meydanı, Atölyeler ve peyzaj alanlarının açılışları 28 Nisan 2023 tarihinde yapıldı. Sinema, Edebiyat, Spor, Müzik ve Milli Mensucat Müzeleri’nin geçici kabulü yapılarak nisan ayı başında hizmete açıldı.
‘MURTAZA’ VE ‘CEMİLE’ BU FABRİKADAN ÇIKTI
Müze Kompleksi içindeki Sinema, Edebiyat, Müzik ve Spor Müzeleri’nde Adana’nın bu alanlarda öne çıkan değerleri anlatılıyor.
Henüz daha tamamlanmamış olan bu bölümlerden Edebiyat Müzesi’nde Adana’nın yetiştirdiği Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Demirtaş Ceyhun, Muzaffer İzgü gibi edebiyatçılara yer verilmiş. Girişte dev bir daktiloda eserlerinden bölümler aktarılıyor.
Türk edebiyatının unutulmaz romanlarına imza atan Orhan Kemal’in hayatında Milli Mensucat Fabrikası’nın özel bir yeri var. Fabrikada çalışan Orhan Kemal, ‘Murtaza’ ve ‘Cemile’ romanlarını burada yaşadıklarından esinlenerek kaleme almış.
Paylaş