Alzheimer 21’inci yüzyılın kâbusu. Her 3,2 saniyede bir kişi bu hastalığa yakalanıyor. Hem hastanın hem de ona bakanların yaşam kalitesi her gün biraz daha düşüyor, çaresizlik evlere ateş düşürüyor. Bu derlemeyi bir gazeteci olarak değil, sekiz yıldır bu illetle mücadele eden bir babanın kızı olarak yazıyorum. İçinde bol miktarda bilgi ve gerçekle birlikte test edilmiş deneyim ve moral bulacaksınız. Okuyan ferahlık bulsun, Alzheimer Günümüz (21 Eylül) kutlu olsun…
#AlzheimerBelirgin kulak ya da halk arasında bilinen adıyla kepçe kulak, dünyada ve ülkemizde sıklıkla görülen şekil bozukluklarının başında geliyor. Kulaktaki bu şekil bozukluğu bireyleri küçük yaştan itibaren özgüven eksikliği başta olmak üzere pek çok psikolojik sorunların oluşmasına yol açıyor. Uzmanlar bu durumun üstesinde gelmek için ameliyatı önerse de son zamanlarda sosyal medyada kepçe kulak bandı ya da sıvılarına ilgi artıyor. Peki bu ürünler sağlıklı mı? Hangi sorunları ortaya çıkarabilir? Estetik Plastik Cerrah Op. Dr. Ebru Şen ile mercek altına aldık.
#SağlıkPalmiyeler, Salon İKSV’de iki aşamalı konser verecek: ‘Matine’ ve ‘Suare’. 17.00’de gerçekleşecek ilk bölüme 18 yaş altı dinleyiciler katılacak. Bu hafta ayrıca Ajda Pekkan, Congresium Ankara’da; Edis, Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda hayranlarıyla buluşacak. Yeni yıl heyecanını şimdiden yaşamak isteyenler içinse ‘Zencefilli Yılbaşı Evi’ atölyesi önerimiz var.
#EğlenceBugüne kadar evlerinin güzelliğiyle ve lokumuyla tanıdığımız Safranbolu, aslında bundan çok daha fazlasını sunuyor ziyaretçilerine. Nehirlerin biçimlendirdiği vadileri, türlü sebze-meyvenin en lezizlerini yetiştiren bereketli toprakları, eğitime öncelik veren sosyal dokusuyla kendine münhasır bu kasabada asıl yıldız ‘kırmızı altın’ denilen safran. Efsanelere konu olan, asaletin simgesi bu büyülü bitkinin hasadı kasım sonuna kadar sürüyor, katılıp toplamak için hâlâ fırsatınız varken buyurun Safranbolu’ya!
#SeyahatOkul öncesi dönemde görsel sanatlar ile ilgili etkinliklerin bir çocuğa kazandırdığı değerler çocuğun daha sonraki öğrenim yaşamına büyük katkı sağlamakla kalmaz, geri kalan bütün yaşamı için de büyük önem taşır. Sanat bilişsel ve duygusal bir etkinlik olarak özünde oyun barındırır ve çocukların sonsuz hayal gücünü, neşesini, ön yargısızlığını, cesaretini, umudunu ve yaratıcılığını yetişkin insan yaşamına taşır.
#Doç. Dr. Devabil Kara KimdirSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank "Birazdan şehrimizin (Diyarbakır'ın) ve bölgenin kalkınmasına katkıda bulunacak 7 farklı projeye imza atacağız. Böylece yerel potansiyeli daha da güçlendirecek 20 milyon liralık kaynağı Diyarbakır'a kazandıracağız. Bu imzalar sayesinde, mesleki eğitim, tarımsal kalkınma, turizm ve kadın istihdamı gibi farklı alanlarda vatandaşımıza doğrudan dokunan projeler hayata geçecek." dedi.
#Mustafa VarankBütün istediğimiz onu biraz daha sık görmekti. Hani mevcut koşullarda dizi yapmasını bekleyemezdik belki ama şöyle daha sık film çekse ne iyi olurdu, kaç Şener Şen’imiz vardı şu hayatta... Derken büyük bir sürprizle çıktı ortaya. Bir tiyatro oyunuyla! Bilet bulmak biraz zor ama şu günlerde Şener Şen’i kanlı canlı izlemek mümkün. Efsanevi oyuncuyla ve ‘Zengin Mutfağı’nı sahneye koyan DasDas’ın kurucularından, oyuncu Mert Fırat’la bir araya geldik.
#DasdasProf. Dr. Metin Sitti, dünyanın gözde araştırma kurumlarından Max Planck Enstitüsü’nün ilk Türk direktörü. Geçen hafta Koç Üniversitesi Rahmi Koç Bilim Madalyası’nın da sahibi olan Sitti, geliştirdiği küçük robotları, tedavilerde ulaşılamayan bölgelerde kullanmayı hedefliyor. Ünlü bilim insanı, klinikte ilk kullanılacak robota, 37 yaşında kaybettiği beyin cerrahı kız kardeşi İlkay’ın adını verecek.
#Prof. Metin Sitti1928 doğumlu Ara Güler, 20’nci yüzyılın en büyük İstanbul fotoğrafçısıdır. Ben, Ara Güler ilk İstanbul fotoğraflarını çekmeye başladıktan üç yıl sonra, 1952’de doğduğum için rahatlıkla “Ara Güler’in İstanbul’u benim İstanbul’umdur” diyebilirim. O 50 yıl, 2000’lere kadar inançla İstanbul fotoğrafı çekmeye devam etti ve ben onun eserini, fotoğraflarını hep heyecanla takip ettim.
#Ara GülerBebek, oyun ile gelişmeye başlar. Oyun aracılığı ile mutlu-başarılı bireyler yetiştirmek, çocuğun kendi potansiyeline, genetik yapısına ve çevresel koşullarına bağlı. Aslında oyun küçükten büyüğe herkes için geliştirici bir etkinlik.
#OyunKelime bulutları son dönemde çok popüler. Eğitimde de oldukça işlevsel şekilde kullanılıyorlar. Özellikle yabancı dilde kelime dağarcığını geliştirmek için birebirler. ABD’de yayın yapan haber ve forum platformu Edudemic’un onlarla yapabileceklerinize dair önerilerine bir bakın.
#Egitim