Rafine şeker, yiyecek ve içeceklere tat veriyor ancak vücudumuza hiçbir faydası bulunmuyor. Faydası bulunmamakla beraber bir de pek çok hastalığın sebebi olarak da adlandırılıyor. Sağlığa bu kadar zarar veren bir besini tüketmeyi bir an önce bırakmanıza yardımcı olacak yolları açıklıyoruz.
#Şeker BırakmakTüketimi en yaygın ve en tatlı zehirlerden olan şeker, sağlıklı bir yaşam için en büyük engel! Uzmanlar, şekerin yüzyılın en tehlikeli zehri olduğunu belirtirken, sektör temsilcileri de sağlıklı bir yaşam adına şeker yerine gerçek bal kullanın çağırısında bulunuyor. Arıcılık uzmanı ve ham bal üreticisi olan Ahmet Bağran Aksoy, tatlıdan vazgeçmek yerine doğanın bize sunduğu şifa kaynağı mucize besin olan; işlenmemiş balın şeker yerine tüketilebileceğini söylüyor.
#ŞekerŞekerin bir uyuşturucu gibi bağımlılık yapmadığı uzun süredir tartışılıyor ve uzmanların çoğu bağımlılık yaptığı konusunda hemfikir. İngiliz Independent Gazetesi'nden köşe yazarı ve sinir bilimi uzmanı Jordan Gaines Lewis, şekerin nasıl bağımlılık yaptığını ve şekeri bırakma sürecini anlattı.
#ŞekerDünyanın önde gelen uzmanlarından oluşan bir komisyonun yayımladığı rapor, çağımızın vebası demansla ilgili çok önemli veriler ortaya koydu. Buna göre neredeyse her iki demans vakasından biri kolayca ortadan kaldırılabilecek faktörlerden kaynaklanıyor. Peki ne bu faktörler ve beynimizi demanstan korumak için neler yapabiliriz?
#SağlıkAtriyal fibrilasyon, düzensiz ve genellikle hızlı kalp ritmine neden olan tehlikeli bir hastalık. Çok sayıda kişi, hastalığından habersiz yaşadığı için ‘sessiz katil’ olarak adlandırılan atriyal fibrilasyon, son yıllarda gücünü artırdı. Danimarka’da yapılan yeni bir araştırmaya göre hastalığın her üç yetişkinden birini tehdit ettiği ortaya çıktı. Peki atriyal fibrilasyon neden hızla artmaya başladı? Türkiye’de görülme sıklığı nedir? Belirtileri neler? Doç. Dr. Özge Özden Kayhan, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkKatılımcılar 24 saat boyunca denetim altında tutuluyor. Sadece yiyip içtikleri değil, televizyonda izledikleri programlar bile sonuçları etkilemesin diye kontrol ediliyor. Kan değerlerinden saç tellerine birçok detay her gün defalarca test ediliyor. Peki ABD'de yapılan bu araştırma bizim için neden önemli? İşte cevabı...
#BeslenmeSigarayı bırakmanın kesin ve etkili tek bir yolu bulunmuyor. Ancak kararlı bir şekilde adımlar attığınız halde yine de sigaradan kurtulamıyorsanız tükettiğiniz gıdalar farkında olmadan bağımlılığınızı tetikliyor olabilir. Peki hangi yiyecekler sigarayı bırakamamanızın nedeni olabilir? Sigarayı bırakmak için hangi besinleri tüketmek gerekir? Uzman Diyetisyen Yasemin Öztürk ile mercek altına aldık.
#Sigara Bağımlığıİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kurban Bayramı dolayısıyla yollarda gerekli önlemleri aldıklarını belirterek, “Lütfen trafikte olan arkadaşlarımız, vatandaşlarımız, bayram sevinci dikkatsizlik, tedbirsizlik, yorgunluk sebebiyle acıya dönüşmesin. O yüzden bir mottomuz var, onu diyoruz, 'Gözünü yoldan ayırma, sevdiklerinin gözünü yolda bırakma' diyoruz” dedi.
#Ali Yerlikayaİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kurban Bayramı dolayısıyla yollarda gerekli önlemleri aldıklarını belirterek, “Lütfen trafikte olan arkadaşlarımız, vatandaşlarımız, bayram sevinci dikkatsizlik, tedbirsizlik, yorgunluk sebebiyle acıya dönüşmesin. O yüzden bir mottomuz var, onu diyoruz, 'Gözünü yoldan ayırma, sevdiklerinin gözünü yolda bırakma' diyoruz” dedi.
#Ali YerlikayaModern yaşam tarzı günde üç öğün yemek yemeye göre tasarlanmıştır. Kahvaltı günün en önemli öğünü olarak biliniyor, işyerlerinde öğle yemeği molaları veriliyor, sosyal ve aile yaşantısı ise akşam yemekleri etrafında dönüyor. Peki en sağlıklı yeme tarzı bu mu? Bilim insanları "Ne zaman yemek yemeli" sorusunun cevabını arıyor.
#YemekYemek dünyasının Oscar’ı olarak da bilinen 2021 Best in the World Gourmand ödüllerinde 'Yap Ye Paylaş' kitabı ile ülkesini tüm kategorilerde temsil etmeye hak kazanan ilk Türk yazar Şef Aydan Üstkanat oldu. Yemek stilisti, yemek yazarı ve fotoğraf sanatçısı Şef Aydan Üstkanat ile ödüllerden geçen yolculuğu hakkında konuştuk...
#Aydan ÜstkanatCovid-19, bir yıldır dünya gündeminin en önemli maddesi... Hastalık hakkında bilgiler ilk günlerden bu yana özellikle 65 yaş üstündekilerin ve kronik hastalıkları bulunanların risk altında olduğunu gösterdiği için akciğer ve kalp hastalığı, diyabet ile yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkları bulunan kişilerin Covid-19 bulaşından korunmak için daha dikkatli olması gerekiyor.
#Kronik HastalıkSperm üretiminin tamamen bozulduğu azospermik erkeklerde bunun neden kaynaklandığı belki de üzerinde en yoğun araştırmaların yapıldığı başlıca konulardan birisidir. Her ne kadar mikroTESE ile olguların üçte birinde az sayıda sperm hücresi bulunarak sorun hallediliyor olsa da, geri kalanlar için tedavi şansı ne yazık ki çok düşük. Ancak son yıllarda testislerde sperm üretiminin mekanizması aydınlatıldıkça, azosperminin tedavisinde de yeni ufuklar belirmeye başlandı. Bunlardan biri de, spermin enerji kaynağı olan mitokondri organelinin bozuklukları ile ilgili gelişmeler.
#SpermBir anlık hafıza kaybı, konsantrasyon bozukluğu, kafa karışıklığı, konuşmada ve günlük kelimeleri bulmada yaşanan zorluk... Koronavirüs geçiren her 10 hastadan biri ‘beyin sisi’ denilen bu durum nedeniyle soluğu hastanede alıyor. Nedir bu beyin sisi? Uzun vadede Alzheimer’a neden olur mu? Yok mu bir tedavisi? Nörologlara sordum.
#YazarBirçoğumuz her senenin sonunda, bir sonraki yıl için hedeflerimizi, hayallerimizi yazıyoruz. Peki hangimiz bu listeyi gerçekten uygulayabiliyoruz? Bu yıl bir değişiklik yapalım ve hayatımızdan çıkmasını istediklerimizi listeleyelim, tüm yıl boyunca da bunun için emek verelim. Liste yapmanız için size yardımcı oluyoruz ve yeni yılda hayatınızdan çıkarmanız gereken 10 şeyi sıralıyoruz. Siz kendi listenizi oluştururken eklemeler ve çıkarmalar yapabilir, bizim listemizden ilham alabilirsiniz!
#Yeni Yılda Bunlardan KurtulunSağlıklı bir yaşamın en önemli koşulu dengeli ve bilinçli beslenmekten geliyor. Dengeli beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmek herkes için kolay olmasa da Diyetisyen Melda Demiröz, 21 gün boyunca belli bir program uygulanarak dengeli bir yaşama kolayca adım atılabileceği vurguluyor.
#Şekersiz BeslenmeKilo vermekle alakalı bilinen en büyük yanlışlardan biri de karbonhidratı kesmeniz gerektiği... Bu kesinlikle doğru değil... Yapılan birçok çalışma yüksek karbonhidrat diyetiyle de kilo verebileceğinizi gösteriyor. Yeter ki doğru karbonhidratı seçin...
#Kilo Verdiren Karbonhidratlar