Şeftali, severek tüketilen bir meyvedir. Şeftali suyu da en fazla tüketilen meyve sularından birisidir. Hobi amaçlı küçük bahçesi olan insanların da en fazla tercih ettikleri ve yetiştirdikleri meyvelerdendir. Fakat şeftali fidanı nasıl ve ne zaman dikilir? Şeftali fidanının bakımı nasıldır? Şeftali yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gerek önemli noktalar nelerdir tüm detayları derledik.
Aydın'ın şeftalisiyle ünlü Kuşadası ilçesine bağlı Davutlar Mahallesinde halk arasında ‘Tezeren’ adıyla bilinen ‘Early Fresh’ cinsi yılın ilk şeftalisinin hasadı ve ihracatı başlandı. Hasatta üreticiyi yalnız bırakmayan Kuşadası belediye Başkanı Ömer Günel şeftali toplayan çiftçiyi bahçelerinde ziyaret etti.
#KuşadasıŞeftali üretiminde Türkiye’nin en önemli merkezlerinden olan Kuşadası’nın Davutlar Beldesi’nde 4. Şeftali Festivali önceki akşam başladı, bugün sona erecek. Belediye Başkanı Tuncay Uysal, temmuz ve ağustos aylarında günde 200 ton şeftalinin piyasaya verildiğini söyledi.
ŞİDDETSİZ Toplum Derneği Başkanı Rıza Sümer, kadın, erkek, tüm çiftçilere, ürünlerini dökmemelerini, toprakla uzun yıllarda oluşturdukları bağı koparmamalarını, umutlarını diri tutarak üretimi kararlılıkla sürdürmelerini, rakip anlayışı içinde olmamalarını, birbirlerine dayanmalarını, kooperatif veya eşit sermayeli şirketlerde birleşerek tüketici ile doğrudan bağ kurmalarını önerdi.
#Rıza SümerTürkiye gastronomisi ve turizminde çiftlikler artık daha popüler hale geliyor. Kimi sadece yemeli-içmeli, kimi konaklamalı, kimi de etkinlikli... Türkiye’nin meşhur tatil yörelerinde hatta İstanbul’un etrafında açılan çiftliklerden şef dokunuşlu mutfaklarıyla öne çıkanlardan bir seçki yaptım. Okullar kapandığında farklı bir tatil arayan ailelerin çok işine yarayacak ve her yaştan gurmeyi tam kalbinden yakalayacak önerilerim var.
#HürriyetSağlıklı, enerji dolu meyve pestillerimizin tam mevsimi. Anadolu’nun asırlık pestil geleneği, tüm dünyadaki sağlıklı beslenme meraklılarının da radarında. Bugünlerde hasat edilen her türlü meyvenin işlenip güneşin kucağına bırakılmasıyla üretilen pestili evde de fırınımızda kolaylıkla yapabiliriz.
#MeyveAntalya'ya yılın ilk hasadı yeşil erikler, 500 kilometre uzaklıktaki Mersin'den özel araçla getirildi. Kilosu 750 liradan satışa sunulan ve çeyrek altını geçen fiyatıyla dikkati çeken erikleri görenler, cep telefonuyla video ve fotoğrafını çekmekle yetindi.
#AntalyaYaz aylarının gelmesiyle hasadı yapılan şeftali ve nektarinde ihracat hızlı başladı. AA muhabirinin Ege İhracatçı Birliklerinden (EİB) derlediği verilere göre, 2019'da 45 ülkeye ihraç edilen şeftaliden 42 milyon dolar döviz girdisi sağlandı.
#Şeftali İhracatı“Kıbrıs sadece lüks otel, kumarhane, Sibel Can, Ebru Gündeş ve eller havaya muhabbetinden ibaret değil. Yıllardır gidip de Karpaz’ı görmeyen o kadar çok insan var ki! Nelerden mahrum kaldıklarını bir bilseler...” Kıbrıslı gazeteci ve fotoğrafçı Kutup Dalgakıran bize memleketini, Kıbrıs’ta Kıbrıslı gibi yaşamanın ipuçlarını anlattı. Gelin adanın kuzeyindeki eşsiz koyları ve lezzetleri onun rehberliğinde keşfe çıkalım.
#Kıbrıs