Güncelleme Tarihi:
Selim KAYA/DİYARBAKIR, (DHA)- DİYARBAKIR'da Hevsel Bahçeleri'nde ilkbahar ve sonbaharda ekilip toplanan marulun sonbahar mevsimindeki son hasadı yapıldı. Diyarbakırlı çiftçi Ramazan Oğlak, Hevsel Bahçesi marullarının Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin büyük bölümününde tüketildiğini söyledi.
Tarihi Surlar ile Dicle Nehri arasındaki alanda bulunan Hevsel Bahçeleri, Diyarbakır başta olmak üzere, Şanlıurfa, Siverek, Batman, Bitlis, Siirt, Muş ve Van gibi şehirlerin sebze ihtiyacının büyük bölümünü karşılıyor. Yılda sonbahar ve ilkbahar olmak üzere iki kez ekilen marulun sonbaharda son hasadı yapıldı. Marul üreticisi Ramazan Oğlak, her yıl bu mevsimde el yetiştirdikleri marulu son kez biçtiklerini belirterek, "Şu an Hevsel'de marul hasadı yapılıyor. Yazın sıcaklar nedeniyle burada marul yetişmiyor. Bu nedenle havaların serin olduğu ilkbahar ve sonbaharda marul ekimi başlıyor. Şimdi sonbaharın başlarında ekilen marulların hasat zamanı ve şu an bu tarlalarda yapılacak hasattan sonra bölge halkının ihtiyacı olan marul, Adana'dan temin edilecek" dedi.
Marulun ekildikten sonra 40 günde olgunlaştığını ve hemen hasat edilmesi gerektiğini aksi durumda tohum vermeye başladığını anlatan Oğlak, "Bu nedenle marul olgunlaşır olgunlaşmaz hemen hasat edilmeli. Hevsel Bahçeleri'nde, marulun yanı sıra maydanoz, roka, lahana, kara reyhan, dere otu, yeşil soğan gibi sebzeler de yetiştiriliyor. Mevsimine göre burada, üzüm, kayısı, elma, armut, şeftali, erik, kavun ve karpuz gibi meyveler de yetiştiriliyor. Burada yetişen ürünlerin bir bölümü Diyarbakır'da bir bölümü de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki diğer şehirlerde tüketiliyor. Şimdi marulun son hasadını yapıyoruz. Artık ilkbahar mevsimi'ne kadar marul yok" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI