Güncelleme Tarihi:
Şeftali, hem sağlıklı bir meyvedir hem de şeftali fidanı yetiştiriciliği oldukça kazançlıdır. Tarımla uğraşanların, meyve yetiştiriciliği yapanların profesyonelce ve ticari amaçla yaptıkları bir iştir. Ancak son yıllarda kişilerin bu tip faaliyetlere ilgisi arttığı için amatörce de şeftali fidanı dikimi ve yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Şeftali Fidanı ve Çeşitleri?
Şeftali ağacının birçok çeşidi bulunmaktadır. Tüm dünyada, farklı coğrafyalarda yetişen şeftali ağacının ülkemizde de birçok çeşidi yetişmektedir. Bu çeşitlerden en bilineni şüphesiz Bursa şeftalisidir. Bunun yanında filomena şeftalisi, samantha yassı şeftali gibi pek çok çeşidi bulunmaktadır.
Şeftali Fidanı Nasıl ve Ne Zaman Dikilir?
Şeftali fidanı iklim ve özellikleri de göz önünde bulundurularak aralık ayından nisan ayına kadar dikilebilir. Toprak uygun olmalıdır, yeterince ve uygun bakımı yapılarak dikime hazırlanmalıdır. Şeftali fidanı oldukça yumuşak bir ağaçtır. Sonbaharda dikilen şeftali ağaçları ilkbaharda aktif hale geçerler ve köklenir, sürgünler ve tomurcuklar oluşturmaya başlarlar
Şeftali Fidanı Bakımı, Şeftali Yetiştirmenin Püf Noktaları
Meyve ağacı yetiştiriciliğinde şeftali ağacı yetiştiriciliği aslında en kolaylarından bir tanesidir. Ancak istenilen düzeyde verim alabilmek için bazı önemli ayrıntılara ve püf noktalarına dikkat etmek gerekir. Bunları ana başlık altında şöyle sıralayabiliriz:
-Şeftali yetiştiriciliğinde toprak ehemmiyetlidir. Şeftali fidanlarının dikileceği toprağın ph derecesinin 6,5 olmasına dikkat edilmelidir.
-Şeftali ağacı yetiştiriciliği konusunda yeterince teorik ve pratik bilgiye sahip olmak kesinlikle gereklidir.
-Şeftali fidanları dikilirken istenilen ve zorunlu olan derinliklerin açılmış olması ileride fidanların sağlıklı ve verimli birer şeftali ağacına dönüşmesinde çok önemli bir etkendir.
-Şeftali fidanının etrafında derince bir şekilde kazılması ve köklerine kadar suyla buluşması sağlanmalıdır. Bu yöntem ilk dikimden itibaren uygulanırsa ileride uzun ömürlü ve sağlıklı bir şeftali ağacı elde edilir.
-Tüm ağaçlarda olduğu gibi şeftali ağacında da budamaya özen göstermek gerekir. Doğru ve profesyonel budama ile şeftali ağacının gövde ve kök kısımları arasında denge sağlanır ve olası ağaç kırılmalarının da önüne geçilmiş olur.
-Şeftali ağacının bilinçli, düzenli gübrelenmesi diğer bir püf noktadır. Şeftali ağacının ihtiyacı olan yeterli miktarda mineraller, azot ve gübre karşılanmalıdır ki; kaliteli şeftali hasadı gerçekleşsin.
-Şeftali fidanlarının dikiminden önce toprağın usulünce hazırlanması gerekir. Bu da diğer önemli bir püf noktadır. Ayrıca dikim yapılacak derinlik iyi ayarlanmalıdır. Yeterince derin olmalıdır.
Şeftali Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir?
Şeftali fidanı dikimi kurallara uygun bir şekilde yapıldıysa, fidanlar yeterli besini alabilmişlerse ve sağlıklı gelişimleri söz konusu ise normal şartlarda iki yıl sonra meyve verirler. Ancak istikrarlı bir biçimde verime ve düzene girmesi 5 yılı bulabilmektedir. Bodur ya da yarı bodur şeftali fidanları için bu süreler çok daha erken olmaktadır.
Şeftali Fidanı ve Fiyatları
Şeftali fidanlarının pek çok çeşidi bulunmaktadır. Fiyatlarda elbette değişkenlik göstermektedir. Ancak fikir vermesi bakımından bazı şeftali fidan fiyatlarını paylaşmak yararlı olabilecektir:
-Tüplü Anadolu şentürk şeftali fidanı 35,00 TL - 39,00-TL aralığında satılmaktadır.
-Tüplü Bursa yarma şeftali fidanları ise 38,00 TL - 42,00 TL aralığında satılmaktadır.
-Tüplü elegant lady cinsi şeftali fidanları ise 40,00 TL- 43,00 TL aralığında satılmaktadır.
-Tüplü Tokat Lorik şeftali fidanları ise 30,00 TL - 34,00 TL aralığında satılmaktadır.