Şeftali haberleri sayfasında Şeftali hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3404 Şeftali haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Reçeller kahvaltı sofralarının gözdesi. Aynı zamanda sevilen meyveler reçel yapılarak farklı zamanlarda da tüketilebiliyor. Şeftali reçeli de bunlardan biri. Mevsiminin en güzel şeftalilerinden hazırlanan reçel kahvaltı sofralarına renk katacak. Peki Şeftali reçeli nasıl yapılır? Şeftali reçeli kaç dakika kaynatılır? İşte tam kıvamında şeftali reçeli tarifi ve püf noktaları...
#Şeftali Reçeli Nasıl YapılırKurutulmuş pek çok meyve, taze meyvelere oranla daha fazla tercih edilmektedir. Kurutulmuş meyvelerin birden fazla olduğunu söylemek doğru olacaktır. Bununla beraber meyveler; fırında, güneşte ve ipte kurutulabilmektedir. Şeftalinin kurusunun çok sevilerek tüketildiği belirtilebilir. Peki, şeftali nasıl kurutulur ve saklanır? Evde kışlık şeftaliyi fırında ve diğer kurutma ipuçları nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#ŞeftaliBuzdolabından çıkarıp soğuk soğuk yemesi de çok keyifli, kahvaltıda yoğurda karıştırıp ev yapımı granolayla sunması da... Keçi veya Erzincan tulumu gibi yoğun aromalı peynirlerle hazırladığım salatalara yakıştırıyorum. Şeftaliden salsa yapıp çiğ balık tabaklarıyla birleştirmeyi de seviyorum. Sade dondurmayla servis edilen şeftalili crumble’ın yeriyse bende çok ayrı… Şeftalinin tadını çıkarabileceğimiz çok az bir zamanımız kalmışken mutfağımda nasıl kullandığımı anlattım.
#ŞeftaliAdana Meyve-Sebze Hali'nde kilosu 3-7 lira olan şeftali, market raflarında 27 liradan satılıyor. Masraflar hariç tutulursa satıştan yüzde 285 oranında kâr elde ediliyor. Adana Kabzımallar Odası Başkanı Mahsun Doğan, bu fiyat farkına denetimsizlik ve korsan satışın neden olduğunu belirterek, "Israrla söylememize rağmen denetim sağlanmıyor. Hasat edilen ürünün yüzde 35-40’ı meyve-sebze haline gelirken yüzde 60’a yakını korsan şekilde satılıyor. Neden hale ürün girmiyor da dışarıda korsan olarak satılıyor?" dedi.
#ŞeftaliHem lezzeti hem de rengiyle her mevsim sofralarımızı süslüyorlar. Bazen kızarmış ekmeğe terayağıyla birlikte sürüp yiyoruz, bazen de lor peynirinin üzerine dökerek... Kimilerine göre peynir tabaklarının da mutlak eşlikçisi onlar. Mevsim meyve ve sebzeleriyle çeşit çeşit reçel kaynatmanın tam zamanı. Kakuleli patlıcan reçelinden gece bekletmeden hazırlayabileceğimiz böğürtlen reçeline 9 önerimiz var.
#KayısıPastacı kremasıyla uyumu dillere destan; vanilyalı pandispanyanın arasında da taze pişmiş gevrek bir tartın üzerinde de şahane oluyor. Reçelinin yeri bende ayrı olsa da bugünlerde en çok sorbesini seviyorum. Bazen de çiğden doğrayıp semizotu, Ezine peyniri ve bademle salatasını yapıyorum. Hafif acı, hafif tatlı-ekşi sosunu yapıp tiftiklenmiş kaburga etiyle sandviç arasında buluşturmaya da bayılıyorum. Hem tatlı hem de tuzlu tatlara müthiş yakışan şeftaliyle yapabileceklerimiz bence sınırsız.
#Şeftalili Milföy TarifiKilo vermek için yapılan diyetler sırasında meyve tüketimine ağırlık verilmektedir. Şeftali de özellikle yaz aylarında oldukça fazla tüketilmekte olan meyvelerden birisi olarak bilinmektedir. Şeftali kilo aldırır mı verdirir mi? Gebelikte şeftali yemek bebeğe kilo aldırır mı? Hamilelik döneminde tüketilen şeftalinin kilo aldırıp aldırmayacağına dair detayları derledik.
#Sağlıklı YaşamYaz mevsimi meyve ve sebze bakımından oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahip olmaktadır. Yaz mevsimine özgü olan meyvelerden biri de şeftali olmaktadır. Kendine has kokusu ve tadı ile şeftali genellikle herkes tarafından sevilerek tüketilmektedir. Şeftali meyvesi C vitamini bakımından oldukça zengin olmaktadır. İçeriğinde bulunan vitamin, mineral ve antioksidan ile tam bir şifa deposu olarak ifade edilmektedir. Peki, şeftali besin değerleri nelerdir? 1 şeftali kaç kalori? Protein ve karbonhidrat değerleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#ŞeftaliŞeftali, yaz mevsiminin en güzel meyvelerinden biri. Potasyum kaynağı olan bu besin, günlük C vitamini ihtiyacının da bir kısmını karşılıyor. Peki şeftalinin faydaları nelerdir? Şeftalinin kalorisi ve besin değerleri...
#Şeftalinin FaydalarıYaz mevsimine girdiğimiz bu dönemde tezgahlarda rengarenk, çeşit çeşit yaz meyvelerine rastlıyoruz. Haziran- ağustos arası meyveleri kavun, karpuz, kiraz, şeftali, kayısı, üzüm, dut, erik, böğürtlen, ahududu, yabanmersini, incir ve daha niceleri… Sayarken bile ağzımızı sulandıran bu meyvelerin her birinin vücudumuza farklı farklı faydaları var. Bu nedenle yaz aylarında her çeşit meyveden yeterli miktarda tüketmek bağışıklığımızı güçlendirecek, bizi kışa hazırlayacak ve bu sıcak günlerde ihtiyacımız olan su ve besin öğelerini vücudumuza kazandıracak.
#Yaz MeyveleriYaz aylarının gelmesiyle hasadı yapılan şeftali ve nektarinde ihracat hızlı başladı. AA muhabirinin Ege İhracatçı Birliklerinden (EİB) derlediği verilere göre, 2019'da 45 ülkeye ihraç edilen şeftaliden 42 milyon dolar döviz girdisi sağlandı.
#Şeftali İhracatıÇANAKKALE’nin Lapseki ilçesinde, toprak yapısı ve rüzgarın etkisiyle daha lezzetli yetişen şeftali, iç pazarda olduğu kadar yurt dışında da büyük rağbet görüyor. Her biri yaklaşık yarım kilo olan şeftaliler, aromasıyla, büyüklüğüyle ve görüntüsüyle özellikle Ruslar tarafından da bol bol tüketiliyor.
#ŞeftaliGirişimci 13 kadın, toprakta hep eli olan ama adı pek de anılmayan hemcinsleri için kooperatifleşti. Tarımda kadının parmak izini belirginleştirmek isteyen Tarımda Kadın Kooperatifi, sürdürülebilir tarım için kadın üreticilerin daha çok söz sahibi olmasını istiyor. Ayrıca; kültürel, gastronomik ve tarımsal değerlere sahip çıkan ‘agroekoturizm’ destinasyonu yaratmak da hedefler arasında...
#1İtalya’nın düğünlerinde geleneksel olarak servis edilen ‘millefoglie alla crema’ sadece bir tatlı değil, aynı zamanda bir kutlama sembolüdür. Yüzyıllardır süregelen bu gelenek, İtalya’nın tatlı kültürünün en zarif ve etkileyici örneklerinden biri. Kutlamalarda buluşalım diye size bu hafta hem bu özel tatlının tarihini anlatacağım hem de tarifini vereceğim.
#Danilo ZannaGeçen hafta sonu Maça Kızı sıra dışı bir etkinliğe imza attı. Projenin ardında Türkiye’nin turizm elçisi, Maça Kızı ile Bodrum’u dünya sahnesine taşıyan Sahir Erozan ve ülkemizin gurur kaynağı, en önemlisi de bugüne dek tanıdığım en mütevazı şef olan Aret Sahakyan vardı.
#Müge AkgünBayramiç beyazı, sadece Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde yetişen bir tür nektarin. Erik büyüklüğünde, içi beyaz ve sarı-yeşil kabuğu pürüzsüz. Aroması da kayısı, şeftali, erik karışımını hatırlatıyor; yani benzersiz. Başka bir yerde ekilip hasat edildiğinde beyazlığı da tadı da aynı olmuyor. Bunun sebebi de Kaz Dağları’nın oksijeni ve bitki örtüsü... Endemik bir genotip olduğu Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili ile de belgelendi. Zamanı geçmeden bu aromatik meyveyi sofranıza şef Nur Aktı Yıldırım’ın tarifleriyle taşıyın.
#Bayramiç Beyazları29 Ağustos dün akşam MasterChef ana kadroya kim girdi? sorusu kıran kırana mücadele sonrası yanıt buldu. Dokunulmazlık oyunları sonrası yedeklerden ana kadro seçimlerine devam eden MasterChef Türkiye'nin dün geceki son bölümünde, 11 yarışmacı ana kadroya seçilebilmek için iki aşamalı etapta karşı karşıya geldi. Danilo, Somer ve Mehmet Şef'in şeftali ana ürün ile yaratıcı tabak istediği ilk turda başarılı olan isimler ikinci etaba yükselirken; Enes ve Erim'in kural ihlali yaptığı öğrenildi. Gecenin final etabında ise hazırlanan yemek 'yuvalama' oldu. Peki, MasterChef’te kim kazandı, yedeklerden kadroya kim çıktı? İşte, dün gece (29 Ağustos) MasterChef yedeklerden kadroya giren isim ve kazanan yarışmacı.
#Masterchef Kim KazandıSonbahar bereketi dört bir yanımızı sardı bile. Yaz güneşinin tatlandırdığı sebze ve meyveleri soğuk günlerde de kullanabilmek için en klasik yöntem konserve yapmak. Domates sosunu halen denemeyen kaldıysa onlar için küçük bir hatırlatmam var. Kendini aşanlaraysa acı biber hatta şeftali kavanozlamak için tarifler hazırladım.
#SebzeŞİDDETSİZ Toplum Derneği Başkanı Rıza Sümer, kadın, erkek, tüm çiftçilere, ürünlerini dökmemelerini, toprakla uzun yıllarda oluşturdukları bağı koparmamalarını, umutlarını diri tutarak üretimi kararlılıkla sürdürmelerini, rakip anlayışı içinde olmamalarını, birbirlerine dayanmalarını, kooperatif veya eşit sermayeli şirketlerde birleşerek tüketici ile doğrudan bağ kurmalarını önerdi.
#Rıza Sümerİstanbul’un en iyi ve en eski kasaplarından olan Elmaslar Kasabı, Eminönü’ndeydi. Gastronomi kültürümüzün önemli bir değeri kapanmış. Başka yerde olsa isyan çıkar ama bizde kimse sesini çıkarmıyor. Adana Ocakbaşı Suadiye’deki yeni şubesinde de lezzetten ödün vermiyor, BeBe İçli Köfte ve Sinem Dondurma ise çok iyi...
#Vedat MİLORŞeftali kebabı tarifi, Kıbrıs'a özgü bir yemek. Bu nefis lezzet, gömlek adı verilen yağlı iç zarın kıymalı harçla doldurulmasıyla hazırlanıyor. Yanında da tercihe göre ızgaralanmış sebzeler eşliğinde servis edilir. Peki Şeftali kebabı nasıl yapılır, malzemeleri neler?
#Masterchef Şeftali KebabıMetro Türkiye açık denizlerde yetiştirdiği levrek ve çipuralarla hem lezzetli balıklar üretiyor hem de denizlerimizi koruyor. Diyetisyen Berrin Yiğit levrek ve çipuranın faydalarını anlattı ve kolayca uygulanabilecek tarifler verdi. ‘Evinin Şefi’ Gülay Barbaros Altan ise balık pişirmenin püf noktalarını paylaştı.
#LevrekKarpuzun serinletici etkisi, şeftalinin yumuşak dokusu, kirazın tatlı-ekşi dengesi ve üzümün ferahlatıcı tadı… Güneşin sımsıcak enerjisiyle birlikte sofralarımıza renk katan taptaze meyvelerin mevsimindeyiz. Yaz meyvelerinin faydalarını maksimum düzeyde alabilmek için ne miktarda ve nasıl yemeniz gerektiğini serinletici tariflerle yazdım.
#Meyveİstanbul’da termometreler 38-39 dereceyi gördü ama hissedilen en az 50 derece. Afrika ve Basra Körfezinden gelen sıcak hava dalgası nemle birleşince özellikle ülkenin Batı kesimlerinde neredeyse nefes alınmıyor. Gölgesinde serinleyecek ağacın pek fazla olmadığı, binaların “Çin seddi” gibi denizin önünü kapattığı İstanbul başta birçok büyükşehirde durum aynı: “Kavruluyoruz.” Ve dahası sıcak havanın sadece bedenle değil psikiyatrik duygu durumla da ilişkisi var. Ben değil Prof. Dr. Arif Verimli söylüyor: Bu aralar daha agresif, daha mutsuz, daha telaşlı ve tedirgin iseniz, kalbiniz normal ritminden hızlıysa aman dikkat! Tehlike altındasınız. İklim Bilimci, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun da yıllardır dillendirdiği ama sesini duyuramadığı bir konunun da altını çiziyor Prof. Dr. Verimli: “Sıcak hava da soğuk hava gibi afet sayılsın.”
#İstanbulSevilerek tüketilen, soğuk ve sıcak günlerde içi ısıtan, çok pratik Hazırladık. Pestil, bildiğiniz gibi meyvelerin ezilme ve kaynatma aşamalarından sonra elde edilen özlerinden yapılan bir yiyecek. Aslında tam olarak nedir biliyor musunuz? Geleneksel atıştırmalık. Bu atıştırmalıkları da lezzetine doyulmaz bir tatlıya çeviren pestil Yemesi eğlenceli, tadı enfes ve besin değeri yüksek bir atıştırmalık bulmakta zorlanıyorsanız, henüz pestil ile tanışmamışsınız demektir. Farklı meyvelerle hazırlanabilen pestiller, Anadolu’nun birçok yöresinde halen yoğun olarak yapılmaktadır. Meyvelerin lezzetini ve besleyici özelliklerini taşıyan pestillerin kâğıt gibi ince yapısı, yemek alışkanlıklarınıza yenilik katacaktır. Peki, evde pestil nasıl yapılır, nasıl kurutulur? İşte ev yapımı erik pestili, karpuz pestili ve daha pek çok pestil tarifi...
#Pestilİtalya’da beni en çok mutlu eden yemekleri ‘osteria’ ya da ‘trattoria’ denen lokantalarda tattım. Eğer turistik olmayan yerlere gider ve seçiminizi de iyi yaparsanız olağanüstü lezzetli ve yöresel yemekler bulabilirsiniz. Gene fazla turistin olmadığı yerleri keşfederseniz gerçek İtalyan misafirperverliğini de görürsünüz.
#Vedat Milor