Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin 5’incisini düzenlediği GastroANTEP Festivali dün başladı. Festivalde konserlerden sergilere, Türkiye’nin yıldız şeflerinin katıldığı söyleşilerden dünyadan Michelin yıldızlı şeflerin workshoplarına onlarca ayrı etkinlik yapılacak.
#Gastroantep4 bin civarında patates çeşidine, ömrümüzde görmediğimiz kök bitkilere, Amazonlar’dan gelen envai çeşit lezzete sahip Peru mutfağı... Şef Gaston Acurio’nun Paris’te aldığı eğitim sonrası ülkesine dönüp bir Fransız lokantası açması ve kendi yemeklerini menüye eklemesine dek neredeyse bir sır olarak kalmış... Oysa bu yıl Dünyanın En İyi 50 Restoranı listesinde başkent Lima’dan 4 restoran var. O restoranlardan ikisini, Kjolle ve Mayta’yı ziyaret ettim...
#PeruTürk mutfağından herhangi bir lezzeti referans alıp onu özellikle Uzakdoğu mutfak teknikleriyle uygulaması, yepyeni bir şey yaratırken enteresan şekilde lezzetin gerçek özünü de size hissettirmesi şef Fatih Tutak’ın en önemli özelliklerinden. Menüdeki kebap dumpling bunu en iyi ifade eden lezzetlerin başında geliyor bence…
#Ebru ERKEAdını Roma mitolojisinde bereket, özgürlük, doğal hayat, ormanlar ve kaynaklar tanrıçası Feronia’dan alan Güzelçamlı’daki Feronya Restaurant, yörenin doğal ürünlerinden şef ustalığıyla hazırlanan yemekleri, olağanüstü panoramik doğa manzarası eşliğinde adeta bir bolluk festivaline dönüştürüyor.
#1İnanılmaz güzellikteki Pemba Adası’nda günbatımında akşam yemeği, gastronomi sahnesi kadar gece hayatı da renkli olan Tulum, Atlas Okyanusu’na tepeden bakan restoranlar veya Versailles Şatosu’ndan ilham alan bir mekân… Seyahatlerimde deneyimlediğim en romantik rotalardan bir liste hazırladım. Öyle yerler ve yemekler var ki tek başınıza olsanız bile romantizmi sonuna kadar yaşayabiliyor, müthiş anılar ve hikâyeler biriktirebiliyorsunuz.
#GastronomiPortekizli kaşif Macellan'ın İspanya adına çıktığı seferde Dünya'nın etrafını dönüp yeniden başladığı noktaya varmasıyla hem tarih hem de coğrafya kitapları değişti. Sefer boyunca çok kan döküldü, tüyler ürperten çok şey yaşandı. Biz de denizcilerin İspanya'ya dönüşünün 500'üncü yıldönümünde 3 yıl süren o yolculuğun perde arkasına baktık
#Ferdinand MacellanAltta bisküvili, kıtır bir katman... Arasında taze peynirli, yumuşacık bir harç... Üzerinde de damak zevkinize göre meyveli veya çikolatalı bir sos... Son yıllarda bisküvi tabansız ve sossuz hazırlanan San Sebastian usulü de çok revaçta. Tatlı ve tuzlunun harmanlandığı, hafif ama bir o kadar lezzetli cheesecake’lerin en iyileri nerede yenir, jürimize sorduk.
#CheesecakeEvde oturmanın değil, güzel havanın tadını çıkarmanın tam zamanı. Masmavi gökyüzünün altında yemyeşil çimlere uzanıp yeni çıkan şarkıları dinleyebilir, favori yazarımızın son kitabını okuyabiliriz. Yıldızların altında konser izlemek... Ya da püfür püfür esen bir kafede yenen yemeğin ardından sinemaya, sergiye, tiyatroya gitmek... Bol arkadaşlı grupla festivallere koşmak... Bizi bu yaz çok güzel filmler, oyunlar, albümler, sergiler, festivaller, konserler bekliyor. Alanında uzman gazeteciler etkinliklere baktı, uzun listelerinden seçtiklerini bizimle paylaştı.
#ElvisTermal sularda vakit geçirmek acıktırır, iştah açar. Ben de belli başlı termal kentlerimizin en iyi yemek adreslerini vereceğim bu hafta size. Tatlısından kebabına, şık restoranlarından esnaf lokantalarına… Gitmişken uğramadan dönülmeyecek lezzet adreslerini not edin.
#HürriyetYurtdışı seyahatlerimde aklıma kazınan yemeklerle hayali bir menü hazırlamak zor çünkü çok fazla seçenek var. Yunanistan’ın Leros Adası’nda yediğim tarama, Kuzey İspanya’da tattığım deniz kereviti, Fransa’da denediğim ve tarihe geçmeye layık olduğunu düşündüğüm yaban etleri ve kaz ciğeri böreği bunlardan sadece birkaçı...
#YemekPandemi her alanda olduğu gibi yeme-içme alışkanlarını ve ‘gurme seyahat’ seçeneklerini de değiştirdi. Kişiye özel şef, yurtiçinde yeni lezzet adreslerinin öne çıkması, ekoturizmle tek ürünün peşinde yolculuk, çevreye saygılı gastronomik keşiflerin artması önümüzdeki yılın trendleri. Ama hepsi bu kadar değil.
#HürriyetGenç şef Kemal Can Yurttaş, kısa süre önce başına geçtiği Aila İstanbul’un menüsünde cesur değişimlere başlamış bile… Fırın kelle ve beyin püresiyle İzmir söğüş, sarımsakla tavada pişirilmiş uskumru, Konya Koçbaşı nohutla hazırlanan bozkır tahinli humus ve ağır ateşte yavaşça karamelize ederek pişirilmiş kuzu badem uykuluk menünün öne çıkan yaratıcı lezzetlerinden birkaçı…
#Kemal Can YurttaşYemeklerin lezzeti kadar yaşanan tadım deneyiminin bütününe de odaklanan günümüz gastronomisi ‘Yemek sanat mıdır, değil midir’ tartışmasını gündeme getiriyor. Yemek blog’u Gastromondiale’in editörü Besim Hatinoğlu’nun bu konuda kaleme aldığı kapsamlı makale, geçen pazar gerçekleşen Gastromasa konferansının ana teması ‘tasarım’la üst üste denk gelince, konuyu bilenlere danıştık…
#YemekBorusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, onursal şef Gürer Aykal yönetiminde 4 Kasım’da Zorlu PSM’de gerçekleştireceği ‘Büyük Resme Bakmak’ başlıklı konserde 2016’da Uluslararası Klasik Müzik Ödülleri (ICMA) tarafından ‘yılın genç müzisyeni’ seçilen viyolonselci Pablo Ferrandez’e eşlik edecek. Ferrandez, Stradivari’nin günümüze kalabilmiş 63 çellosundan biri olan 1696 yapımı çelloyla sahneye çıkacak.
#Pablo FerrandezNitelikli şefler yetiştirmek amacıyla 30 öğrenci kontenjanıyla eğitime başlayacak olan HKÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünün lansman programı gerçekleştirildi. Programın açılış konuşmasını yapan HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, gastronomi alanında altyapı ve insan kaynağını güçlendirmeyi amaçladıklarını belirtti.
#İstanbul