Sedef Batı haberleri sayfasında Sedef Batı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 217 Sedef Batı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Hepimiz saygılı ve iyi huylu çocuklar yetiştirmek adına elimizden geleni yapar; nerede nasıl davranması gerektiğini bilen ve çevresindeki insanlara saygılı çocuklar yetiştirmek için çabalarız. Ama onların aynı zamanda özgür ve kendine güvenen bireyler olmasını da isteriz. İşte bu noktada sorunlarımız başlar.
#Sedef BatıHürriyet yazarı Ömür Kurt, oyuncu ve yazar Tuba Ünsal, balet ve eğitmen Tan Sağtürk, çocuk kitabı yazarları Göktuğ Canbaba ve Koray Avcı Çakman, Hürriyet Aile yazarı Sedef Batı, oyuncu Emre Turanlı ve TV programcısı Aynur Tartan'dan oluşan büyük jüri sizin için Türkiye'deki en iyi 10 oyuncakçıyı seçti.
#Oyuncak16 Şubat’ta hurriyet.com.tr’de çok çarpıcı bir yazı yayımlandı. Arkadaşımız Sedef Batı, “Deprem çantası ayağınıza takılan bir prangadır” başlıklı bu yazısında Acil Tıp Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Ferudun Çelikmen ile konuşmuştu. Kendisi de daha önce AKUT bünyesinde hem yurtiçi hem yurtdışında arama-kurtarma faaliyetlerine katılmış olan Çelikmen’in ezber bozan açıklamaları var. Deprem haberleri arasında kaynayıp gitmiş olabilir diye üzerine tartışılması gereken bu görüşleri dikkatinize sunmak isterim. Konunun uzmanları bunları izahlı bir şekilde tartışsa da tam doğrusu nedir, öğrenebilsek.
#Deprem11 yaşındayken Tip 1 diyabet teşhisi konulan Libby Lashansky’e doktorlar 15 yaşına kadar yaşayabileceğini söyledi. Lashansky ise ona çok genç yaşta öleceğini söyleyen doktorlardan daha uzun yaşadı. Doktor oldu, çoluk çocuğa karıştı, torunları oldu. Şimdi 92 yaşında ve sırrını tüm dünyayla paylaşıyor...
#SağlıkDünya şaşkın! Aşılar üretime bile geçmeden yüz milyonlarca doz sipariş veren Avrupa Birliği ülkeleri, aşılamada çok kötü bir sınav veriyor. AB'de aşılama meselesini masaya yatırdık, 15 ülkeyi tek tek analiz ettik ve oralarda yaşayanlarla konuştuk...
#Avrupa BirliğiTürkiye'nin kademeli normalleşme sürecindeki karnesi kırık... 58 il çok yüksek riskli 'kırmızı' kategoriye dönerken, düşük riskli 'mavi' tek ilk Şırnak oldu. İlk risk haritasında Batı'daki tek 'mavi' kent olan ve örnek olarak gösterilen Uşak'ta da renk orta riskli 'sarı' kategoriye gerilemiş durumda...
#Koronavirüs"Haftalardır Samsun’da vaka sayıları bir türlü düşmek bilmiyor. Normalleşmeye en uzak şehrin vatandaşları şehrin haritadaki rengine aldırmadan hayatlarını çoktan normalleştirmiş gibi görünüyor..." Samsun'da yaşayan hurriyet.com.tr koordinatörlerinden Sedef Batı kendi izlenimlerini kaleme aldı
#SamsunMükemmel evlilik diye bir şey var mı? Birbirimize uyumlu olduğumuzu nasıl anlayacağız? Evliliklerde rol karmaşası yaşamak normal mi? Neden aldatıyoruz? İlişki ve Evlilik Danışmanı Yeşim Varol ile evlilikler üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
#Mulu Evlilik“Dört ayakla dünyaya gelen ve parazitik ikizinden ayrılmak için ameliyat olacak”. “Malezyalı gencin karnından ikiz parazit kardeşi çıkarıldı!” “Karnına yapışık bir kafayla doğdu!” “Filipinler'de yaşayan 14 yaşındaki Veronica Cominguez’in vücudundaki iki fazladan kol ve yarım oluşmuş parmakları ameliyatla alınacak.” Bu başlıkları hatırlayanlarınız vardır eminim. Nadir görülen bir hastalık olan Parazitik ikiz sendromu ile ilgili merak ettiklerimizi Doç. Dr. Nermin Köşüş’e soruyoruz.
#Parazitik İkiz SendromuBugün Pelin Akil ve Anıl Altan çiftinin evlerine konuk oluyoruz. Eminim sizler de benim kadar bu güzel çiftin ve sevimli bebeklerinin ev yaşantılarını merak ediyorsunuz. Hamilelik döneminden ikizlerin doğumuna, karantina sürecini nasıl geçirdiklerinden yeni reklam filmlerine kadar pek çok konuda çok keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.<br><br>Röportaj: Sedef Batı
#Pelin AkilBebek sahibi olamayan çiftlerin başvurduğu alternatif yöntemlerden birisi de taşıyıcı anneliktir. Ülkemizde yasak olan taşıyıcı annelik uygulaması yurt dışında birçok ülkede gerçekleştirilebilmektedir. Bazı yasal zorunlulukları da içeren taşıyıcı anne uygulaması, laboratuvar ortamında uygulanmaktadır.Taşıyıcı annelik iki türlü gerçekleştirilebilir. Bunlardan birincisi taşıyıcı annenin yumurtalıklarının kullanılarak gerçekleştirilen yöntemdir. İkinci yöntemde ise erkekten alınan sperm ve kadından alınan yumurtalık ‘taşıyıcı’ kabul edilen kadının vücuduna yerleştirilir ve bu embriyonun gelişip büyümesi taşıyıcı annenin vücudunda gerçekleşir. Doğumdan sonra da bebek bu aileye teslim edilir. Peki, taşıyıcı annelik nasıl oluyor ve kapsamı nedir? İşte, taşıyıcı anne uygulaması hakkında merak edilenler…
#Taşıyıcı AnneDünyanın en büyük ve en saygın araştırma enstitüsü MIT'in geçtiğimiz yıllarda yayınlanan raporuna göre 2025 yılında çocukların yarısının otizmli olacağı açıklandı. Yani bu her iki çocuktan biri otizmli olacak demek! Gerçekten tablo bu kadar ürkütücü mü? Otizm salgını ile mi karşı karşıyayız? Aklımıza takılan tüm soruları değerli uzmanımız Psikolojik Danışman ve Özel Eğitim Uzmanı Bedi Aydın'a yönelttik.
#OtizmBirkaç haftadır haber kanallarında ve sosyal medyada adından sıkça söz ettirmeye başladı Nurtaç Hoca. Nurtaç Kozak, Samsun’da özel bir lisede çalışıyor ve öğrencilerine geometriyi sevdirmek için kendine has tarzı ile akılda kalması zor olan formülleri bile öğrenciler için kolay hale getiriyor. İlginç tarzıyla dikkatleri üzerine çeken ve sosyal medyada 40 bine yakın takipçisi bulunan Nurtaç Hoca, çektiği videolarla binlerce öğrencinin Geometri dersini sevmesine vesile oluyor. Gelin, Nurtaç Hoca'yı biraz daha yakından tanıyalım.
#Matematikİspanya'da yapılan araştırmalar sonucunda zamanla kaybolan mürekkeplerin kullanıldığı alışveriş fişlerinin, BPA (bisfenolA) içeren termal kağıtla yapıldığı ve yüzde 90 oranında kansere neden olan kimyasal bulunduğunu ortaya atıldı. Basında yer alan haberlerden duyduğumuz kadarıyla alışveriş fişlerinde, yiyecek ve içecek korunmasında kullanılan plastik kaplarda bulunabilen Bisferon A (BPA) maddesinin kadınlarda yumurta erkeklerde sperm sayısını azaltığını öğrendik. Bilim insanları alışveriş fişlerinde bulunan tehlikeye karşı halkı uyarıyorlar. Peki, Bisfenol-A başka hangi ürünlerde var? Anneden bebeğe geçer mi? Başka hangi sağlık problemlerine neden olur? Kadın Hastalıkları,Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Süleyman Tosun ile Üroloji ve Androloji Uzmanı Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu'na bu konu hakkında aklımıza takılan soruları yönelttik.
#Alışveriş FişiHayatımızda her şeyin değişebileceğinin farkındayız ama nedense cinselliğin hep aynı şekilde, aynı istekte, aynı histe yaşanacağını varsayıyoruz. Bu algı ve varsayım da partnerlerin arasında oluşabilecek cinsel sorunların çözümlenmesini güçleştirir.
#Cinsel UyumHer yıl 1 Aralık Dünya AIDS günü olarak kutlanıyor. Peki, AIDS konusunda ne kadar bilgi sahibiyiz? HIV ile AIDS arasındaki fark nedir? HIV virüsü nedir? HIV belirtileri nelerdir? HIV nasıl bulaşır? HIV tedavisine başladığında bir kişinin hayatı nasıl etkileniyor? HIV pozitif ya da AIDS olmak cinsel hayatı nasıl etkiliyor? Tüm sorularımızın yanıtını konusunda uzman isimlerden alıyoruz.
#Hiv PozitifKızlar bebeklerle,çay-kahve takımları ile evcilik oynar, erkekler arabayla, topla tabancayla... Erkek çocuk eline bebek alınca, kız çocuklar arabalara merak salınca aileleri genelde bir korku sarıyor. "Nesi var bu çocuğun, niye hemcinslerinin oynadığı oyuncaklarla oynamıyor. Acaba bir sorun mu var, endişelenmeli miyim?"
#Oyuncak SeçimiDünyanın en büyük ve en saygın araştırma enstitüsü MIT'in geçtiğimiz yıllarda yayınlanan raporuna göre 2025 yılında çocukların yarısının otizmli olacağı açıklandı. Yani bu her iki çocuktan biri otizmli olacak demek! Gerçekten tablo bu kadar ürkütücü mü? Otizm salgını ile mi karşı karşıyayız? Aklımıza takılan tüm soruları değerli uzmanımız Psikolojik Danışman ve Özel Eğitim Uzmanı Bedi Aydın'a yönelttik.
#MIT RaporuVelayet Türk Medeni Kanunu'nda düzenlenmiş olup bu hususta en önemli etken çocuğun üstün yararıdır. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesine göre, taraf devlet kendi kanunlarını uygularken, çocuğun üstün yararını gözetmelidir. Bu sebeple velayet konusu ülkemiz hukukunda dikkatlice ele alınmıştır. Uygulamada ise en çok yaşanan sorunlar çocuğun psikolojisinin bozulmaması için alınması gereken tedbirlerin eksik alınmasıdır.
#VelayetEvlilikte hem aileler hem de bireyler evlenir. Yani, ailevi kültürün, görgünün denk olması son derece önemlidir. Sağlıklı bir yetişkin için geniş ailesi de son derece önem taşır. Tarafların karşılıklı olarak geniş ailenin değer yargılarına uyum sağlamaları önemlidir. Eğer bu konuda ailelerin kültürleri denk değilse, arada ciddi uyum sorunları yaşanabilir. Bakalım Prof. Dr. M. Kerem Doksat, mordern görücü usulü evlikler hakkında ne düşünüyor.
#Modern Görücü UsulüFolik asit, B9 vitamininin sentetik bir şeklidir. Çocuktan yetişkine hamileden yaşlıya kadar her yaştan insan için gerekli olan vitaminlerin başında gelir. Folat ve folik asit, B9 vitamininin farklı iki formudur. Folat besinlerde B9 vitamini doğal olarak bulunur. Folik asit ise sentetik olarak üretilen türevidir.
#Folik AsitEvliliklerde ailelerin gücünü ve desteğini inkâr edemeyiz. Bazen aileler bir evliliğin bitmesine yol açabilirler bazen de sorunlu bir evliliğin yeniden toparlanmasına yardım edebilirler. Buradaki kural evliliklerde aile büyüklerinin gençlere zaman tanıması, aralarındaki ilişkiye karışmaması, taraflar için yorumlar yapmaması gibi temel bazı tutumları olmalı.
#Mutlu Aileleri 101 Sırrı