Paylaş
Valide Sultan (Ayşe Hafsa), Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi ve Valide Sultan olarak tanınıyor.
Ayşe Hafsa Sultan, Kanuni Sultan Süleyman 1520 yılında tahta çıkınca Valide Sultan oldu. Bu sıfat ile anılmış ilk padişah annesidir. 14 yıl Valide Sultan olarak kaldı.
Osmanlı imparatorluğunun en şanlı padişahlarından olan kanuni Sultan Süleyman’ın annesi ile ilişkileri tam da Osmanlı dönemine yaraşır şekilde. Her şeyi bilen, izleyen, gözleyen biri Valide Sultan. Saray içi ilişkileri, oğluna ne zaman ziyafet kurulacağını Valide ayarlıyor. Sultan’ın ise keyfi yerinde. Savaşmadığı zamanlarda cariyelerden beğendiğine mendil atıyor. Mendili alan Cariye bir gece sonra Sultan’la halvet oluyor.
Dizi de cariyelerle Valide Sultan arasındaki ilişkiler güzel anlatılmış. Şöyle ki; ilişki yok. Valide Sultan cariyelerle (torununu doğuran hariç) muhatap olmuyor. Aracı kadınlar vasıtasıyla ne olup bittiğini öğreniyor.
Valide Sultan müessesesi ve hissettirdiklerine dair sorularımızı kendi ekibimize sorduk. Farklı isimlerden çok farklı cevaplar geldi. Bakalım kim ne demiş?
Henüz Anne Olmayan Muhteşem Annelerimiz...
Otoriter ve yöneten anne anne fikri tüyleri diken diken eder gibi geliyor. Kendi ekibimize soruları yönelttiğimizde ise her kafadan –her zamanki gibi- başka ses çıkıyor.
• Baskıcı, yönetici, her şeye karışan, her şeyi bilen ve herkesi yöneten validelik konsepti hakkında ne düşünüyorsun? Sana nasıl geliyor valide Sultan konsepti?
• Bir senaryo veriyoruz: Sana çok karışan, yöneten, müdahale eden bir validen oldu. Tepkin ne olur?
• Osmanlı zamanında yaşasaydınız nasıl bir Valide Sultan olurdun?
SEDEF BATI
• Soruyu okurken bile fenalık geldi bana açıkçası. Çocuklarının hayatına bu kadar müdahale etmemeli hiçbir anne diye düşünüyorum.. Her şeyi bilen ya da bildiğini zanneden, beni yönetmeye ya da kararlarımı etkilemeye çalışan, kendi dediğinin dışına çıkıldığında deliren anne delirtir beni vallahi. Bana çok fena geliyor bu valide sultan konsepti. İyi ki o dönemlerde yaşamamışım. Yaşasaydım zaten bu yaşımı göremezdim eminim, Valide Sultan tez zamanda haddimi bildirirdi herhalde…
• Ayy senaryo icabı çekilir canım, yeter ki gerçek hayat senaryolarımızın içinde olmasın müdahaleci Valide Sultanlar.
• Hımmm, bakın o konuda zorluk çekmem işte… Zamanın şartların uygun davranmak gerekir di mi ama?
PINAR ESLEK
• Şu an yaşadığım dönemde kulağıma pek hoş gelmiyor bu kadın tipi, daha doğrusu kayınvalide tipi ama Osmanlı kadını dediğimiz kadın böyle bir kadın işte. Koskoca bir imparatorluğu yönetecek kişileri doğurmak, büyütmek, o güne kadar gelen gelenekleri, kuralları uygulamak büyük sorumluluk. Valide Sultan tam olması gerektiği gibi...
• Valide Sultan’a saygısızlık yapmak mümkün değil. Dönemin koşullarını göz önüne alarak söyleyebilirim ki "validem validem" diye peşinden gezerdim (şaka yapıyorum). Sonuçta amacım bir sonraki Valide Sultan olmak değil mi? Oyunu kurallarına göre oynamak şart (çok iddialı gördüm kendimi).
• Gelen gideni aratır Ata sözünü tam anlamıyla ifade eden bir Valide Sultan olurdum. Ayşe Hafsa Sultan’ı mumla arardı benim dönemimdekiler. Şaka bir yana Valide olsam hakkını verirdim. Otoritenin çok önemli bir denge unsuru olduğunu düşünüyorum. Hele ki bir İmparatorlukta! Her an tüm dengelerin değişebildiği kaygan zeminlerde otoritenin önemi tartışılmaz.
ÜLKER REYHAN
• Validelik konsepti hakkında gayet netim. Valide Sultan ben olsaydım bu yönetim şekli gayet şık olurdu hoşuma giderdi! Fakat ben sarayda herhangi biri olsaydım, işte o zaman kesinlikle “Hayır o ne biçim yönetim şekli canım Allah Allah yaaa” derdim…
• Hayatımın benim kontrolümün dışına çıkmasından hiç hoşlanmam. Dolayısıyla öyle bir validem olsaydı ona yeni bir saray yaptırıp orada yaşamasını sağlardım!
• O kadar çok isterdim ki Osmanlı İmparatorluğu döneminde sarayda yaşamayı. Valide Sultan olsaydım bütün gün yatar yuvarlanırdım. Akşamları o dönem olan biten her şeyi anlatan bir günlük tutardım ki yıllar sonra insanlar gerçekten o dönemi bire bir öğrensin.
Paylaş