Paylaş
Çocuğunuza ilk günden itibaren verdiğiniz sevgi, onun yetişkin bir birey olduğunda sorunlarla daha iyi başa çıkmasına yardımcı oluyor, onu stresten hatta hastalıklardan bile koruyor.
Söylenenlerin aksine ilgi ve sevgi bebekleri şımartmaz. Bebeklerin özellikle anneler ile bağ kurmaya ihtiyaçları vardır. Bebeğinizin doğumundan itibaren ona sevginizi göstermekten, öpmek ve kucaklamaktan asla endişe duymayın. Böyle yaparak bebeğinizin ilerideki yaşantısından insalarla iletişimine katkıda bulunmuş olacaksınız.
Örnek Araştırma
Amerika’nın Rhode Island Eyaleti’nde araştırmacılar yaklaşık 500 anne ve 8 aylık bebeklerinin katıldığı geniş kapsamlı bir araştırma ile anne ve bebekleri arasındaki duygusal bağı incelediler.
Psikologlar annelerin bebeklerine davranışlarını inceleyip değerlendirdiler ve çocuklarının duygusal ihtiyaçlarına nasıl tepki verdiklerini gözlemlediler. Araştırma sonucunda her 10 anne-bebekten yaklaşık birinde annenin bebeğine gösterdiği ilgi ve şefkati "az", yaklaşık yüzde 85'inde "normal", yüzde 6'sında ise "fazla" buldular.
Bu araştırmaya bebekken katılan kişiler 30 yaşında tekrar teste tabi tutuldu. Bebekken annesinden yeterli şefkati ve ilgiyi gören kişilerin stres, kaygı ve saldırganlık düzeyinin diğerlerine oranla daha düşük olduğu belirlendi.
Ayrıca bu kişilerin hayatla mücadele edebilme yeteneklerinin ve zorlukara karşı direnebilme güçlerinin yeterli ilgiyi görmemiş bireylere göre daha fazla olduğu saptanmıştır.
Bilim adamları, bebeğin hayattaki ilk anlarını temel alarak yaptıkları bu araştırmada erken çocukluk döneminin yetişkinlik dönemine etkilerine dikkat çekiyor ve bebeklik anılarının ilerideki yaşantılarından onları hayata karşı daha dirençli ya da hassas hale getirebildiğini vurguluyorlar.
Peki, Ne Yapmalı?
Çocuğunuzun doğumundan itibaren ona sarılarak, öperek ve dokunarak sevginizi her fırsatta hissettirin çünkü bu onun yetişkin bir birey olduğunda hayatını olumlu yönde etkileyecek. Genel kanının aksine ilgi ve sevgi bebekleri şımartmaz. Bebeklik döneminde anne ile kurulan bağ, çocuğun gelecek yaşamında diğer insanlarla iletişimine katkıda bulunuyor ve onu hayata karşı daha dirençli kılıyor.
Hazırlayan: Sedef Batı
Paylaş