ABD'de yapılan bir araştırma, koronavirüs enfeksiyonu geçiren çocukların, diğer solunum yolu hastalıklarına yakalanan akranlarına göre Tip 2 diyabet geliştirme olasılığının yüzde 50 daha fazla olduğunu ortaya koydu. Obez çocuklarda ise bu oran yüzde 100’e kadar çıkıyor. Bu durum, Covid-19'un uzun vadeli etkileri konusundaki endişeleri artırdı. Peki koronavirüs neden çocuk ve gençlerde diyabete neden oluyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkModern çağın koşuşturmacasında pek çok kişi yorgun hatta tükenmiş hissettiği gerekçesiyle egzersiz yapmaya zaman ayıramıyor, merdiven çıkmak yerine asansör kullanıyor, eve gider gitmez yemeğin ardından ekran karşısında oturmayı tercih ediyor. Ancak yapılan çalışmalar; hareketsiz (sedanter) yaşam tarzının ömrü kısalttığını ortaya koyuyor!
#Sağlıklı YaşamUniversity of California San Francisco Parnassus Campus (UCSF - Kaliforniya Üniversitesi San Francisco Parnassus Kampüsü) ve University of California, Davis’teki (UC Davis - Kaliforniya Üniversitesi) araştırmacılar, emziren kadınların süt üretimi nedeniyle kalsiyum kaybına uğramalarına rağmen güçlü kemiklerini nasıl koruduklarına dair uzun zamandır devam eden bir gizemi çözdüler.
#Kemik ErimesiYepyeni bir araştırmada, emziren kadınlarda kemikleri güçlendiren, osteoporozu tedavi edebilen ve kırık iyileşmesini hızlandırabilen CCN3 adlı yeni bir hormon tespit edildi. Uzmanlara göre bu keşif, osteoporoz başta olmak üzere çok sayıda farklı kırıkların tedavisinde kullanılabilecek. İşte tıp dünyasında çığır açacak nitelikteki keşfin detayları…
#Kemik Erimesi‘Spor Dostu Kampüs’ tanıtımına katılan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, "Yapılan araştırmalar, üniversite öğrencilerinin yüzde 83’ünün 'sedanter yaşam tarzı' yani fiziksel aktivitenin hiç olmadığı ya da düzensiz olduğu bir yaşam tarzına sahip olduklarını ortaya koymaktadır. Bu nedenle kampüslerimizde öncelikli olarak fiziksel aktivite ve düzenli egzersize katılımı artırmak için gerekli eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapılarak, gençlerde spor yapma bilincinin artırılması ve gençler arasında egzersizin bir yaşam alışkanlığına dönüşmesini hedefliyoruz” dedi.
#Spor Dostu KampüsSon 10 yıl içerisinde tüm dünyada sperm değerlerinde ciddi bir düşüş dikkat çekmekte. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre 80’li yıllarda doğal yolla eşlerini gebe bırakabilen erkeklerin ortalama sperm sayıları 40 milyon/mL iken, şimdi bu sayı 15 milyona kadar düşmüş durumda. Şayet önlem almadan devam ederse ileriki nesillerde kısırlık vakalarında artışla karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz olacak.
#Akdeniz DiyetiÇok hareketsiz olduğunuzu düşünüyor ama günde 10 kilometre koşup 2 saat yüzecek gücü de kendinizde bulamıyorsunuz, değil mi? Hiç canınızı sıkmayın. Oturduğunuz yerde bacağınızı sallayarak bile ihtiyacı olan hareketi vücudunuza verebilirsiniz...
#EgzersizPelvik taban, bir grup bağ ve kastan meydana gelen bağ dokudan oluşan, makat, anüsü ve idrar yolunu çevreleyerek dışkı, idrar kontrolüne yardımcı olur. Pelvis içinde yer alan organlara (mesane, idrar torbası, rahim uterus, vajen, döl yolu, kalın bağırsak son kısmı, makat - rektum, anüs) destek veren bir yapıdır. Pelvik kası nedir, nerede ve nasıl güçlendirilir detayları ile derledik.
#Pelvik Kası Nedir Nerede Ve Nasıl Güçlendirilir?BAŞLADIĞINDAN durduğu ana kadar hiç yorulmadan çalışmaya devam eden kalbin, bir insanın ortalama yaşama süresi boyunca 2.5 milyar kezden fazla attığını söyleyen Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özalp Karabay, bu kadar uzun süre ve hiç durmadan çalışan organı besleyen damarlarda da bazı durumlarda tıkanmalar olabildiğini söyledi.
#1ÖZEL Gazi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erkan Alpaslan, düzenli fiziksel aktivitenin tüm nedenlere bağlı ölümlerde ve kalp-damar hastalıkları oranında azalmayla ilişkisi olduğunu kaydetti. Alpaslan, “Düzenli egzersizin faydasına rağmen yoğun egzersiz bazı kişilerde hayatı tehdit eden ritim bozukluklarını tetikleyebilir. Bu nedenle bilinçli bir şekilde yaşa ve sağlık durumuna uygun spor yapılması önem arz etmektedir. Haftada en az 2 kez 30 dakika/gün ile başlayıp haftada 5 kez 90 dakika/gün’e kadar çıkılması hedeflenmelidir ” dedi.
#İzmirBöbrek taş hastalığı oldukça yaygın izlenen bir sağlık sorunudur ve görülme sıklığı son 30 yılda dramatik bir şekilde artmaktadır. Yaşamı boyunca bir kişinin böbrek taş hastalığına yakalanma oranı 1980’li yıllarda %3 olarak bildirilirken, 90’lı yıllarda bu oran %5, günümüzde ise %10 olarak bildirilmektedir. Bu artıştan özellikle sedanter yaşam tarzı ve değişen beslenme alışkanlıkları sorumlu tutulmaktadır.
#Böbrek TaşıKONSTİPASYON yani kabızlık, barsak hareketlerinin yavaşlamasına bağlı olarak dışkılama sıklığının azalmasını ya da dışkı kıvamının sertleşmesini ifade eder. Haftada üç defadan daha az büyük tuvalet yapılması durumu kabızlık olarak tanımlanır. Neredeyse herkes hayatının bir noktasında kabız olur. Sağlıklı bir bireyde konstipasyonun en önemli nedenleri dışkılamaya yönelik güdünün azalması, diyetteki posa miktarının yetersiz kalması, yetersiz sıvı alımı, sedanter yaşam (fiziksel aktivitenin az olması), kronik laksatif kullanımıdır.
#İzmirBeyin damalarının tıkanması ya da kanamasıyla oluşan inme ve bunun sonucu ortaya çıkan felç durumu erişkin yaştaki en büyük engellilik nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Kardiyovasküler hastalıklar ve kanserden sonra üçüncü ölüm sebebi olan bu sorunu erken tanımak kişinin hayatını kurtarırken sakatlık derecesini de düşüyor. Zaman kaybında ise her dakikada iki milyon, bir saat içinde ise 120 milyon beyin hücresini kaybedebiliriz!
#Kardiyovasküler HastalıklarSon 10-15 yıldır 40 yaş altında kalın bağırsak kanseri görülme oranı arttı. Buradaki en önemli şey beslenme ve hareketsizliğe bağlı obezite. Gençlerin öz değerlerimizden olan tencere yemeklerine, aile kavramının içinde bulunduğu iyi beslenme özelliklerine dönmesi gerekiyor.
#Kalın Bağırsak KanseriObezitenin korona salgınındaki gizli tehlike olduğunu vurgulayan Genel Cerrahi Uzmanı, Obezite ve Metabolik Cerrah Doç. Dr. Fahri Yetişir, “Covid-19 salgını obeziteye zemin hazırlamakta, obezite de Covid-19 hastalığına karşı vücudun savunma sistemini zayıflatarak ağır bir Covid-19 hastalığına zemin hazırlamaktadır” dedi.
#ObeziteTüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de pandemi süreci her kademeden 20 milyona yakın öğrenciyi ve eğitim-öğretim çalışmalarını olumsuz etkiledi. Yapmış olduğumuz araştırmalarda her yaş grubunun Kovid-19 korkusu yaşadığı görüldü. Dolayısıyla gençler de Kovid-19 korkusunu yoğun bir şekilde yaşıyor. Ayrıca ülkemizin genç nüfusunun fazla olduğunu düşündüğümüzde sayıca en çok etkilenen grubun gene gençler olduğunu söyleyebiliriz. Durum böyle olunca aslında, üniversitelerin açılmasıyla eğitim biçimi ve bunların getirdiği hazırlık, ev taşıma, yurt ve maddi sorunların hepsi daha çok anlam kazanıyor. Pandeminin devam ediyor olması ise üniversite öğrencilerinin sırtındaki yükü arttırıyor. Peki bu süreçte ne yapmalı, nasıl hazırlanmalı?
#ÜniversiteHem yeni üniversiteye başlayacaklar hem de ara sınıf üniversiteliler için bu dönem önceki yıllardan farklı olacak. Üniversite öğrencileri güz dönemini uzaktan eğitimle geçirecekler. Önceki yıllarda öğrenciler bu tarihlerde ev ya da yurt arayışında olurlardı. Yeni başlayıp ailesinden ilk kez ayrılacak olanlar şehir değiştirmenin, kendi ekonomisini idare edecek olmanın sıkıntısını yaşardı. Gençler, üniversitelerin öğrenci dekanlarıyla bu gibi sorunlarını paylaşırlardı. Ancak uzaktan eğitimde sorunlar da farklılaştı.
#ÜniversiteÜlkemizde görülme sıklığı olarak kadınlarda ikinci, erkeklerde üçüncü sırada yer alan kolon kanserinin risk faktörleri arasında 50 yaşın üzerinde olmak ve yanlış beslenmek ilk sıralarda yer alıyor. Kolon kanserini erken evrede yakalamak için ise vücudun verdiği sinyalleri iyi takip etmek gerekiyor. Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Gökhan Çipe, kolon kanseri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
#Kolon KanseriBelli bir yaştan sonra pek çok kişinin karşılaştığı rahatsızlıklardan biri de kolesterol. Peki hangi besinler yüksek kolesterole neden olur? Kolesterol düşürücü besinler nelerdir? Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#KolesterolBoyun düzleşmesi ve boyun fıtığının belirtilerinin birbirine çok yakın olabildiğine dikkat çekerek 10 kişiden 7’sinin hayatının belli döneminde boyun ağrısı yaşadığını dile getiren Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kaan Yaltırık, her boyun ağrısının boyun fıtığına işaret etmediğini ve ağrının kaynağının tek başına boyun düzleşmesi olabileceğini söyledi.
#Beyin Ve Sinir Cerrahisi UzmanıKoronavirüs salgını nedeniyle uzun süre evde kalan kişilerde hareketsiz yaşamın getirdiği fiziksel rahatsızlıkların olabileceğini söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nuriye Gürer, “Evde sağlıklı kalmanın formülü haftada en az 3 gün egzersiz yapmaktan geçiyor.” dedi.
#Koronavirüs