Güncelleme Tarihi:
DÜZENLİ egzersizin herkes için çok faydalı olduğunu, ancak yoğun egzersizlerin bazı kişilerde hayatı tehdit eden ritim bozukluklarını tetikleyebildiğini ifade eden Özel Gazi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erkan Alpaslan, bu nedenle bilinçli bir şekilde yaşa ve sağlık durumuna uygun spor yapılmasının önemli olduğunu bildirdi. Alpaslan, haftada en az iki kez 30 dakika ile başlayıp haftada beş kez 90 dakikaya çıkılmasının hedeflenmesi gerektiğini söyledi.
HER EGZERSİZİ YAPABİLİRLER Mİ?
Spor ve egzersizden uzak bir yaşam olan sedanter yaşam tarzının kalp krizi ve ani ölüm riskini artırdığını belirten Alpaslan, “Aynı zamanda kalp-damar hastalığı olanlarda egzersiz ve spor, damar tıkanıklığının ilerlemesini yavaşlatmakla birlikte egzersiz kapasitesini artırarak yaşam kalitesini yükseltmektedir” dedi. Kalp damarlarından sadece birinde darlık olup başarılı bir müdahale ile damarda tam açıklık sağlanmış biri ile tüm kalp damarlarında yaygın darlıkları olup müdahale edilemeyecek durumda olan ve yoğun egzersiz ile göğüs ağrısı ve nefes darlığı yaşayan birinin aynı egzersiz programını uygulayamayacağını ve uygulamaması gerektiğini kaydeden Alpaslan, “Çünkü birinci örnekteki bireyin yapabileceği maksimum egzersiz, ikinci örnekteki bireyin hayatını riske atabilir. Tam da bu durumda kimin hangi egzersizi yapabileceği konusu önem kazanmaktadır. Hangi egzersizin hangi hasta için ne denli faydalı ya da riskli olduğunu egzersiz testi ve veya EKG holter gibi fonksiyonel bazı testlerle değerlendirerek karar verebiliriz” diye konuştu.
KALP KRİZİNİN ARDINDAN SPOR
Kalp krizi sonrası krize neden olan kalp damarı ve varsa kritik darlığa neden olan diğer kalp damarları da başarıyla açılmış (tam revaskülarizasyon) olan kişilerin 8-12 hafta sonra hafif kondisyonlu egzersizlerle spora başlayabileceklerini dile getiren Alpaslan, kriz sonrası kalbinde ileri düzeyde hasarlanma ya da ciddi ritm bozukluğu olan bireylerde bilinçsiz egzersiz programlarının hayati risk oluşturabileceği uyarısında bulundu. Alpaslan, bu nedenle kalp krizi sonrası hekimden onay almadan egzersiz programı oluşturulmaması gerektiğini de vurguladı.