Sivas’ın Hafik ilçesinde 19’uncu yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve bir zamanlar Ermeniler tarafından kullanılan bir diğer ismi Surp Garabet olan Tarihi Tuzhisar Kilisesi, sahibi Hatice Akay (43) tarafından emlak danışmanına verilerek 16 milyon TL bedelle satışa çıkarıldı. Emlak danışmanı Vahap Yıldız, “Tapusu var ve satılmasında hiçbir engel gözükmüyor. Kilise 1’inci derecede sit alanı ve koruma altındadır. Bugün itibarıyla satışa çıkardık ve 16 milyon TL istiyoruz” dedi.
#KiliseMudanya İlçesi'ne bağlı Tirilye Mahallesi'nde tarihi Aziz Yuhanna (Saint John) kilisesi 1 milyon dolara satışa çıkarıldı. 1923 yılında Yunanistan ile Türkiye arasında yapılan Nüfus Mübadelesi sonucu özel mülkiyete alınan ve Mudanya Belediyesi'nin imar planlarında 'bahçeli ev' olarak geçen kiliseye bürokrasi engelinden dolayı dokunulamayınca sahibi satılığa çıkardı.
#Tirilye- Kayseri'nin Melikgazi ilçesindeki tarihi Rum kilisesi, sahibi tarafından 2 bin metrekare arsasıyla 450 bin avroya satışa çıkarıldı - Kilisenin sahibi Sicimoğlu: "Önemli bir kültür varlığı olan kilise restore edilebilir. Buranın daha fazla tahrip olmadan değerlendirebilecek kişilerin eline geçmesini istiyoruz"
Bursa'nın Mudanya İlçesi'ne bağlı Kumyaka Köyü'nde bulunan dünyanın en eski üçüncü Ortodoks kilisesi, sahibinden 400 bin TL'ye satışa çıkartıldı. 10 yıldır satılmayı beklenen kiliseye köylüler talip oldu. Köy Muhtarı Ramiz Batmaz, köy tüzel kişiliği adına kiliseyi satın almak istediklerini belirterek, "Tarihi kiliseyi restore ederek, turizme açmak istiyoruz. 400 bin çok pahalı 200 bin olursa alırız " dedi.Mudanya İlçesi'ne bağlı bin 200 nüfuslu Kumyaka Köyü, Hıristiyanlık alemi için büyük önem taşıyan bir tarihi esere ev sahipliği yapıyor. Bizans İmparatoru IV. Konstantinos Porphyrogenetos döneminde 780-797 yılları arasında yapılan kilise, dünyanın en eski üçüncü Ortodoks kilisesi olarak, yabancı turistlerin akınına uğruyor. Baş Melek Kilisesi ve Taksiyarhon Kilisesi olarak da bilinen kiliseyi 10 yıl önce satın alan İstanbullu iş adamı Mete Yalçın, tarihi eseri restore etmek istedi. Ancak Anıtlar Kurulu izin vermeyince bu projeden vazgeçerek, kiliseyi satma kararı aldı. (DHA)
#HtvhaberSivas’ın Hafik ilçesinde 19’uncu yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve bir zamanlar Ermeniler tarafından kullanılan bir diğer ismi Surp Garabet olan Tarihi Tuzhisar Kilisesi, sahibi Hatice Akay (43) tarafından emlak danışmanına verilerek 16 milyon TL bedelle satışa çıkarıldı. Emlak danışmanı Vahap Yıldız, “Tapusu var ve satılmasında hiçbir engel gözükmüyor. Kilise 1’inci derecede sit alanı ve koruma altındadır. Bugün itibarıyla satışa çıkardık ve 16 milyon TL istiyoruz” dedi.
#SivasMardin'de bulunan 1700 yıllık tescilli kilise, tapusu elinde olan İbrahim Aycun tarafından 7 milyon 250 bin TL fiyatla satışa çıkarıldı. Yıllardır depo olarak kullanılan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da kültür varlığı olarak tescillediği Mor Yuhanna Süryani Kilisesi'nin satışa çıkarılmasına kentte yaşayan Süryaniler tepki gösterdi. Mardin Kırklar Kilisesi Ruhanisi Gabriyel Akyüz, ibadethanelerin parayla satılmaması gerektiğini söyledi.
#MardinTürkiye ve Yunanistan arasındaki sınır, Ayvalık ve Midilli’yi birbirinden ayıran boğaz boyunca zigzaklar halinde ilerliyor. Ama doğal yapı, yaşam tarzları ve mimari, karşılıklı derin bir sevginin yanı sıra yüzlerce yıla dayanan ortak bir tarihin ve geleneğin hikâyesini anlatıyor. Ayvalık ve Midilli'ye ister günü birlik turlarla gidin, ister Ege'nin şirin otellerinde konaklayın bu yazı Ayvalık ve Midilli geziniz için ilham olacak.
#Cem TolunayMardin merkezine karayoluyla 47 kilometre uzaklıktaki Savur, bir dağın yamacında. Tarihi Etiler’e kadar uzanan yerleşimin en önemli özelliği taş işçiliğinde yaratılan mucizeler. Özellikle Dereiçi Köyü’nde geçmişin ustalarından kalan evler, yel değirmenleri birer sanat eseri.
Gaziantep’teki Gregoryen kilisesi Aziz Bedros’un 450 yıllık geçmişi var. Fakat 1920’ler öncesine dair hakkında pek bir bilgi yok. Kaderi ancak Antep’in köklü ailelerinden Ersoy’larla kesişince hakkında kayıt tutulmaya başlanıyor.
AKP Trabzon Milletvekili Asım Aykan, 1994-2002 döneminde Trabzon Belediye Başkanlığı’nda bulunmuş... RP kökenli, belediye başkanlığını bırakıp milletvekili seçilmiş. Karşıt bir parti tarafından, başkanlığı döneminde kiliseyi onardığı eleştirilerine karşı bize telefonda şunları söylüyor: