Yol çalışmasıyla hatırlandı, 700 bin lira harcanarak kültür merkezi oldu

Güncelleme Tarihi:

Yol çalışmasıyla hatırlandı, 700 bin lira harcanarak kültür merkezi oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2009 00:00

Gaziantep’teki Gregoryen kilisesi Aziz Bedros’un 450 yıllık geçmişi var. Fakat 1920’ler öncesine dair hakkında pek bir bilgi yok. Kaderi ancak Antep’in köklü ailelerinden Ersoy’larla kesişince hakkında kayıt tutulmaya başlanıyor.

Haberin Devamı

Yüzbaşızade Hacı Ömer’in oğlu olan Ömer Ersoy, 1922’de Atatürk’ün talimatıyla Almanya’ya mühendislik eğitimi için gidiyor. 1926’da Berlin’den dönünce, ağabeyi Mahmut Ersoy’la birlikte bölgenin ilk dokuma ve boya fabrikasını kuruyor. Ersoy kardeşler, dönemin hükümetinden fabrika yatırımını büyütmek için bir yer talep ediyor.
1935’te, hükümetin fabrika yapımına uygun gösterdiği arazi üzerinde, kullanılmayan tarihi bir kilise vardır. Aile, Atatürk’ün de imzasının yer aldığı tapuyla kilisenin de içinde olduğu araziye sahip olur. Kiliseyi yıkmak yerine yeni fabrikanın deposu haline getirirler. Ancak “Satılık mı?” sorularından bunalınca, etrafına yüksek bir duvar örerler. Kilise böylece dikkatlerden kaçar. Fabrika kapanır, aile 1975’te İstanbul’a taşınır.
Yıllar sonra, Eblehan semtinde 2005’te yapılan yol çalışmaları sırasında yeniden ortaya çıkar Aziz Bedros Kilisesi. Aradan geçen sürede varlığı bile unutulmuştur.
Hemen Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla tescillenir. Gaziantep Belediyesi, kiliseyi Ersoy Ailesi’nden satın alır ve bir kültür merkezine dönüştürülmesi için çalışmalara başlar. Zaten aile de parayı yine belediyeye bağışlar. Bu jeste karşılık, merkeze ‘Ömer Ersoy Kültür Merkezi’ adı verilir. Restorasyonuna 700 bin lira harcanır.

Haberin Devamı

Yol çalışmasıyla hatırlandı, 700 bin lira harcanarak kültür merkezi oldu

Ömer Ersoy Kültür Merkezi’nin içinde sergi ve konser salonları bulunuyor. Mart ayının son günlerinde, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Çukurova Müzik Dostları Derneği işbirliğiyle düzenlenen 5. Uluslararası Çukurova Çoksesli Müzik Festivali kapsamındaki dinletilerden bazıları burada gerçekleştirildi.

Restorasyon altı ay sürdü

Aziz Bedros kilisesi batı doğu hattında konumlandırılmış, girişi iki kapı ile sağlanıyor. Bir orta, bir yan neften oluşuyor. Bu nefler, kaideleri ve başlıkları farklı detaylar barıdıran bazalt sütunlarla ayrılıyor. Kilisenin güneybatı bölümünde iki oda var. Giriş cephesinde bir bölümü tahrip edilmiş kitabe ile ters dönmüş kartal motifi bulunuyor. Koro bölümünün izleri restorasyonla tamamlandı. Çevre düzenlemesinde son derece çağdaş ve modern bir tutum benimsendi. Kilisenin etrafı paslanmaz çelik ve üç boyutlu bahçe çitiyle çevreldi. Peysajında çimden başka bir şey kullanılmadı. Yapının arka bahçesinde Gaziantep avlularında bulunan motiflerden özel bir alan oluşturuldu. 2008’in ortalarında başlayan restorasyon çalışması 2009 başında bitirildi ve kültür merkezi 2009 Şubat’ında hizmete açıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!