Yüzyıllara varan bir şölen... Çeşitli uygarlıkların gelip geçtiği ama hiçbirinin vazgeçmediği bağbozumu dönemi Şarköy’de bugünlerde yeniden başladı... Üzüm bağları, şarap fabrikaları hareketlidir bugünlerde. Yolunuzu düşürün ve sürprizlere açık olun
#Şarköy Bağbozumuİstanbul, Ankara ve Bursa gibi üç büyük şehre yakınlığı ile Marmara’nın tatil beldeleri hala popüler. Erdek ve Şarköy’ün mavi bayraklı plajları var. Doğası oldukça zengin; bisikletçiler, dalgıçlar, dağcılar, yürüyüşçüler için farklı imkanlar barındırıyor. Konaklamada ağırlık hala pansiyonlarda. Bazı bölgelerde yazlıklar, sezonluk olarak kiraya veriliyor. Marmara sahillerinin eğlence hayatı güneyi aratmıyor.
Sonbaharla birlikte ülkemizin güzel bağlarını görmek için yollara düşmenin de zamanı geldi. Türkiye’nin bağ rotasına Çanakkale’den başlayıp oradan da Bozcaada, Urla ve Kapadokya’ya doğru ilerleyelim. Üzümler güzelliğini sergilerken yazdan kalma günlerin tadını çıkaralım.
#Ebru ErkeDünyanın en eski bağlarının bazılarının bizim topraklarımızda olduğunu biliyor muydunuz? Hatta daha da ileri gidip bağcılığın anavatanındayız desek, hiç de yanlış bir şey söylemiş olmayız. Türkçeye önoturizm olarak çevrilen bağbozumu turizminin tam zamanı gelmişken bunun için yola çıkacaklara bir rehber hazırladık…
#HürriyetBağbozumu bir şenliktir, yüzyıllardır tekrarlanan bir coşkuya ortak olursunuz. Bağlardaki üzümleri toplarken doğanın, insanın yüzlerce yıllık emeğini hissedersiniz. Hem doğayla buluşmanız hem de orta halli bütçelerle güzel tatiller yapmanız için bağbozumu mevsiminde, cennet ülkemizin bağlarını birlikte keşfedelim.
#BağbozumuOkullar açıldı, ufukta uzun bayram tatili de yok. Dolayısıyla şehre kısa mesafedeki sayfiyeler ufak kaçamaklar için büyük önem kazandı! Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi, İstanbullulara iki saat uzaklıkta ‘nostaljik bir Toskana’ ortamı sunuyor. Zamanın adeta 1970’lerde durduğu sevimli köyleri ve romantik bağlarıyla Şarköy haftasonu kaçışlarına çok uygun. Üstelik, bölgede bugünlerde bağbozumu heyecanı var.
#Şarköy Gezi RehberiTekirdağ’ın Şarköy ilçesi, bağcılık ve şarapçılık deyince Türkiye’de ilk akla gelen yerlerden. Bağbozumu döneminde Şarköy ve çevresine düzenlenen özel turlarla ilçe daha da hareketlendi. Okurumuz Yakup Önal, yöreye yaptığı seyahatte bağları, şarap müzelerini, butik şarap mağazalarını gezdi, izlenimlerini yazdı.
Tekirdağ’ın bağlarında, şaraphanelerinde bağbozumu coşkusu yaşanıyor. Yazın çok sıcak geçmesi rekolteyi düşürse de şaraplık üzümlerin kalitesini artırdı. Alkol oranı yüksek, kaliteli şaraplar üreteceklerini söylüyor Mürefte’nin ünlü işletmeleri. Bağbozumu turlarına katılanlar bağdan fıçıya şarabın serüvenini öğreniyor, yörenin kültürüyle tanışma fırsatını yakalıyor.
Tekirdağ’ın Şarköy sahillerindeki Ganos, yeni adıyla Işıklar Dağı bahar aylarında büyüleyici bir yürüyüş güzergahına dönüşüyor. Yeniköy’den başlayıp, Uçmakdere’ye kadar yapılacak yürüyüşte bir yanınızda kuşbakışı Tekirdağ manzarası, diğer yanınızda ise Marmara, Avşa adaları olacak. Çiğdem, kardelen, menekşe kaplı çayırlardan, meşe ormanlarından geçeceksiniz.
Bağbozumu turları sona erdi. Büyük şarap firmaları, tadım günlerini bağlardan büyük kentlere taşıdı. Oysa bağcılığın, şarapçılığın gözde bölgelerinden Şarköy ve Mürefte’de bağbozumu coşkusu hep sürüyor. Bayram tatilini değerlendirip çıkacağınız bir gezide Ahmet ve Mediha Şarlan’ın fıçı atölyesine uğrayıp, bu zor zanaat hakkında bilgi alabilir, şarap müzelerinde geçmişin izlerinin peşinden gidebilirsiniz. Büyükkentlerde bulamayacağınız bölge şaraplarından edinip, kendi tadımınızı yapabilirsiniz.
Baharın serin ve bol yağışlı geçmesi bu yıl üzüm üreticilerinin yüzünü güldürdü. Üzümler zamanında olgunlaştı, yoğunluğu istenilen kıvamı buldu, üstelik ürün bol oldu. Ramazan nedeniyle bağbozumu turları temmuz sonunda başladı. Tur düzenleyen firma sayısı beşte kaldı. Kavaklıdere, Kutman, Kayra, Melen ve Sevilen, meraklılara bağlarını gezdiriyor, şarapçılığı tanıma fırsatı veriyor.
Yaşamayı, eğlenmeyi seven tüm Trakyalılar gibi Şarköylüler de temmuz, ağustos aylarını iple çeker. Düğünler, sünnetler birbirini izler. Çay bahçeleri, okul bahçeleri, parklar açık eğlence alanlarına dönüşür. Marmara kıyılarındaki birçok yerleşim, ağustos sıcaklarında kavrulurken Şarköy, sürekli esen poyrazla ferahlar. Sörfçüler rüzgarın, mavi bayraklı plajındaki tatilciler ise denizin tadını doyasıya çıkarır.
Yazın sonu geldiğinde, güneşin kızgın ışıkları sarıya döndüğünde, Marmara Denizi kıyılarındaki bağlarda, bağbozumu telaşı yaşanır. Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine bağlı Mürefte şenlik yerine döner. Sabahın alacakaranlığında başlayan bağbozumu, güneş yükselinceye kadar devam eder.
Mey İçki bünyesinde yer alan ve bugün Türkiye’nin ikinci büyük şarap üreticisi haline gelen Kayra Şarap’ın direktörü Bülent Özfırat, "85 YTL ile Türkiye’nin en pahalı şarabı olan Kayra Imperial, Londra’da önemli mekanlarda şarapseverlerle buluştu. Türkiye’de ilk kez denenen Terra Kalecik Karası Rose’yi de İngiltere pazarına sunuyoruz" dedi.
Bazı şarap üreticilerinin tanıtım ve yeni müşteri kazanmak amacıyla 2000 yılında başlattığı bağbozumu turları turizm hareketine dönüştü. Sektörün önde gelen firmaları bu yıl yine fabrikalarını, bağlarını şarap meraklılarına açtı, turlar düzenledi. Kültür gezileri düzenleyen firmalar da bu alana yöneldi. Hafta sonunda düzenlenen günübirlik ya da iki günlük bağbozumu turlarına katılanlar üzüm türleri, bağcılık, şarap üretimi konusunda bilgi alıyor, bölgenin tarihi, turistik yerlerini geziyor, tadım yapıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yayınladığı Türkiye’nin mavi bayraklı plajları listesinde Marmara Denizi’ne kıyısı bulunan sadece üç ilçe yer alıyor: Ayvalık, Gömeç (Balıkesir) ve Şarköy (Tekirdağ). İstanbul’a otobüsle 3,5, özel araçla 2,5 saat mesafede olan Şarköy, 20 yıl önce, başta İngiliz ve Almanlar olmak üzere yabancı turistlerin uğrak yerlerindendi.
Ağustosun ikinci yarısından eylül ortalarına kadar bağbozumu zamanı. Antik çağlardan bu yana törensel bir özellik taşıyan bağbozumu döneminde, birçok şarap üreticisi tur düzenliyor. Turlarda bağlar gezdiriliyor, üzüm çeşitleri hakkında bilgi veriliyor, tesisler görülüyor, gidenler hoşça zaman geçiriyor. Bu, şarap firmaları için ürünlerini tanıtmak ve tadım yaptırmak için de iyi bir fırsat.
Şarabın hammaddesi olan üzümlerin olgunlaşması için geri sayım bitti ve bağbozumu zamanı geldi. Son birkaç yıldır gelenekselleşen bağbozumu turları sezonuna girdik. Şarap tutkunlarının geçmiş yıllardaki ilgisi nedeniyle bağbozumu artık bir turizm sektörü haline geldi. Bağbozumu turistlerini Türkiye içindeki turlar ‘kesmez’ oldu. Bazı şirketler bu yıl Avrupa’daki bağlara bile bağbozumu turları düzenliyor.