Mürefte’de bağbozumu heyecanı
Tekirdağ’ın bağlarında, şaraphanelerinde bağbozumu coşkusu yaşanıyor. Yazın çok sıcak geçmesi rekolteyi düşürse de şaraplık üzümlerin kalitesini artırdı. Alkol oranı yüksek, kaliteli şaraplar üreteceklerini söylüyor Mürefte’nin ünlü işletmeleri. Bağbozumu turlarına katılanlar bağdan fıçıya şarabın serüvenini öğreniyor, yörenin kültürüyle tanışma fırsatını yakalıyor.
Yüzyıllara dayanan bağcılık birikimiyle, dağı, taşı, toprağı, havasıyla en kaliteli üzümlerin yetiştiği, şarap denilince akla ilk gelen yerlerden biridir Mürefte. Geçmişte bin çiçek anlamına gelen Myriophyton (Miryefton) adıyla anılırdı. Zamanla ismi Mürefte’ye dönüştü. Günümüzde Şarköy ilçesine bağlı bir belde. Önümüzdeki yıl Tekirdağ’ın büyükşehir belediyesi olmasıyla 60 küsur yıllık belde, Şarköy’ün bir mahallesi olacak.
UZUN YOLCULUK BAŞLIYOR
Mürefte sokakları bugünlerde çok hareketli. Sabahın erken saatlerinde bağlarda kesilen üzümler, traktörlere yüklenip şaraphanelere, Rumlardan kalma şarap mağazalarına taşınıyor. Üzümler helezonik ezicilerde sıkılıyor, şaraba dönüşeceği uzun yolculuğa başlıyor.
Bu aylarda Mürefte sokakları şıra kokar. Şaraphanelerin önü üzüm sularıyla adeta yıkanmış gibidir. Bağcılar bu döneme “kampanya” adını verir. Kestikleri üzümleri Şarköy ve Mürefte’deki 30’a yakın şarap fabrikasına taşırlar.
ROZE YİNE GÖZDE
Bu yıl bağlar haziran ayına kadar yeterli yağmurları aldı. Üzüm tanelerine sıvılarını depoladı, hazirandan sonra Şarköy bölgesine tek damla yağmur yağmadı. Havaların kurak ve sıcak gitmesi üzüm rekoltesini düşürdü. Fiyatlar yükselse de şarapçılar şikayet etmek yerine iklim koşullarının üzümün kalitesine yaptığı özel etkiye dikkat çekiyor. Butik şarap üreticisi Cem Çetintaş, “Bu yıl şaraplarımız daha kaliteli ve güzel olacak” diyor. Blush ya da bildiğimiz adıyla roze şaraplara talebin arttığını belirtiyor. “Kırmızı şarabın ağır geldiği, beyaz şarabın yetmediği anlarda roze şaraplar iyi bir alternatif oluyor. İki yıldır rozeye dönüş var, biz de blush üreterek şarapseverlere iki yıldır sunuyoruz.”
Evinin bir bölümünü şarap müzesine dönüştürüp ücretsiz ziyarete açan Mesut Aker, aynı zamanda şarap üreticisi. Sezona umutla girmiş. “Üzüm hem yağmuru hem de güneşi aldı, bu da şarabın kalitesine etki edecek” diyor.
TURLARLA GELENLER ARTTI
Bağbozumu döneminde turizm firmalarının yanı sıra şarap firmaları da Mürefte’ye turlar düzenliyor. 10 ila 70 kişilik gruplar bağlardaki hasatı, fabrikalardaki çalışmayı izliyor, şarabın öyküsüne tanık oluyor, ayrıca tadım yapabiliyor. Son yıllarda dağcılık, fotoğrafçılık kulüpleri de bir araya gelerek Mürefte’ye bağbozumu gezileri için geliyor. Sosyal paylaşım sitelerinde kurulan grupların da gözdesi Mürefte.
Kutman Şarapçılık ve Aker Şarapçılık’ın şarap müzeleri en çok bu dönemde ziyaretçi çekiyor. Hoşköy’de dünya çapında şaraplar üreten Melen ve Kayra’nın tesisleri de şarap meraklılarıyla dolup taşıyor.
Her ne kadar şarap üreticileri yüksek vergi oranlarından yakınsalar da en kaliteli şarapları yapmak için yarışıyor. Sevilen Şarapları’nın sahibi, 63 yıllık şarapçı Coşkun Güner, “Devlet üzümcüye ve bize destek versin, dünyaya şarap ihracatı yapalım” diyor.
FOTOĞRAF MAKİNENİZİ UNUTMAYIN
Sonbahar, bağbozumu günleri Mürefte ve Şarköy’ü tanımak için en uygun zaman. Sabahın ilk ışıklarından itibaren bağlarda yaşanan coşkuya tanık olun. Ganos Dağları’nın eteklerinden, Saroz Körfezi’ne bakan tepelerden unutamayacağınız manzaraları seyredin. Kesilip kasalara yüklenen üzümlerin peşine düşüp, fabrikalardaki serüvenine tanık olun. Sıkıldığında şıranın tadına bakın. Sonra fıçılarda uykuya yatırılmış, geçen yılın ürünleriyle damağınızı şenlendirin, her yudumda size anlatacağı öyküye kulak verin. Her gittiğiniz şarap üreticisi keyifle sizlere geçen yılın şaraplarını, yeni ürünlerini tattıracaktır.
Almadan dönmeyeceğiniz butik roze şarapların, cabernet, merlot, gamay, sauvignon blanc üzümlerinin rayihasıyla dolu minik kadehlerin sizi çarpmasına izin vermeyin. Tadımınızı ona göre ayarlayın. Seçeceğiniz Şarköy, Mürefte şaraplarını siz de evinizde uykuya yatırın, sonra içerken Tekirdağ’ın sonbaharını hatırlayın. Unutmadan... Bağbozumu turuna gelirken fotoğraf makinenizi, kameranızı yanınıza almayı unutmayın. Bu sihirli yolculuğu kaydedin. Şarabınızı yudumlarken yeniden izleyin.
YUNANİSTAN’DAN GELDİLER
Bu yıl Mürefte’nin bağbozumu döneminde Yunanistan’dan da konukları vardı. 1924’teki Mübadele’de Türkiye’den ayrılmak zorunda kalan ailelerin çocuklarıydı gelenler. Kavala bölgesinden 43 kişi Mürefte’nin sokaklarını arşınladı, şarap mağazalarını gezdi. İzmir doğumlu şarkıcı Fide Köksal, beş Yunan müzisyenle beldeye gelip şarap müzelerini gezdi, üzümün şaraba yolculuğunu gördü, tadım yaptı. Şarköy’ün Eriklice köyünden, Kavala’ya yerleşerek orada Nea Iraklıtsa (Yeni Eriklice’yi) kuran Rumların çocukları da gelenler arasındaydı. Dernek başkanları Menia Spırıdonaki “Atalarımızdan kalma evleri, şaraphaneleri gördük, onların bizlere anlattığı anıları yaşamış gibi olduk. Mürefte şarapların kalitesinde dedelerimizin payı olduğu söylendi, çok mutlu olduk” diyordu.
NASIL GİDİLİR
Mürefte, karayoluyla İstanbul’a 230 kilometre mesafede. Kendi aracınızla üç saatte ulaşabilirsiniz. Şarköy Seyahat, Kadıköy’ün yanı sıra Esenler Otogarı 26 nolu perondan günün her saati sefer yapıyor. (0212-6581766)
NEREDE KALINIR
* Sohbet Motel (0282 5181400) * Sedef Pansiyon (0282 5181415) * Öğretmenevi (0282 5184254)