Kayra, şarapta 65 ürüne ulaştı ciroda 60 milyon dolara yaklaştı

Güncelleme Tarihi:

Kayra, şarapta 65 ürüne ulaştı ciroda 60 milyon dolara yaklaştı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2008 00:00

Mey İçki bünyesinde yer alan ve bugün Türkiye’nin ikinci büyük şarap üreticisi haline gelen Kayra Şarap’ın direktörü Bülent Özfırat, "85 YTL ile Türkiye’nin en pahalı şarabı olan Kayra Imperial, Londra’da önemli mekanlarda şarapseverlerle buluştu. Türkiye’de ilk kez denenen Terra Kalecik Karası Rose’yi de İngiltere pazarına sunuyoruz" dedi.

DÜNYADA üzüm üretiminde ilk 5 ülke arasında yer alan Türkiye, bunun ancak yüzde 2-3’ünü şarap üretiminde kullanabiliyor. 20 milyon litresi kayıt içi olmak üzere yıllık 90 milyon litre olan şarap üretimi, bandrol uygulaması sonrası 50 milyon litreye düştü. Tekel’in içki bölümünü alan Mey İçki bünyesinde 3 yıl önce kurulan Kayra Şarap’ın direktörü Bülent Özfırat, bandrol zorunluluğu yüzünden kayıt dışı oyuncuların büyük çoğunluğunun pazardan çekildiğini, Kayra’nın da 3’üncü yılında ikinci büyük üretici konumuna geldiğini bildirdi.

10 milyon litre üretim

Bülent Özfırat, "Bugün Türkiye’nin yıllık toplam şarap üretimi yaklaşık 50 milyon litre civarı. Bu üretimin 35 milyon litresi kayıt altında. Şarap üretimi düşüyor gibi gözükse de, aslında bandrol zorunluluğundan dolayı çok çok ucuz üretim yapan kayıt dışı oyuncular çekildi. Yıllık üretim aslında 40 milyon litreye düşecekti, ÖTV indirimiyle bazı üreticiler geri döndü. Bandrol ve ÖTV indirimi Türk şarabının başına gelen en güzel şeylerden ikisi" dedi. Kayra’nın da 3 yıl içinde ikinci büyük üretici haline geldiğini aktaran Bülent Özfırat, Tekirdağ-Şarköy ve Elazığ’daki fabrikalarında 10 milyon litrenin üzerinde üretimlerinin olduğunu bildirdi.

60 milyon dolar ciro

Ciro anlamında 2006’dan 2007’ye yüzde 100 büyüme elde eden Kayra, bu yıl sonu için de yüzde 50 büyüme bekliyor. 2007 cirosu 40 milyon dolar (KDV’li) olan Kayra, 2008’de ise 60 milyon dolar ciro yakalamayı hedefliyor. Kayıtlı sektörün de büyüdüğünü ifade eden Bülent Özfırat, Kayra’nın da 3 yıl içinde 14 üründen 65 ürüne geldiklerini bildirdi. Kayra Imperial adıyla her yılın en iyi üzümlerini bir üründe buluşturduklarını ifade eden Bülent Özfırat, bu ürünün çok az yerde bulunduğunu, sadece 5 bin adet üretildiğini hatırlattı. Özfırat şöyle devam etti:

İlk 5’e giren restoranlar

"Bu yıl Terra serisinde ürettiğimiz Terra Kalecik Karası Rose ürününü de bazı restoranlar aracılığıyla İngiltere pazarına sunduk. Kayra Imperial, Terra İtalya, Terra California, Terra Kalecik Karası Rose, Cameo Rose, Cumartesi Şirazettin ve Öküzgözlüm; yeni ürünlerimizden bazıları. Türkiye’nin en pahalı şarabı olan ve 85 YTL’den satılan Kayra Imperial, dünyada önemli ilk 5 restoran arasında gösterilen Fat Duck, Hakkasan ve L’etranger gibi mekanlarda şarapseverlerle buluştu. 3 ay önce başladığımız operasyonda 250 YTL’den satacağımız yeni üründen İngiltere’ye 350-400 şişe gönderdik."

Şarap akademisi 1000 kişi eğitti

TÜRKİYE’
de şarap kültürünün gelişmesi için Mart ayında Kayra Şarap Akademisi’ni kurduklarını hatırlatan Kayra Şarap Direktörü Bülent Özfırat, "Şarap kültürünü geliştirmek adına, kár amacı gütmeden burayı kurduk. Bize yıllık maliyeti 1.5 milyon YTL. Ancak uzun vadede Türk şarapçılığı için çok önemli" dedi. Şarap akademisi ile kaliteli şaraptan anlayan insan sayısının artacağını vurgulayan Özfırat, "Mart’tan bugüne kadar 500’ü servis çalışanı, 500’ü de nihai tüketici olmak üzere 1000 kişi eğitim aldı" diye konuştu.

Şarköy’e bağbozumu turları düzenliyor

TÜRKİYE’nin en önemli şarapçılık merkezlerinden Tekirdağ Şarköy’e son 1 haftadır "bağbozumu turları" düzenleyen Kayra Şarapları, önce restoran sahipleri, garsonlar, tüketici grupları, Kayra Şarap Akademisi öğrencilerini üzüm bağlarında gezdirdi, Şarköy Şarap Fabrikası’nda şarabın üretim serüvenini anlattı. Son olarak da bir grup gazeteci önce bağları gezdi, sonra üretim aşamalarının anlatıldığı fabrika turu yapıldı. Kayra Direktörü Bülent Özfırat, "Bu yıl Türk şarapçılığı için iyi bir hasat yılı olacak. Türk şarapçılığı açısından iyi bir hasat yılı olacak. Sıcaklar biraz fazlaydı ancak geçen yılki gibi kuraklık yaşamadık. Ayrıca sağanak yağışların olmaması da sevindirici" dedi.

Şarköylü üzüm üreticileri yabancı kamyonu engelleyecek

ŞARKÖY Ziraat Odası Başkanı Ömer Düzgen, bağ bozumunun sıkıntılı başladığını belirterek, "Devletin müdahalesi ortadan kalkınca üzüm üretecisi özel sektörle karşı karşıya kaldı. Özel sektör şarapta ÖTV’nin çok yüksek olduğunu söylüyor ve üzüm alamayacaklarını belirtiyor" dedi. Çoğu şarap imalatçısının bölge üreticisinden siyah üzüm almadığını, ancak il dışından kamyonlarla şaraplık üzüm geldiğini belirten Ömer Düzgen, "Bundan sonra bizim bölgemize dışarıdan gelen üzüm kamyonlarını almıyacağız ve engellemek zorunda kalacağız" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!