Bağbozumu turları bu yıl erken başladı
Baharın serin ve bol yağışlı geçmesi bu yıl üzüm üreticilerinin yüzünü güldürdü. Üzümler zamanında olgunlaştı, yoğunluğu istenilen kıvamı buldu, üstelik ürün bol oldu. Ramazan nedeniyle bağbozumu turları temmuz sonunda başladı. Tur düzenleyen firma sayısı beşte kaldı. Kavaklıdere, Kutman, Kayra, Melen ve Sevilen, meraklılara bağlarını gezdiriyor, şarapçılığı tanıma fırsatı veriyor.
2009 İYİ BİR YIL
Bu yıl toplanacak üzümlerin kalitelerinin iyi olacağı tahmin ediliyor. Çünkü hava sıcaklıkları düşüktü, yağmur boldu. Geç hasat edilen Şiraz ve Cabernet Sauvignon tam istenildiği hızda olgunlaştı. Şırasında, ideal yoğunluğa ulaşılması bekleniyor.
Sevilen Şarapları’nın sahibi Enis Güler, iklim koşullarının tahminlerinden daha iyi geçtiğini söylüyor: “Ege’de metrekareye 750 milimetre yağış düştü. Üzümün olgunlaşmasını geciktirdi. Yüzümüz güldü. Yapacağımız güzel şaraplarla, yüzümüzdeki gülümseme kahkahaya dönüşecek. Türk şarapçılığının çıtasını uluslararası piyasalarda daha da yükselteceğiz.”
Son yıllarda gelişen turizm hareketlerinden birine dönüşen bağbozumu turları bu yıl ramazan nedeniyle erken başladı. Sadece beş şirket tur düzenledi.
Gündoğumunda, bağda kahvaltı
Melen’in Hoşköy ile Güzelköy arasındaki bağlarında, bağbozumu gelecek hafta başlayacak, ekim sonuna kadar sürecek. Bu sürede en az 10 kişilik gruplar tesislerde bağbozumu turlarına katılabilecek. Melen’in rehberleri, konuklarını bağdaki eski Rum Ortodoks Manastırı’nda karşılayıp, bölgenin tarihiyle, bağlarla ilgili bilgi verecek. Öğle yemeği ikram edilecek. Temel tadım kuralları hakkında kısa bir sunumun ardından, bağlarda 30 dakikalık doğa yürüyüşü yapılacak. Melen’in Hoşköy’de 1920’lerde açılan ilk şaraphanesi gezilecek. Konaklamalı tur düzenleyecek gruplara sabah üzüm toplanmasını izleme, bağda kahvaltı yapma imkânı sunulacak. Tur ücreti kişi başı 60 TL. (Tel: 0532 4859191)
Yolda uzmanlar bilgi veriyor film izleniyor
Kayra Şarapları, İstanbul’dan Şarköy’e ilk bağbozumu turlarını cumartesi günleri yapıyor. Günübirlik turlarda kontenjan sınırlı. Yolculuk boyunca Kayra uzmanları, şarap-yemek uyumu hakkında bilgi veriliyor, şarap konulu filmler izleniyor. Saat 08.30’da Taksim’den ayrılan otobüs, önce Umurbey Şarapçılık’a uğruyor. Tadım yapılıyor, peynir-şarap uyumu üzerine uzmanlar bilgi veriyor. Uçmakdere’deki öğle yemeğinde, uzmanlar yemek-şarap uyumu üzerine konuşuyor. Kayra tesisleri, Şarköy’deki bağlar gezildikten sonra İstanbul’a dönülüyor. Katılım ücreti 200 TL. (Tel: 0212 252 91 61)
Manisa’da iki gün
Kavaklıdere Şarapları, bağbozumu gezilerini Saltur Turizm ile birlikte gerçekleştiriyor. Kavaklıdere’nin Kapadokya tesislerine ve Manisa’daki Pendore Bağları’na iki ayrı tur düzenleniyor. Kapadokya turunda bağların yanı sıra Avanos ören yeri, Göreme Açıksaray geziliyor. Kav Butik’te günbatımında tadım yapılıyor, akşam yemeği yeniyor. Ertesi gün İstanbul’a dönülüyor. Manisa Pendore Bağları programında ise ilk gün bağlarda üzüm, peynir, şarap ikramı, öğle yemeği, bağ ve üretim tesisleri gezisi yapılıyor. İkinci gün ise Dara, Sardes, Artemis tapınakları geziliyor. (Tel: 0312 847 50 73)
Kendi turunuzu düzenleyin
Sevilen Şarapları, bağbozumu için tur programı yapmadı. İzmir’in Menderes İlçesi Gölcükler Köyü’ndeki bağlara, önceden rezervasyon koşuluyla gidebilir, kendi turunuzu yapabilirsiniz. 60 kişilik kapasitesi olan bağevine en az 20 kişilik gruplar kabul ediliyor. Konuklar fabrikayı gezip, 20 TL’ye şarap tadımı yapabiliyor. Öğle yemeğinde alakart mönü fiyatı 50-90 TL arasında. (Tel: 0232 782 49 59)
TURLARDA BUNLARA DİKKAT
Çifte tadım
Kutman, 25-40 kişilik turlarını çoğunlukla kapalı gruplar katılıyor. Sabah 08.00’de İstanbul’dan ayrılan gruplar, otobüste kahvaltı yapıyor ve saat 13.00’te Mürefte’deki tesise ulaşıyor. Kutman’ın müze ve mahzeni geziliyor, gezide üç çeşit şarap tadılıyor. Dileyen, şarap satın alabiliyor. Ardından Kutman’ın Hoşköy beldesindeki yeni tesisi geziliyor. Mürefte Limanı’ndaki meze, balık ve sınırsız Kutman şarabından oluşan akşam yemeği yeniyor. 18.00’de dönüş yolculuğu başlıyor. Gruplar için, her şey dahil kişi başına fiyat 150 TL. (Tel: 0212 667 89 62)
Alkol yasağından dolayı 18 yaşından küçükler gezilere alınmıyor. Bir başka deyişle çocuğunuzla gitmeyi aklınızdan bile geçirmeyin. Fabrika gezisinde şişe mahzeni ve fıçı mahzeninde nem oranı yüzde 75 civarında ve serin. Bu nedenle yanınızda ceket, hırka veya merserize bir kazak bulundurun. Bu geziye çıkarken fotoğraf makinenizi video kameranızı pillerinizi akülerinizi de yanınıza almayı unutmayın. Ancak her isteğiniz yerde çekim yapamıyorsunuz. Çünkü bazı bölümler şarap üreticilerinin meslek sırlarıyla dolu. Bu nedenle kurallara uyun. Üretim sahasında görüntü almanızı pek istemiyorlar. Fıçı mahzeni, tadım sırasında ve bağlarda görüntü almak serbest.