GeriSeyahat Şarköy’ün şarap mevsimi eylülde başlar, ekim ortasına kadar sürer
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Şarköy’ün şarap mevsimi eylülde başlar, ekim ortasına kadar sürer

Şarköy’ün şarap mevsimi eylülde başlar, ekim ortasına kadar sürer

Bu yaz Marmara Bölgesi’ndeki kuraklıktan Tekirdağ’daki bağlar da etkilendi. Bağcılığın merkezi Şarköy’de rekolte neredeyse yarı yarıya düşerken, fiyatların artması yüzleri güldürdü.

Bağbozumu, geçmiş yılların coşkusuyla devam ediyor. Üzüm üreticileri bölgedeki şarap fabrikalarını korumak için kent dışına ürün satmama kararı aldı. Mürefte’nin şarap fabrikaları yine gecenin geç saatlerine kadar üzüm sıkıyor. Bölgedeki işletmelerin hafta sonunda düzenlediği bağbozumu turlarına ilgi yüksek. Mürefte’ye ABD’den gelen bile var.

Şarap Tanrısı, Dionysos’un yaşadığı topraklardayız.. Dionysos, coşkunun, yaşama sevincinin, şarabın tanrısı olarak biliniyor... Bağbozumu da ondan soruluyor. Antik çağ efsanenelerine konu olan Tekirdağ’ın Şarköy-Mürefte hattında eylülle birlikte bağların görünümü de değişti. Şarköy’deki üzüm bağları yüksek tepelerin altında, güneş yanığı yapraklarıyla altın rengine büründü. İki haftadır bölgede tatlı bir telaş yaşanıyor. Bağbozumu başladı. Bu coşku ekimin üçüncü haftasına kadar sürecek.

ÜZÜM SALKIMI SABAH ERKEN KESİLİR

Bugünlerde güneşin ilk ışıklarını gösterdiği saatlerde kalkan aileler, traktörlerine, pırpırlarına binerek bağlarının yollarını tutar. Kimi zaman çocukların da eşlik ettiği bağbozumunda, Şarköy’ün ünlü Doluca Tepesi çalışan bağcılara fon oluşturur. Üzüm salkımlarını özenle keserek, sepetlere dolduran bağcılar, mola verdikleri saatlerde, kimi incir ağacının, kimi elma ağacının gölgesine sığınarak, bir şeyler atıştırmanın telaşına düşer. Yüksek tepelerden eşek, katır sırtında üzümler taşınır, traktörlere yüklenir. Her şarap fabrikası üzüm aldığı bağcıya kendi üzüm sepetini verir. Traktörleri dolduran plastik sepetlerin yolu bir kaç kilometre ilerdeki şarap mağazaları ve fabrikalardır. Şarköy’ün en fazla şarap işletmesi bulunan beldesi Mürefte’nin yolları, sokakları bağbozumu döneminde şıra kokar. Bu koku sizde mutlaka şarap çağrışımı yapacaktır. Fabrika ve mağazaların önüne dizilen sepetlerdeki üzümler, helezonik silindirin içine dökülür. Saplarından ayrılan üzümler sıkılır, şıra haline gelen üzümün şaraba giden yolculuğu başlamıştır.

FABRİKALAR ŞARAP TURLARI DÜZENLİYOR

Şarköy ve Mürefte’deki irili ufaklı şarap fabrikaları bu yıl da tesislerini bağ bozumu turlarına açıyor. Melen Şarapçılık’ın sahiplerinden Funda Çetintaş “Hafta sonunda düzenlediğimiz turlar ekim ortasına kadar sürüyor. Her tura ortalama 100 kişi katılıyor. Üzüm topluyoruz, tesisimizi, kavlarımızı gösteriyoruz. Şarap tadımı yaptırıyoruz. Yurt dışından gelenler de oluyor. Son gelenler ABD’dendi” diyor.
Bu yıl Fox TV’de yayınlanan Zehirli Sarmaşık dizisinin Güler Sabancı ile dayısı Orhan Türker’e ait Gülor Şarap Fabrikası’nda çekilmesi bölgeye olan ilgiyi artırdı. Gülor çoğunlukla özel misafirlere yönelik bağbozumu turları düzenliyor. Bölgede bağbozumu turlarını yaygınlaştıran Doluca ise tesislerini Çerkezköy’e taşıdı. Bu nedenle turlarına ara verdi.
Üzümün şaraba giden yolculuğuna tanıklık etmek için tur dışında da Şarköy’e gelebilir, Şarköy, Mürefte ve Hoşköy’deki irili ufaklı bir çok yerel şarap fabrikaları ile mağazalarını ziyaret ederek üzümün şaraba giden yolculuğuna tanıklık edebilirsiniz. Geçmiş yıllarda şarabın nasıl yapıldığını, o günkü ilkel aletleri Mürefte’deki iki şarap müzesinde görebilirsiniz.
Farklı bir tatil anlayışı için, Şarköy, Mürefte, Mursallı, Güzelköy, Hoşköy, Uçmakdere’ye gelerek bağbozumlarına eşlik edebilir, oradaki coşkuya katılabilirsiniz. Rumlar döneminde kalan şarap mağazalarındaki hareketlilik, hiç bir yerde bulamayacağınız şıranın aroma kokuları sizi bir başka dünyaya götürecek.
Şarap Tanrısı Dionysos’un yaşadığı bu topraklarda ölümsüz iksirin tadına varın, iyi ki gelmişim diyecek, keyifle evinize döneceksiniz... Dönerken birkaç şişe Şarköy, Mürefte şarabı da almayı unutmayacağınızdan adım gibi eminim.
Şarköy’e gelmişken Ahmet ve Mediha Şarlan’ın atölyesine de uğramanızı öneririm. Şarlan çifti, Şarköy’de unutulmaya yüz tutmuş tahta fıçı imalatını sürdürüyor. Demirköy meşesinden tamamen el emeğiyle 2 litreden 500 litreye kadar hacmi olan fıçılar üretiyor. Fıçılarına şarap imalatçıları kadar, şarap turlarına katılanlar da ilgi gösteriyor.

NASIL GİDİLİR?

Şarköy Seyahat, İstanbul Otogar ve Kadıköy’den Şarköy’e düzenli sefer düzenliyor. (Tel: 0212 658 17 66 / 0216 336 37 36) Melen Şarapçılık, Hoşköy ve Güzelköy’de bağbozumu turları düzenliyor. (0532 485 91 91) Aker Şarapçılık’ın Mürefte’deki tesisleri ve müzesi hakkında 0282 528 71 51’den, Kayra Şarap Fabrikası için 0212 252 91 61’den bilgi alabilirsiniz.
False