Yaşlanma vücutta birçok değişikliğe yol açıyor. Yaş aldıkça ilk kaybettiğimiz dokunun iskelet kası olduğunu belirten uzmanlar, özellikle boğaz ve yutak kaslarında yaşanan zayıflığın kişiyi ölüme dahi götürebileceği uyarısında bulunuyor. Prof. Dr. Mehtap Kaçar, yaşlılıkta ortaya çıkan en önemli sorunlardan biri olan sarkopeni yani yaşa bağlı kas kaybı ile ilgili bilgi verdi.
#SarkopeniŞarkıcı, fotoğrafçı ve reklam yönetmeni Metin Arolat önceki gece sahne aldığı mekânda kalp krizi geçirdi. 52 yaşındaki sanatçı, tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi. Ünlü dostlarının ‘sanat dünyasının güzel kalbi’ diye bahsettiği Arolat’ın ani ölümü sevenlerini yasa boğdu. Arolat'ın zayıflamak için iğne ve hap kullandığı iddia edildi.
#Metin ArolatGünde kaç saatinizi oturarak, kaç saatiniz ayakta geçiyor? Ortalama kaç saat uyuyorsunuz? Eğer siz de masa başı çalışanlardan biriyseniz muhtemelen gününüzün büyük bir kısmını oturarak geçiriyorsunuz. Çoğumuz günde yaklaşık 10-12 saatimizi iş yerinde bilgisayar başında ve TV karşısında geçiyoruz. Uykuda geçen süreyi de üstüne ekleyince günde ortalama 19-20 saat hareketsiz kalıyoruz. Bu hareketsiz yaşam da pek çok sağlık sorununa davetiye çıkarıyor.
#Sağlıklı YaşamAvustralya'da yapılan bir araştırma, sağlık için günde en az beş saat ayakta durmanın hayati öneminin olduğunu, sağlıklı bir kalbe sahip olmak için her gün ne kadar süre oturmamız, uyumamız, ayakta durmamız ve egzersiz yapmamız gerektiğini ortaya attı. İşte o araştırmanın detayları ve uzman yorumları…
#SağlıkSon yapılan çalışmalar, kadınlarda kilo istikrarının uzun ömür için önemli bir faktör olduğunu gösteriyor. Peki ama gerçekten yıllar boyunca aynı kiloda kalmak ömrü uzatabilir mi? Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Savaş Karataş ile Geriatri ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Birkan İlhan sorularımızı yanıtladı...
#Uzun YaşamCovid-19 pandemisinde uzun süre evde kalmak ve eskisine oranla çok daha az hareket etmek zorunda olmak bizi sosyal yönden olduğu kadar fiziksel açıdan da zorlamaya başladı. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Selda Özçırpıcı, kas kaybının önüne geçilmesi için yapılması gerekenleri beş ana başlıkta topladı.
#Kas KaybıYeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele sürecinde, etkin sosyal yaşamda çok fazla yer almayan 65 yaş üstündekilerde hareketsizlik oranının artmasının, yaşa bağlı kas erimesi (sarkopeni) ve kronik hastalıkların gelişimine neden olabildiği bildirildi.
#Hareket65 yaş ve üzeri yaklaşık 7.5 milyon kişi, kısıtlı olsa da 50 günün ardından pazar günü ilk kez dışarı çıkacak. Heyecanlı bekleyiş devam ederken uzmanlardan uyarı geldi. Maske ve mesafe kuralını unutmayın, egzersiz yaparken dikkatli olun! Peki yalnız yaşayanlarla hastalar dışarı çıkabilecek mi? Kim yardım edecek? İşte yanıtı...
#YAZARYaklaşık yedi buçuk milyon kişi 5 haftadır evde. Dışarı çıkmaları yasak. ‘Kısıtlı’ da olsa bekledikleri haber geldi. Sokağa çıkmanın yasak olduğu günlerde maske takmak ve sosyal mesafeyi korumak kaydıyla 2-3 saat dışarı çıkabilecekler. Ancak bir beklentileri daha var. Farklı durum ve ihtiyaçlara uygun şekilde yasağın yeniden düzenlenmesi.
#YAZARGenellikle kemik yoğunluğu oluşumunda önemli bir etkisi olan D vitaminin eksikliği ise bir takım sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. D vitamini eksikliği kaslarda yaygın ağrı ve güçsüzlüğe yol açıyor. Peki, D vitamini eksikliği hangi hastalıklara neden olur?
#D Vitamini