Paylaş
Bu sorunların çoğunun, özellikle de aşırı yağlanma/obezite meselesinin en önemli nedenlerinden birinin “kas kaybı” olduğunu lütfen bir kenara dikkatle not edin. Kas kaybı yeni hayatın, bize yeni dünyaya hediye ettiği en önemli gizli sağlık sorunlarından biridir. Son araştırmalar net ve açık olarak gösteriyor ki “KAS KAYBI MESELESİ” en az yağlanma, obezite meselesi kadar mühimdir, önemlidir. Detaylar için buyurun...
ÖNEMLİ
KASLARINIZA SAHİP ÇIKIN
ANLAŞILAN o ki sadece çok ve yanlış şeyler yiyip içtiğimiz için değil, kaslarımızı yeteri kadar hareket ettirmediğimiz, koruyup kollamadığımız ve neticede de kas kaybı sorunu yaşadığımız için de daha hızlı, kolay ve çok yağlanıyor, kronik hastalıklara daha sık yakalanıp daha kötü yaşlanıyoruz. İşte bu nedenle “KAS KAYBI/SARKOPENİ” meselesini önümüzdeki günlerin en önemli sağlık tartışmalarından biri yapmak zorundayız. Bu tartışmaların ilk cümlesi ise “Yağ ve kas kitlemiz arasındaki hassas dengeyi dikkate almadığımız ve bu dengenin önemini yeterince anlayamadığımız için mi yağ depolayıp obezite çukuruna düşüyoruz?” sorusu olmalıdır.
İyi yaşlanmak ve özellikle obezite sorununu etkili/kalıcı bir şekilde çözmek istiyorsak kas kaybı meselesini hep gündemde tutmak, ciddiye almak, bir halk sağlığı sorunu gibi görmek ve sadece yiyip içtiklerimize değil, aktivite meselesine de odaklanmalıyız. Zira aktivite kaybı, kas kaybı ile eşanlamlıdır.
UNUTMAYIN
SAĞLIK KUŞUNUN DA İKİ KANADI VAR
SAĞLIKLI bir yaşam sürmek kronik hastalıklardan korunarak daha iyi yaşlanmak ve obezite salgınından korunmak isteyenler bu köşede yıllar önce altını çizdiğim şu cümleyi yeniden ve lütfen her gün mutlaka hatırlamalıdır: “SAĞLIKLI YAŞAMA VE İYİ YAŞLANMA ÖZELLİKLE KİLO SORUNUNDAN KORUNMA VE DAHA HAFİF BİR HAYATA UÇMAK İSTEYEN HERKES SAĞLIĞIN DA İKİ KANATLI BİR KUŞ OLDUĞUNU UNUTMAMALIDIR. SAĞLIK KUŞUNUN KANATLARINDAN BİRİ YEME İÇME MESELESİ İSE DİĞERİ DE EGZERSİZ AZLIĞI/YOKLUĞU PROBLEMİDİR. EĞER O KUŞU UÇURMAK VE SAĞLIKLI TUTMAK İSTİYORSANIZ -Kİ TEK KANATLA HİÇBİR KUŞ UÇAMAZ!- KANATLARININ İKİSİNİ DE AYNI ANDA VE KALICI BİR ŞEKİLDE DEVREDE TUTMAYA MECBURSUNUZ.”
Özeti şudur: Kaslar sadece dayanıklılık, yalnızca hareketlilik, güç, kuvvet, manevra kabiliyeti için gerekli sıradan dokular değildir. Onlar aynı zamanda iyi yaşlanmanın, kronik hastalıklardan korunmanın, kısacası kalıcı bir sağlığın da garantisi gibidir. Bilelim ki “metabolik sağlığın sırrı” yalnızca pankreasta, böbreklerde ve karaciğerde değil, önemli bir ölçüde de kaslarımızın sağlığında, varlığında ve gücünde gizlidir. Kaslarımıza sahip çıkın!
OKUR SORUSU
YAŞLILAR MULTİVİTAMİN DESTEĞİ ALMALI MI
BEN yaşlıların her gün düşük dozlu bir “multivitamin/multimineral desteği” almalarının faydalı olduğunu düşünüyorum. Çünkü yaşlıların çoğu iyi beslenmez. Diş problemleri nedeniyle yeteri kadar çiğneyemedikleri ve biraz da hazırlamayı ihmal ettiklerinden yemekle çok ilgilenmez, taze, besleyici gücü yüksek besinleri hazırlamayı ihmal ederler. Diğer taraftan mide asitlerinin azalması, bağırsaklarının emilim gücünün düşmesi de yeteri kadar vitamin, mineral kazanmalarına engel olabilir. İşte bu nedenle yaşlılara her gün bir multivitamin/multimineral desteği vermek ve onların vitamin, mineral seviyelerini gösterebilecek testleri takip etmek -D vitamini, B 12 vitamini, demir gibi- bana göre doğru bir yaklaşımdır.
İYİ BİLGİ
D VİTAMİNİ EKSİLİRSE NELER OLUYOR?
1. Yorgunluk, halsizlik.
2. Kas ve kemik ağrıları.
3. Bağışıklık zayıflaması.
4. Kemik gücünde azalma.
5. Diş sağlığında bozulma.
6. Kanser riskinde artma.
7. Beyin fonksiyonlarında zayıflama.
8. Şeker hastalığına yakalanma ihtimalinde fazlalaşma.
9. Hipertansiyon riskinde çoğalma.
10. Damar sertliğine yakalanma olasılığının artması.
Paylaş